Septal deviasyonun radyolojik değerlendirilmesi ve fonksiyonel endoskopik sinüs cerrahilerinde paranazal sinüs ulaşımına etkisi
Radiological evaluation of septal deviation and its impact on paranasal sinus access in functional endoscopic sinus surgery
  1. Tez No: 819329
  2. Yazar: İHSAN CECELİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEYİT MEHMET CEYLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: bilgisayarlı tomografi, sinus cerrahisi, septoplasti, radyoloji, sinus anatomisi, computed tomography, sinus surgery, septoplasty, radiology, sinus anatomy
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
AMAÇ: Fonkisyonel endoskopik sinüs cerrahilerinde (FESC) paranazal sinüslere ulaşım septal deviasyon varlığında sınırlanabilmektedir. Septoplasti genellikle burun tıkanıklığını gidermek ve intraoperatif sahaya hakimiyeti iyileştirmek için FESC sırasında eşzamanlı olarak gerçekleştirilir. Bu çalışmanın amacı sinüs erişimi için septoplasti yapılıp yapılmayacağına dair cerrahi karar vermeye rehberlik etmek için YASD'yi değerlendirmenin objektif bir radyolojik yöntemini tanımlamaktır. GEREÇ VE YÖNTEM: 2017-2022 yılları arasında bilateral FESC ve FESC+S yapılmış hastaların PNS-BTlerde koronal ve aksiyal kesitler kullanılarak septal deviasyon açısı (SDA) (derece) ,orta hat – lateral nazal duvar arası mesafe (LNW) (mm), orta hat – septum arası mesafe (SDD) (mm), orta hat – septum arası mesafe / orta hat – lateral nazal duvar arası mesafe (SDD / LNW) ölçümleri iki farklı gözlemci tarafından ölçüldü. BULGULAR: 180 hastanın dahil edildiği çalışmada aksiyal kesitler kullanılarak ölçülen septal deviasyon açısı (SDA) 8,05 kesme değeri için istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur.Aksiyal ve koronal planda yapılan ölçümlerde SDA,LNW,SDD,SDD/LNW arasında değişen oranlarda uyum saptanmıştır.Gözlemciler arası uyum istatistiksel olarak mükemmel bulunmuştur. SONUÇ: Aksiyel planda ölçülen septal deviasyon açısı (SDA) preoperatif planlamada yardımcı olabilir. Aksiyel ve koronal kesitler birlikte kullanılarak istatistiksel olarak uyumlu ölçümler elde edilebilir ve gelecekteki çalışmalarda kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
AIM: In functional endoscopic sinus surgeries (FESS), access to the paranasal sinuses can be limited in the presence of septal deviation. Septoplasty is generally performed concurrently during FESS to alleviate nasal obstruction and improve intraoperative field visibility. The aim of this study is to define an objective radiological method to assess the high anterior septal deviation (HASD) to guide surgical decision-making on whether septoplasty should be performed for sinus access. MATERIALS AND METHODS: Between 2017 and 2022, patients who underwent bilateral Functional Endoscopic Sinus Surgery (FESC) and FESC with Septoplasty (FESC+S) had their coronal and axial sections used in PNS-BTs to measure septal deviation angle (SDA) (degrees), midline-to-lateral nasal wall distance (LNW) (mm), midline-to-septum distance (SDD) (mm), and midline-to-septum distance / midline-to-lateral nasal wall distance (SDD / LNW) by two different observers. RESULTS: In a study including 180 patients, the septal deviation angle (SDA) measured using axial sections was found to be statistically significant at a cuf-off of 8.05 degrees. In measurements conducted in both axial and coronal planes, varying degrees of agreement were observed among SDA, LNW, SDD, and SDD/LNW. Interrater reliability was found to be statistically excellent. CONCLUSION: The septal deviation angle (SDA) measured in axial plane may assist in preoperative planning. By using axial and coronal sections together, statistically consistent measurements can be obtained, which can be utilized in future studies.