Çizginin içerdikleri
Contens of the line
- Tez No: 81893
- Danışmanlar: PROF. ZAFER GENÇAYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET Çizgi, sanatın başlangıcından günümüze sanat ürünlerinde varlığını ortaya koyar. Çizginin farklı anlam ve tanımları bazı sanat düşünürleri ve sanatçılar tarafından ele alınmış ve çizgi ile ilgili çeşitli tanımlamalar yapılmıştır. Read, çizginin soyutlaştırma etkisi üzerinde durmuş ve bu özelliğinden yola çıkarak ona bir anlam yüklemiş; objektif gerçekle çizgi arasında bir bağ kurmuştur. Wolfflin ise çizginin, sanatçının mesajını en aracısız biçimde ifade edebileceği bir anlatım biçimi olarak tanımlamıştır. Blake, çizginin dört ayrı kullanım amacını saptamış ve her biri üzerinde çeşitli örneklemeler yapmıştır. Çizginin bu dört kullanım biçimini: bir objeyi öğrenme amaçlı; not etme amaçlı; taslak, ön çalışma; çizgi çalışmasının başlı başına sanat objesi olduğu 'kendi' olduğu yapıtlar olarak ifade etmiştir. Blake'in dördüncü grup alarak nitelendirdiği çizgi çalışmaları bu araştırmanın içeriğini oluşturur. Çizgiyi çalışmalarında amaç edinen sanatçılar için çizginin kullanım amacı ve biçimi de farklılık gösterir. Beuys, çizgiyi ifadeci özelliğinden dolayı kullanırken; Klee, yalınlığı, lirik etkisi, kaligrafik vb. özelliklerinden dolayı tercih etmiştir. Kandinsky için çizgi, ifadeci ve yapısal bir araçtır. Çizginin sınırsız araştırma olanakları Kandinsky gibi pek çok sanatçı tarafından ele alınmıştır. Klee, çizgiyi 'buluş' ve 'keşif için kullanmış ve çalışmalarını bu yönde yoğunlaştırırken, çizginin farklı anlatım biçimlerine ulaşmıştır.Kaligrafi ve çizgi ilişkisi bazı sanatçılar tarafından direkt ele alınmıştır; Bu sanatçılara örnek olarak Paul Klee, Michel Basquiat, Keith Haring gösterilebilir. Frank Stella, Sol Lewitt gibi bazı sanatçılar da çizgiyi soyut bir kavram olarak ele almış ve çalışmalarını bu yönde sürdürmüşlerdir. Sanatçıların çizgi kullanımındaki farklılık ve benzerlikler çalışmalarda kendini gösterir. Kimi sanatçılar çizgiyi matematiksel bir incelikle ölçerek tuale yerleştirirken (Frank Stella, Sol Lewitt gibi); kimileri çizginin spontan etkisini kullanmışlardır (Cy Twombly, Beuys gibi ). Kişisel çalışmalarda yer alan resimlerde zaman içerisinde belirginleşen bir ifade farklılığı gözlemlenmiştir. Başlangıçta daha spontan olan anlatım biçimi zamanla çizginin daha düzenli örgütlenmelere yöneldiği, kütlesel etkilerin araştırıldığı bir anlatım biçimine dönüşmüştür. Çizgi kullanımında (çizgi biçim ve sürüş tekniğinde) büyük bir farklılık gözlenmiştir. Bu farklılık çalışmalar irdelendiğinde daha da belirginleşir. Malzeme kullanımı, zeminde kullanılan boya ve ıslaklık derecesi, çizgi ve form ilişkisindeki yeni araştırmalar bu değişimi belirleyen faktörlerdir.
Özet (Çeviri)
Ill SUMMARY Existence of line on works of art is known from the begining. Some critics and artists thought about the meanining of line and some definitions are given. For example, H. Read mainly considered on abstract effects of line and made a connection between line and objective reality. Wolfflm, on the other hand, decribed the line as a very direct way of expressing the message. William Blake classified four different aim of using line and produced examples of each of them. They are; to learn about the object, to keep a sort of diary, to make sketch, drawing is a finished art work. This study aims to, deep in the fourth. The aim and the form of using the line differ for the artists, who considered the line as main subject for their works. Beuys used the line for its expressive quality; and Klee for it's simplicity, lirisizm and caligraphic quality. For Kandinsky the line was both expressive and constructive tool. Unlimited experimental possibilities of line was became source for many artists. Klee, used it for“invention”and“exploration”, and from these characteristics of line he reached to different forms of expression of line. Realitionship between kalligraphy and the line was also interesting subject for some artists like Paul Klee, Michel Basquiat and Keith Haring.Some artist like Frank Stella and Sol Lewitt considered the line in a conceptual sense and used in the same way. Usage of line shows some similarities and differences on artists' works. Some artists use in a mathematical order (Frank Stella, Sol Lewitt). Some of them use spontaneously (Cy Twombly and Beuys). A continuous changing of expressive quality is also observable on my personel works. From spontaneous use of line to a more orderly and massive effect. Use of line, both form and techniquely, improved to very different result, for example, wett-dry use of paint on backgraund, some new experiments on the relationship between line and form dominated these developments.
Benzer Tezler
- Akhisar-Saruhanlı arasındaki karbonatların mermer potansiyeli
Marble potential of carbonates between Akhisar-Saruhanli
MERAL YILDIRIM
Yüksek Lisans
Türkçe
2010
Jeoloji MühendisliğiDokuz Eylül ÜniversitesiJeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. NEJAT KUN
- Ergative as accusative case: Evidence from Adyaman Kurmanji
Belirtme durumu olarak öze geçiş durumu: Adıyaman Kurmançisi'nden kanıtlar
ÜMİT ATLAMAZ
Yüksek Lisans
İngilizce
2012
DilbilimBoğaziçi ÜniversitesiDilbilim Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. BALKIZ ÖZTÜRK
- Türkiyede BIM tabanlı yapım projelerinin tasarım süreçlerinin ıpd ile ilişkilendirilmesi analizi ve proje süreç matrisine adaptasyonu
BIM - based construction project's association with ipd and adaptation of dsm for design phase in Turkey
ELİF ÇİLELİ
Yüksek Lisans
Türkçe
2020
Mimarlıkİstanbul Teknik ÜniversitesiMimarlık Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ELÇİN FİLİZ TAŞ
- Akışkan modernite tartışmaları ışığında dijital emek süreçlerinin kavramsal bir incelemesi
A conceptual analysis of the digital labor process from the perspective of discussions on liquid modernity
MEHMET ÖZKAN YILDIRIM
Yüksek Lisans
Türkçe
2020
SosyolojiGalatasaray Üniversitesiİletişim Ana Bilim Dalı
PROF. DR. NİLGÜN TUTAL CHEVIRON