Kronik hepatit B enfeksiyonu tedavisinde tenofovir disoproksil fumarat, entekavir ve tenofovir alafenamid ile ilgili gerçek yaşam verileri ile tek merkez deneyimi
Single center experience with real-life data on tenofovir disoproxil fumarate, entecavir and tenofovir alafenamid in the treatment of chronic hepatitis B infection
- Tez No: 943848
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HEVAL CAN BİLEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Entekavir, Kronik Hepatit B, Tenofovir alafenamid, Tenofovir disoproksil fumarat, Entecavir, Chronic Hepatitis B, Tenofovir alafenamide, Tenofovir disoproxil fumarate
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Giriş ve Amaç: Kronik hepatit B (KHB), dünya genelinde yaklaşık 254 milyon kişiyi etkileyen ve her yıl 1,1 milyon kişinin ölümüne neden olan ciddi bir halk sağlığı problemidir. Özellikle karaciğer sirozu ve hepatosellüler karsinom gibi yaşamı tehdit eden komplikasyonlara yol açması, KHB'nin toplum sağlığı üzerindeki önemini artırmaktadır. Türkiye, orta endemisite bölgesinde yer almakla birlikte, özellikle bazı bölgelerde ve risk gruplarında taşıyıcılık oranları daha yüksektir. KHB'nin eradikasyonu için mevcut tedavi stratejileri üzerine yapılan çalışmalar hem küresel hem de ulusal düzeyde önemini korumaktadır. Bu bağlamda, KHB tanısı ile tedavi edilen hastalara ait merkez deneyimimizin paylaşılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: 01.01.2013-04.04.2024 tarihleri arasında anabilim dalımızda takip ve tedavisi yapılan KHB tanılı Entekavir (ETV), Tenofovir disoproksil fumarat (TDF) veya Tenofovir alafenamid (TAF) tedavisi alan hastaların sağlık verileri retrospektif olarak otomasyon ve kişisel sağlık kaydı sistemi taraması yapılarak incelendi. Hastalara ait laboratuvar test sonuçları tedavi başlangıcı, 6.ay, 12.ay, 24.ay 36. Ay, 48. ay, 60.ay, 72. Ay, 84.ay, 96.ay, 108. Ay ve 120. ay aralığında belirlenen periyotlarla incelendi. Bulgular: Çalışmaya 320 hasta dahil edildi. Başlangıç antiviral tedavisi olarak ETV, TDF, TAF başlanan hasta grupları arasında; cinsiyet, komorbid hastalıklar, HBeAg pozitifliği, karaciğer patolojisi ve karaciğer ile böbrek fonksiyon testlerinde anlamlı fark saptanmadı. Ancak ETV başlanan hastaların yaş ortalaması, TDF başlanan hasta grubuna göre anlamlı olarak yüksek bulundu. Tedavi gruplarının birinci, ikinci ve beşinci yıl laboratuvar sonuçları karşılaştırıldığında; ALT normalizasyonu, HBsAg kaybı, anti-HBe serokonversiyonu, tam viral baskılanma düzeyi, eGFR düşüşü, serum kreatinin artışı, fosfor kan düzeyinde azalma açısından anlamlı fark saptanmadı. TDF ile tedaviye başlanıp daha sonra entekavire geçilen hasta grubunda, TDF başlangıcındaki tahmini glomerüler filtrasyon hızı (eGFR), entekavir tedavisi başlangıç anıyla karşılaştırıldığında anlamlı bir fark göstermemektedir; ancak entekavir ile tedavinin birinci ve beşinci yıl sonuçları TDF tedavisi başlangıcı ile karşılaştırıldığında eGFR'de anlamlı bir azalma saptanıldı. Serum fosfor düzeyi, HBsAg kaybı, anti-HBe serokonversiyon oranları arasında fark yoktu. x Tartışma ve Sonuç: TDF, genel olarak en sık tercih edilen başlangıç tedavisi olarak saptandı. ETV, yaş ortalaması yüksek hastalarda daha fazla tercih edilmişti. TAF son yıllarda daha fazla kullanılmakta olup, genellikle TDF'den geçiş yapan hastalarda tercih edilmiştir. Tüm antiviral gruplarda ALT normalizasyonu, HBV DNA baskılanması ve HBeAg, HBsAg kaybı açısından benzer etkinlik gözlenmiştir. Böbrek parametreleri bozulma gösteren hastalarda mevcut tedavi rehberleri TDF'den ETV veya TAF'a geçişi önermektedir. Ancak, takip ettiğimiz hastalarda, TDF'den ETV'ye geçiş ile bir eGFR iyileşmesi saptanmadığı gibi eGFR'de azalma gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Chronic hepatitis B (CHB) is a major global public health problem, affecting approximately 254 million people and causing an estimated 1.1 million deaths annually. The disease's potential to cause life-threatening complications such as liver cirrhosis and hepatocellular carcinoma further underscores its significance to public health. Although Türkiye is considered a moderately endemic country, certain regions and risk groups exhibit higher carriage rates. Efforts to eradicate CHB through current therapeutic strategies continue to be of critical importance both globally and nationally. In this context, the aim of this study was to share our single-center experience involving patients diagnosed and treated for CHB. Materials and Methods: Health data of patients diagnosed with CHB and treated with Entecavir (ETV), Tenofovir disoproxil fumarate (TDF), or Tenofovir alafenamide (TAF) in our department between 01.01.2013 and 04.04.2024 were retrospectively evaluated through hospital automation systems and personal health records. Laboratory results were analyzed at treatment initiation and at predefined intervals: months 6, 12, 24, 36, 48, 60, 72, 84, 96, 108, and 120. Results: A total of 320 patients were included in the study. No significant differences were observed among the ETV, TDF, and TAF treatment groups in terms of gender, comorbidities, HBeAg positivity, liver histopathology, or liver and renal function tests at baseline. However, the mean age of patients treated with ETV was significantly higher compared to those treated with TDF. When laboratory outcomes were compared at years one, two, and five of treatment, there were no significant differences between the groups in terms of ALT normalization, HBsAg loss, antiHBe seroconversion, complete viral suppression, eGFR decline, serum creatinine elevation, or decrease in serum phosphorus levels. Among patients who switched from TDF to ETV, baseline estimated glomerular filtration rate (eGFR) showed no significant difference at the start of entecavir treatment; however, a significant decrease in eGFR was observed at years one and five of ETV treatment compared to TDF baseline. No differences were observed in serum phosphorus levels, HBsAg loss, or anti-HBe seroconversion rates. xii Discussion and Conclusion: TDF was identified as the most commonly preferred first-line antiviral therapy. ETV was more frequently used in older patients, while TAF has been increasingly preferred in recent years, mainly for patients switching from TDF. All three antiviral groups demonstrated comparable efficacy regarding ALT normalization, HBV DNA suppression, and HBeAg and HBsAg clearance. Current clinical guidelines recommend switching from TDF to ETV or TAF in patients with deteriorating renal parameters. However, in our cohort, switching from TDF to ETV did not result in eGFR improvement and was associated with further decline.