Bifosfonat ile deneysel osteonekroz oluşturulan farelerde fosfodiesteraz inhibitörlerinin kullanımının etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of the use of phosphodiesterase inhibitors in mice with experimental ostonecrosis with biphosphonate
- Tez No: 819135
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OLGUN TOPAL
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Osteonekroz, Mronj, Sildenafil, Rolipram, Bifosfonat, Osteonecrosis, Mronj, Sildenafil, Rolipram, Bisphosphonate
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, bifosfonat ile deneysel osteonekroz oluşturulan farelerde fosfodiesteraz inhibitörleri olan sildenafil ve rolipramın kemik ve yumuşak doku üzerindeki etkilerinin moleküler ve morfolojik açıdan araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Çalışma için ortalama 30-35 gr ağırlığında, 64 haftalık, 30 adet, erişkin, dişi fare temin edilmiştir. Hayvanlar kontrol, zoledronik asit+sildenafil ve zoledronik asit+rolipram halinde 3 gruba ayrılmıştır. Tüm hayvanlarda 8 hafta boyunca deneysel zoledronik asit verildikten sonra diş çekimi yapılmış olup 4 hafta boyunca gruplarda belirtilen ilaçlar verilmiştir. Üç aylık deney süresi sonunda hayvanların kan örnekleri alınmış ve hayvanların maksiller anterior bölgesi izole edilmiştir. Kan örneklerinde biyokimyasal parametreler ölçülmüş; Maksilla örneklerinde ise rt-qPCR, histolojik ve immünohistokimyasal değerlendirmeler yapılmıştır. Bulgular: Kontrol grununda VEGF Hscore, kan damar sayısı ve osteosit sayısında diğer gruplara göre azalmıştır. Sildenafil grubunda diğer gruplara göre anlamlı olarak TNFα, IL-1, IL17 ve IL-23 azalma görülmüştür. Bifosfonata bağlı azalan VEGF, RANK mRNA ekspresyonları rolipram ve sildenafil gruplarında artmış olup TRAP ve TNFα ise kontrol grubuna göre anlamlı olarak azalmıştır. Sonuç: Çalışma bulguları rolipram ve sildenafilin bifosfonata bağlı kötüleşen değerleri iyileştirdiğini göstermektedir. Gelecek çalışmalarda rolipram ve sildenafilin bifosfonat üzerine etki mekanizmasının tamamen aydınlatılması ve güvenilirliğinin kanıtlanması ile bifosfonat hastalarında cerrahi işlem öncesi ve sonrası kullanımı yararlı olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: the aim of this study is to investigate the molecular and morphological effects of phosphodiesterase inhibitors sildenafil and rolipram on bone and soft tissue in mice with experimental osteonecrosis with bisphosphonate. Materials and Methods: For the study, 30 adult female mice weighing 30-35 g, 64 weeks old, were provided. Animals were divided into 3 groups as control, zoledronic acid +sildenafil and zoledronic acid + rolipram. After giving experimental zolendronic acid for 8 weeks in all animals, tooth extraction was performed and the drugs specified in the groups were given for 4 weeks. At the end of the three-month experiment period, blood samples were taken from the animals and the maxillary anterior region of the animals was isolated. Biochemical parameters were measured in blood samples; rt-qPCR, histological and immunohistochemical evaluations were performed on maxilla samples. Results: VEGHscore, blood vessel count and osteocytes count were decreased in the control group compared to the other groups. TNFα, IL-1, IL17 and IL-23 decreased significantly in the sildenafil group compared to the other groups. Decreased VEGF and RANK mRNA expressions due to bisphosphonates increased in rolipram and sildenafil groups, whereas TRAP and TNFα were significantly decreased compared to the control group. Conclusion: Study findings show that rolipram and sildenafil improve bisphosphonate-induced worsening values. In future studies, the full elucidation of the mechanism of action of rolipram and sildenafil on bisphosphonate and proving its safety, may be beneficial for use before and after the surgical procedure in bisphosphonate patients.