Factors affecting e-commerce adoption in SMES in Turkey
Türkiye'deki KOBİ'lerde e-ticaret benimlenmesini etkileyen faktörler
- Tez No: 819208
- Danışmanlar: DOÇ. BURÇİN KAPLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: E-ticaretin Benimsenmesi, Küçük ve Orta Ölçekli işletmeler, Türkiye, E-commerce Adoption, Small and Medium-Sized Enterprises, Türkiye
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
E-ticaretin benimsenmesi, küresel önemi nedeniyle her geçen gün artmaktadır. KOBİ'ler her zaman işlerini büyütmek için en iyi aracı bulmaya çalışmaktadırlar ve bugünün dünyasında en iyi araçlardan birinin e-ticaret olduğu açıktır. Bu araştırma, Türkiye'deki KOBİ'lerin e-ticareti benimsemesini etkileyen faktörleri tartışmıştır. Çalışma, Türkiye'deki KOBİ'lerde e-ticareti benimsemede organizasyonel, teknolojik ve çevresel faktörlerin etkisinin olup olmadığını bulmayı amaçlamaktadır. Teorik çalışma temel olarak organizasyonel, teknolojik ve çevresel faktörlere odaklanan önceki çalışmalarda e-ticaretin benimsenmesini etkileyen faktörler hakkında literatür taramasından alınmıştır. Ayrıca çalışma temel olarak nicel yöntemle yapılmıştır. Veriler, üst düzey yöneticiler, orta düzey yöneticiler ve bu kuruluşların çalışanları tarafından toplanmıştır. Toplam örneklem büyüklüğü 384 olup, veri toplamaya yönelik hedef katılımcılara ulaşmak için rastgele örnekleme benimsenmiştir. Toplanan veriler SPSS'de analiz edilmiştir. Ana bulgular, üst yönetim desteğinin, finansal kaynak örgütsel yeterliliğinin ve algılanan karmaşıklığın Türkiye'de e-ticaretin benimsenmesinde etkili olduğunu ortaya koymaktadır. Ek olarak, algılanan faydalar ve hükümet düzenlemelerine göre e-ticaretin benimsenmesinde hiçbir etkisi yoktur.
Özet (Çeviri)
E-commerce adoption is now increasing day after day because of its global importance. SMEs are trying to find the best tool to expand their businesses, and, it is obvious that in today's world one of the best tools is using e-commerce. The research discussed the factors affecting e-commerce adoption of SMEs in Turkey. The study aims to find if there is a significant effect of the factors organizational, technological, and environmental in the adoption of e-commerce in SMEs in Turkey. Theoretical work is basically from the literature review about factors affecting e-commerce adoption in previous studies focusing on organizational, technological, and environmental factors. Also, the study was basically done by the quantitative method. Data was collected by senior managers, mid-level managers, and employees of SMEs in Turkey. The total sample size is 384, and convenience sampling was used to reach the intended respondents for data collection. SPSS tool used to analyze the information gathered. The main findings reveal that top management support, financial resource organizational competence and perceived complexity have an effect on e-commerce adoption in Turkey. In addition, no effects on e-commerce adoption according to perceived benefits and government regulations