Sağlık turizminden doğan kanunlar ihtilafı
Conflict of laws arising from health tourism
- Tez No: 818792
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSA AYGÜL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Sağlık Turizmi, Sağlık Turizmi Hukuku, Hekimin Hukukî Sorumluluğu, Tedâvi Sözleşmesine Uygulanacak Hukuk, Kanunlar İhtilâfı, Health Tourism, Health Tourism Law, Physician's Legal Liability, Applicable Law to Treatment Contracts, Conflict of Laws
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 262
Özet
Bu tez çalışması, sağlık turizminden doğan kanunlar ihtilâfı meselesini ele almaktadır. Sağlık turizmi, geçmişi antik çağlara kadar uzanan, günümüzde de sıklıkla tercih edilen ve önemi gittikçe artan bir alandır. Sağlık turizminin gelişimi pek çok hukukî sorunu da beraberinde getirmektedir. Sağlık turizminden kaynaklanan uyuşmazlıklarda, uyuşmazlığın hangi ülke hukukuna göre çözüleceğinin tespiti bu sorunların en önemlilerindendir. Çalışmanın ilk bölümünde sağlık turizmine ilişkin kavramlar, sağlık turizminin tercih sebepleri ve sağlık turizminin türleri açıklanmıştır. Bu bölümde ayrıca sağlık turizmi çerçevesinde kurulan sözleşmenin hukukî niteliğine ve bu sözleşmenin tüketici sözleşmesi vasfına sahip olup olmadığına, hekimin ve hastanenin sorumluluğuna dair kavramlara, özellikle hatalı tıbbî müdahale ile aydınlatma yükümlülüğünün ihlâli gibi uygulamada en sık karşılaşılan sorumluluk hâllerine yer verilmiştir. Hekimin hukukî sorumluluğu açısından haksız fiil sorumluluğu ile vekâletsiz iş görme sorumluluğunun gündeme geleceği hâller de bu bölümde incelenmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde çalışmanın ana teması olan uygulanacak hukuk konusu, MÖHUK hükümleri bağlamında ve karşılaştırmalı hukuk ışığında; sözleşme, haksız fiil ve vekâletsiz iş görme statüsü olmak üzere üç ana başlık hâlinde incelenmiştir. Sözleşme statüsü kaleme alınırken MÖHUK m. 24 ve m. 26'ya göre uygulanacak hukukun tepiti ve hukuk seçimi meseleleri detaylı olarak incelenmiştir. Haksız fiil ve vekâletsiz iş görme statüsü açısından sıkı ilişkili hukuk ve fer'i bağlanmanın önemi ortaya konulmuştur. Bu bölümde son olarak kamu düzeni ve doğrudan uygulanan kuralların, lex causae'nın uygulanmasını nasıl sınırlandırdığı sorusu cevaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the issue of conflicts of laws arising from health tourism. Health tourism is an increasingly preferred and significant field that dates back to ancient times. The development of health tourism also brings along many legal issues. In disputes arising from health tourism, determining which country's law will be applied to resolve the dispute is one of the most important challenges. The first part of the study explains the concepts related to health tourism, the reasons for choosing health tourism, and the types of health tourism. This section also discusses the legal nature of the contract established within the framework of health tourism and whether this contract qualifies as a consumer contract. It covers concepts related to the responsibilities of physicians and hospitals, particularly the most commonly encountered liability cases such as medical malpractice and violation of the duty to inform. Furthermore, this section examines cases where the physician's liability comes into play, including tort liability and liability for unauthorized acts. The second part of the study focuses on the main theme of the research, which is the issue of applicable law. It is examined within the context of the provisions of the Turkish Private International Law and Procedural Law and in light of comparative law, under three main headings: contract, tort, and unauthorized acts. The section on contract status thoroughly explores the choice of law and the issues of the applicable law based on Articles 24 and 26 of the Turkish Private International Law and Procedural Law. The importance of closely connected laws and accessory connection is emphasized in terms of tort and unauthorized acts. Finally, this section addresses how public order and ordre public rules restrict the application of the lex causae.