Enneagram mizaç tipleri ile bağlanma stilleri arasındaki ilişkinin çeşitli değişkenlere göre incelenmesi
Relationship between Enneagram temperament types and attachment styles according to various variables
  1. Tez No: 819399
  2. Yazar: FATMA TUĞÇE KIRBIYIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Kişilik, Mizaç, Enneagram, Bağlanma Stilleri, Personality, temperament, Enneagram, attachment styles
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Araştırmada temel amaç, enneagram mizaç tipleri ve bağlanma stilleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. İkinci amaç ise; enneagram mizaç tipleri ve bağlanma stillerinin demografik değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığının incelenmesidir. Araştırmanın örneklemi; uygun örnekleme yöntemi ile seçilmiş olup, 188 kadın ve 90 erkek olmak üzere 278 kişiden oluşmaktadır. Enneagram mizaç tiplerine ilişkin veriler“Enneagram Kişilik Ölçeği”, bağlanma stillerine ilişkin veriler“Üç Boyutlu Bağlanma Stilleri Ölçeği”ile toplanmıştır. Araştırmanın problem cümleleri doğrultusunda nicel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Enneagram Kişilik Ölçeği'nin alt boyutlarını tip 1, tip 2, tip 3, tip 4, tip 5, tip 6, tip 7, tip 8 ve tip 9; Üç Boyutlu Bağlanma Stilleri Ölçeği'nin alt boyutlarını ise güvenli bağlanma, kaygılı bağlanma ve kaçıngan bağlanma oluşturmaktadır. Cinsiyet değişkenine göre; Enneagram mizaç tiplerinden tip 1, tip 3, tip 5, tip 7 ve tip 8 alt boyutları cinsiyete göre anlamlı şekilde farklılaşmaktadır. Bağlanma stillerinde kaçıngan bağlanma alt boyutunda cinsiyete göre anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Araştırma verileri Pearson Korelasyon Analizi, Bağımsız Gruplar t Testi ve Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre; Ennagram mizaç tiplerinden tip 1 alt boyutu ile bağlanma stillerinden kaygılı bağlanma alt boyutu arasında, tip 2 ile güvenli bağlanma alt boyutu arasında, tip 3 ile güvenli bağlanma alt boyutu arasında, tip 4 ile güvenli bağlanma alt boyutu arasında, tip 5 ile kaçıngan ve kaygılı bağlanma alt boyutları arasında, tip 6 ile kaygılı bağlanma alt boyutu arasında, tip 7 ile güvenli ve kaçıngan bağlanma alt boyutları arasında, tip 8 ile kaçıngan bağlanma alt boyutu arasında ve tip 9 ile güvenli bağlanma at boyutu arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Araştırmadan elde edilen bulgular alanyazın bağlamında tartışılmış ve gelecek çalışmalara yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The primary purpose of this study is to examine the relationship between Enneagram temperament types and attachment styles. The second aim is to examine whether Enneagram temperament types and attachment styles differ according to demographic variables. The sample of the study was selected using convenience sampling and consisted of 282 individuals, 189 females and 93 males. Data on enneagram temperament types were collected using the Enneagram Personality Scale (Subaş & Çetin, 2017) and data on attachment styles were collected using the Three Dimensional Attachment Styles Scale (Erzen, 2016). The quantitative research method was used in accordance with the problem statements of the study. The sub-dimensions of the Enneagram Personality Scale are Type 1, Type 2, Type 3, Type 4, Type 5, Type 6, Type 7, Type 8, and Type 9; and the sub-dimensions of the Three Dimensional Attachment Styles Scale are secure attachment, anxious attachment, and avoidant attachment. A significant gender difference was found in the avoidant attachment sub-dimension of attachment styles according to gender.The research data were analyzed using Pearson correlation analysis, independent groups t-test, and one-way analysis of variance (ANOVA). According to the findings obtained from the research ; A significant positive meaningful relationship was found between type 1 sub-dimension of Enneagramm temperament types and anxious attachment sub-dimension of attachment styles, between type 2 and secure attachment sub-dimension, between type 3 and secure attachment sub-dimension, between type 4 and secure attachment sub-dimension, between type 5 and avoidant and anxious attachment sub-dimensions, between type 6 and anxious attachment sub-dimension, between type 7 and secure and avoidant attachment sub-dimensions, between type 8 and avoidant attachment sub-dimension and between type 9 and secure attachment sub-dimension. According to the gender variable; Type 1, Type 3, Type 5, Type 7, and Type 8 sub-dimensions of the Enneagram temperament types differ significantly according to gender. The results of the study were discussed in the context of the literature and suggestions for future research were presented.