Evaluation of the relationship between vitamin D levels and electrocardiography parameters in children
Çocuklarda D vitamini eksikliği ile elektrokardiyogrfik değişiklikler arasındaki ilişkinin incelenmesi
- Tez No: 819112
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR DERVİŞOĞLU ÇAVDAROĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: D vitamini, EKG parametreleri, aritmi, Vitamin D, ECG parameters, arrhythmia
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Kardiyolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Çalışmamızda 25(OH)D seviyeleri ile EKG'de atriyal ve ventriküler aritmi öngörmede kullanılabilecek parametreler arasındaki ilişkiyi değerlendirdik. YÖNTEM: Sakarya Eğitim Araştırma Hastanesi'ne 01.10.2021-01.11.2022 tarihleri arasında başvuran akut ve kronik herhangi bir hastalık öyküsü olmayan, serum 25(OH)D seviyeleri bakılmış 153 sağlıklı çocuğa EKG çekildi. EKG'lerde kalp hızı, Pw, Pmax, Pmin, Pdis, QRS, QTmax, QTmin, QT, QTdis, QTcmax, QTcmin, QTc, QTcdis, Tp-e max, Tp-e min, Tp-e, Tp-edis, Tp-e/QT, Tpe/QTc parametreleri hesaplandı. Serum 25(OH)D seviyeleri ve EKG parametreleri arasındaki ilişki değerlendirildi. BULGULAR: Çalışmaya dahil edilen çocukların 25(OH)D düzeyi 20 ng/ml altında olanlar 85 tane, 20 ng/ml üzerinde olanlar 65 tane idi. Kızlarda D vitamin seviyeleri erkeklere göre anlamlı olarak düşüktü. Vitamin D düzeyleri eksik ve yetersiz olan grupların Pmax, Pw, Pdis, QTmax, QTc, QTcdis, Tp-e, Tp-edis, Tp-e/QT, Tpe/QTc parametreleri yeterlilik olan gruba göre anlamlı olarak daha yüksekti. D vitamin düzeyleriyle Pw, QTdis, QTcmax parametreleri arasında negatif bir korelasyon mevcuttu. Parathormonun yükselmesinin QT parametresinde, 25(OH)D'nin azalmasının Pw ve QTcmax parametrelerinde uzamada bağımsız risk faktörü oldukları bulunmuştur. SONUÇ: Çalışmamızda D vitamin eksikliği ve yetersizliğinin atriyal ve ventriküler aritmi öngörmede kullanılan parametrelerde artışa neden olabileceği bulunmuştur.Yine de serum D vitamini düzeylerinin hangi değerlerinin kardiyovasküler sistem için koruyucu olabileceğini göstermek için daha fazla çalışma yapılmasına gereksinim vardır.
Özet (Çeviri)
Evaluation Of The Relationship Between Vitamin D Levels And Electrocardiography Parameters In Children AIM: In our study, we evaluated the relationship between serum 25(OH)D levels and parameters that can be used to predict atrial and ventricular arrhythmias in ECG. MATERIALS AND METHODS: ECG was taken from 153 healthy children who applied to Sakarya Training and Research Hospital between 01.10.2021 and 01.11.2022, who had no history of acute or chronic disease and whose serum 25(OH)D levels were checked. Heart rate in ECGs, Pw, Pmax, Pmin, Pdis, QRS, QTmax, QTmin, QT, QTdis, QTcmax, QTcmin, QTc, QTcdis, Tp-e max, Tp-e min, Tp-e, Tpedis, Tp-e/QT, Tpe/QTc parameters were calculated. The relationship between serum 25(OH)D levels and ECG parameters was evaluated. RESULTS: Of the children included in the study; there were 85 children with 25(OH)D levels below 20 ng/ml, and 65 children above 20 ng/ml. Vitamin D levels in girls were significantly lower than in boys. The Pmax, Pw, Pdis, QTmax, QTc, QTcdis, Tp-e, Tp-edis, Tp-e/QT, Tpe/QTc parameters of the group with low vitamin D levels were significantly higher than the group with normal vitamin D levels. There was a negative correlation between vitamin D levels and Pw, QTdis and QTcmax parameters. It was found that increased parathormone was an independent risk factor for prolongation of QT parameter, and decreased 25(OH)D was an independent risk factor for prolongation of Pw and QTcmax parameters. CONCLUSION: Our study found that vitamin D deficiency and insufficiency may cause an increase in the parameters used to predict atrial and ventricular arrhythmias. However, more studies are needed to show which serum vitamin D levels values may be protective for the cardiovascular system.