Doğu dinlerinde 'Ötekileştirme' anlayışı
The understanding of 'Alienation' in Eastern religions
- Tez No: 818782
- Danışmanlar: PROF. DR. KENAN HAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Dinler Tarihi, Doğu Dinleri, Ötekileştirme, Ahlak, Kurtuluş, History of Religions, Far Eastern Religions, Alienation, Morality, Liberation
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışma özellikle Doğu dinlerinin birbirleri ile olan yaklaşımlarını, söz konusu bölgenin dışından gelen dinlerle de nasıl bir etkileşim içinde olduklarını ve birbirlerini ne boyutta etkilediklerini incelemektedir. Bu çalışmanın ilk bölümünde Doğu dinlerinin tarihi geçmişlerine kısaca değinilmiştir. Bu sayede konunun asıl bölümü olan“Ötekileştirme Kavramı ve Doğu Dinlerindeki Yeri”için bir hazırlık yapılmaya çalışılmıştır. İkinci bölümde ise dinlerin tarihi süreçte ortaya çıkmış oldukları bölgede bulunan diğer dinlerle ne boyutta etkilendiklerini ve bunun sonucunda nasıl bir gelişim sergilediklerine değinilmiştir. Çalışmanın son bölümünde Semitik dinlerden olan Hristiyanlık ve İslam'ın bu konuda nasıl etkilendiği ve bu bölgede nasıl bir gelişim elde ettiği analiz edilmiştir. Böylece dinlerin“Ötekileştirme Anlayışı”hakkında nasıl bir yaklaşım sergilediklerine dikkat çekilmek istenmiştir.
Özet (Çeviri)
As this study examines the approaches of far eastern religions with each other, it is also examining how they interact with religions coming from outside that region and to what extent they affect each other. In the first part of this work; the historical backgrounds of Far Eastern Religions are briefly mentioned. In this way, a preliminary preparation has been made for the main part of the subject,“The Concept of Alienation and its place in Far East Religions.”In the second part, it is aimed to mention to what extent religions were affected by other religions in the region where they emerged in the historical process and what kind of development and attitude they showed as a result. In the last part, it is aimed to mention how Christianity and Islam, which are the monotheistic religions, were affected in this regard and how they developed in this region. Thus, it was aimed to highlight what kind of approach religions have about the“understanding of alienation”.