Immanuel Kant'ın felsefesinde teori ve pratik üzerine bir inceleme
A review on theory and practice in Immanuel Kant's philosophy
  1. Tez No: 819312
  2. Yazar: IŞILAY FARİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BORA ERDAĞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Kant, Teorik akıl, Pratik akıl, Evrensel Ahlak Yasası, Adorno, Arendt, Kant, Theoretical reason, Practical reason, Universal moral law, Adorno, Arendt
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Immanuel Kant (1724-1804) felsefe tarihinde sistem kurmuş önemli filozoflardan biridir. Gerek geleneksel metafiziğe karşı duruşu gerekse teorik ve pratik aklı evrensel ahlak yasası altında birleştirmesi ile eleştirilerin ilgi odağı olur. Kant'a göre, insan aklının özgürlüğünün nedenselliği olarak pratik akla bağlı evrensel bir ahlak yasası vardır. Her insan akıl sahibi olması gerekçesiyle bunun bilincindedir ve eylemlerinde eğilimlerine karşı bu bilinçle hareket etmelidir. Kant bu ifade ile, özgürlük kavramını yasa ile bağdaştırır ve pratik aklın teorik bir bilgisini öne sürer. Her eylemin bu bilgi ile sürdürülebilir olması gerekliliğini savunarak; ahlakın teorik bilgisini pratik eylemlere uygular. Bu çalışmada, Kant'ın ahlak felsefesi temelinde kurduğu teori ve pratik birlikteliği aktarılacak, ardından teorinin pratik alan ile uyumsuzluğu, çağdaş filozof olarak kabul edilen Theodor W. Adorno (1903-1969) ve Hannah Arendt'in (1906-1974) getirdiği eleştiriler çerçevesinde ele alınacaktır.
Özet (Çeviri)
Immanuel Kant is one of the important philosophers who established a system in the history of philosophy. He moves to the center of criticism both with his stance against traditional metaphysics and with his unification of theoretical and practical reason under the universal moral law. According to Kant, there is a universal moral law that depends on practical reason as the causality of the freedom of the human spirit. Every human being is aware of it on the basis of his intelligence and should act with this consciousness against his inclinations. With this formulation, Kant reconciles the concept of freedom with the law and postulates a theoretical knowledge of practical reason. He argues that every action should be sustainable with this knowledge and applies the theoretical knowledge of morality to practical actions. In this study, the unity of theory and practice established by Kant on the basis of moral philosophy is conveyed, and the incompatibility of theory and practice is considered in the context of the criticism of Theodor W. Adorno (1903-1969) and Hannah Arendt (1906-1974), considered contemporary philosophers.