Kronik hepatit b, karaciğer sirozu ve hepatosellüler karsinom tanısı olan hastalarda des-gamma-karboksi protrombin düzeylerinin hepatosellüler karsinom gelişimine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of des-gamma-carboxy prothrombin levels on hepatocellular carcinoma development in patients with chronic hepatitis b, liver cirrhosis and hepatocellular carcinoma
  1. Tez No: 818833
  2. Yazar: AHMET EMRE ERGAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT ERKUT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, İç Hastalıkları, Gastroenterology, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: DCP, ELISA, AFP, hepatosellüler karsinoma, karaciğer sirozu, kronik hbv, DCP, ELISA, AFP, hepatocellular carcinoma, liver cirrhosis, chronic hbv
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Hepatosellüler karsinom (HCC) dünyada 7.sık görülen kanser olup, kanser ölümlerinde de 2.sırada bulunmaktadır. Teşhis esnasında hastalar genelde ileri evrelerde olup, küratif tedavi seçeneklerini kaybetmektedirler. Bu nedenle erken tanı metotlarının önemi devam etmekte olup, mevcut pratikte tercih edilen AFP'nin alternatifi olarak HCC erken tanısında biyobelirteç adayı olan des-gamma-karboksi protrombinin (DCP) kontrol gruplarıyla karşılaştırılarak HCC için tanısal isabetliliğinin ve karaciğer sirozu, kronik HBV enfeksiyonu gibi durumların DCP düzeyi ile ilişkisinin ortaya konulması hedeflendi. 01/01/2023-30/06/2023 tarihleri arasında, Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Kliniği'nde takibi yapılan HCC tanısı olan 16 hasta ile karaciğer sirozu olan 64 hasta, kronik HBV enfeksiyonu ile takip edilen 70 hasta ve 95 karaciğer hastalığı olmayan sağlıklı birey gönüllü olarak çalışmaya alındı. Prospektif değerlendirilen DCP ve AFP düzeyleri ELISA yöntemi ile ölçüldü. DCP cut-off değeri olarak çalışmanın katılımcılarının DCP düzeylerinin ROC analizi yapılarak çalışmamızda ideal düzey 7 ng/mL olarak belirlendi. Benzer şekilde AFP düzeylerinin de ROC analizi yapılarak ideal düzey 6 mcg/L olarak belirlendi. DCP, AFP ve DCP+AFP'nin belirlenen bu düzeyler ile HCC için sensitivite, spesifite, pozitif prediktif değer ve negatif prediktif değer gibi tanısal parametreleri değerlendirildi. DCP'nin biyobelirteç olarak HCC'de AFP'den daha sensitif olabileceğine dair sonuç elde edildi. Bunun yanında HCC tanısında rutinde kullanılan AFP'nin DCP ile birlikte kullanımının tanı sürecine katkı sağlayabileceği gösterildi. Hastalarda siroz ve kronik HBV varlığının DCP düzeylerini etkileyebileceği sonucuna ulaşıldı. Özellikle erken evre HCC hastaları başta olmak üzere daha geniş hasta profiline sahip prospektif çalışmalar, DCP'nin klinik kullanıma dair daha kapsamlı tanısal ve prognostik verilerle aydınlatıcı bilgiler sunabilir.
Özet (Çeviri)
Hepatocellular carcinoma (HCC) is the 7th most common cancer in the world and the 2nd most common cancer killer. At the time of diagnosis, patients are usually in advanced stages and lose curative treatment options. Therefore, the importance of early diagnosis methods continues to be important. We aimed to determine the diagnostic accuracy of des-gamma-carboxy prothrombin (DCP), which is a candidate biomarker for early diagnosis of HCC as an alternative to AFP, which is preferred in current practice, by comparing it with control groups and to reveal the relationship of conditions such as liver cirrhosis and chronic HBV infection with DCP level. Between 01/01/2023 and 30/06/2023, 16 patients with HCC, 64 patients with liver cirrhosis, 70 patients with chronic HBV infection and 95 healthy individuals without liver disease who were followed up in the Gastroenterology Clinic of Karadeniz Technical University Faculty of Medicine were voluntarily included in the study. Prospectively evaluated DCP and AFP levels were measured by ELISA method. The diagnostic parameters such as sensitivity, specificity, positive predictive value and negative predictive value of DCP, AFP and DCP+AFP for HCC were evaluated. As the DCP cut-off value, the ideal level was determined as 7 ng/mL in our study by performing ROC analysis of the DCP levels of the study participants. Similarly, the ideal level was determined as 6 mcg/L by ROC analysis of AFP levels. It was concluded that DCP may be more sensitive than AFP as a biomarker in HCC. In addition, it was shown that the use of AFP, which is routinely used in the diagnosis of HCC, together with DCP may contribute to the diagnostic process. It was concluded that the presence of cirrhosis and chronic HBV in patients may affect DCP levels. Prospective studies with a larger patient profile, especially in early stage HCC patients, may provide more comprehensive diagnostic and prognostic data and enlightening information on the clinical use of DCP.