Graft biyopsisi yapılan böbrek nakilli hastaların özelliklerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the characteristics of kidney transplant patients who had graft biopsy
- Tez No: 819144
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET DENİZ AYLI, PROF. DR. GÜLAY ULUSAL OKYAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Kidney transplantation, graft biopsy, allograft dysfunction
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Nefroloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
Amaç: Bölümümüzde tedavi edilen renal transplant hastalarında allogreft disfonksiyonu nedeniyle yapılan greft biyopsi sıklığını belirlemek, histopatolojik tanı spektrumunu sunmak ve biyopsi öncesi tanıların kesin tanılarla uyumunu karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışmaya 243 erişkin böbrek nakilli hasta dahil edilmiştir. Hastaların pre-transplant, peri-operatif ve post-transplant dönemlerdeki verileri medikal dosyalarından ve bilgisayar kayıtlarından elde edilmiştir. Bulgular: Vakalarımızın 174 (% 71.6)'ü erkek'ti, nakil anındaki yaş ortalamaları 36 ± 11.42 yıldı. 12 (6 – 17) yıllık takip süresi içinde 66 (% 27.2) hastaya 80 biyopsi (9 hastaya birden çok kez) yapılmıştı. 29 (% 36.3)'u nakil sonrası ilk yıl içindeydi. % 72'sinin endikasyonu serum kreatinin değerlerinde bazal değerlere göre artıştı. Biyopsi öncesi ön tanıların % 91.3'ü“rejeksiyon”, % 8.8'i“kalsinörin (CNI) toksisitesi”ve“tekrarlayan ya da de novo glomerülonefritler”idi. Patolog raporlarına göre ise 53 (% 66.3) örnekte“rejeksiyonlar”, 25 (% 31.3) örnekte“CNI toksisitesi”, 12 (% 15) örnekte“tekrarlayan ya da de novo glomerülonefritler”, 5 (% 6.3) örnekte“BK virüs ilişkili nefropati”saptandı. 23 (% 28.7) biyopsi örneğinde“diğer”başlığı altında gruplanan histopatolojik bozukluklar vardı. Ön tanı – kesin tanı karşılaştırmalarına göre klinisyen biyopsilerin % 32.3'sinde tanıyı öngöremezken, % 33.8'ünde çoklu tanılardan en az birini ve % 33.8'inde tüm tanıları tahmin edebildi. Sonuç: Perkütan graft biyopsisi, böbrek nakilli hastaların yönetimi için çok önemli veriler sağlayan, özel bir prosedürdür. Allograft disfonksiyonunun çok geniş bir yelpazedeki ayırıcı tanılarının çözümlenmesine izin verir. Anahtar kelime: Böbrek nakli, graft biyopsisi, allograft disfonksiyonu.
Özet (Çeviri)
Aim: To determine the frequency of graft biopsies performed due to allograft dysfunction in renal transplant patients treated in our department, to present the histopathologic diagnostic spectrum, and to compare the compatibility of the prebiopsy diagnoses with the final diagnoses. Material and Methods: 243 adult kidney transplant patients were enrolled in this retrospective study. Patients' pretransplant, perioperative, and posttransplant data were obtained from their medical and computer records. Results: 174 (71.6%) of the patients were male, and the mean age at the time of transplantation was 36 ± 11.42 years. In 66 (27.2%) patients, 80 biopsies (multiple in 9 patients) were performed during the 12 (6-17) years of follow-up. 29 (36.3%) occurred within the first year after transplantation. The indication was an increase in baseline serum creatinine level in 72% of patients; 91.3% of the prebiopsy diagnoses were“rejection”and 8.8% were“calcineurin (CNI) toxicity”and“recurrent or de novo glomerulonephritis (GN)”.“ According to the pathologists' reports, ”rejection“ was found in 53 (66.3%) samples, ”CNI toxicity“ in 25 (31.3%) samples, ”recurrent or de novo GN“ in 12 (15%) samples, and ”BK virus-associated“ nephropathy”in 5 (6.3%) samples. Other histopathological abnormalities were detected in 23 (28.7%) biopsy specimens. After comparing the preliminary diagnosis with the final diagnosis, physicians could not predict the diagnosis in 32.3% of the biopsies, but could predict at least one of the multiple diagnoses in 33.8% and all diagnoses in 33.8%. Conclusion: Percutaneous graft biopsy is a specialised procedure that provides very important data for the management of kidney transplant patients. It allows clarification of a wide range of differential diagnoses of allograft dysfunction.