İdiopatik habituel abortus öyküsü olan kadınlarda LncRNA GAS5 polimorfizmi ve ekspresyon farkının değerlendirilmesi
Evaluation of LncRNA GAS5 polymorphism and expression difference in women with a history of idiopathic habitual abortion
  1. Tez No: 819401
  2. Yazar: SEDA GÜRHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVİLHAN ARTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Genetik, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: Tekrarlayan gebelik kaybı, uzun kodlama yapmayan RNA'lar, GAS5, Recurrent pregnancy loss, long non coding RNAs, GAS5
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıbbi Genetik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Başlık: İdiopatik habituel abortus öyküsü olan kadınlarda lncRNA GAS5 polimorfizmi ve ekspresyon farkının değerlendirilmesi Amaç: Gebeliğin 20. haftasından önce ve 500 g altında olan fetusun tamamının veya bir kısmının uterus dışına atılması abortus, bu olayın iki veya daha fazla gerçeklemesi habituel abortus olarak tanımlanır. Tekrarlayan gebelik kayıplarında (TGK) kromozomal anomaliler, otoimmün hastalıklar, endokrin hastalıklar, rahim yapısal anomalileri gibi faktörler rol oynamakla birlikte yaklaşık %50'si idiopatiktir. Yapılan çalışmalarda bazı genetik faktörlerdeki (lncRNA GAS5 gibi) değişiklikler gebelik kayıpları ile ilişkilendirilmiştir. Çalışmamızda GAS5 geni rs55829688, rs6790, rs2067079 ve rs145204276 polimorfizmleri ile GAS5 ekspresyon seviyelerinin habituel abortus gelişimi üzerindeki etkisinin araştırılması planlanmıştır. Yöntem: Çalışmamızda TGK olgularında GAS5 gen polimorfizmlerinin ve ekspresyon seviyelerinin gebelik kaybı riski ile ilişkisini araştırmak için 75 hasta ve 75 kontrol grubundan alınan örneklerde DNA ve RNA izolasyonu yapılmıştır. İzolasyonu gerçekleştirilen örneklerde GAS5 rs55829688, rs6790, rs2067079 ve rs145204276 polimorfizmleri Taq Man SNP, ekspresyon seviyesi ise Real-Time PCR yöntemleri ile gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Çalışmamızda gruplar arasında rs55829688 polimorfizmi için istatiksel olarak anlamlı bir fark gözlenirken (p=0,005), rs6790 ve rs2067079 polimorfizmlerine ait genotipleme sonuçlarında farklılık saptanmamıştır (sırasıyla p=0,241, p=0,086). rs145204276 polimorfizmine ait genotipleme çalışmasından sonuç alınamamıştır. GAS5 ekspresyonu açısından ise hasta ve kontrol grupları arasındaki farklılık anlamlı idi (p= 0,008). Sonuç: Çalışma verileri araştırma ve kontrol grupları arasında GAS5 ekspresyon seviyesindeki farklılığı ortaya koymuş olup GAS5'in gebelik kayıpları ile ilişkili bir RNA olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Title: Evaluation of lncRNA GAS5 polymorphism and expression difference in women with idiopathic habitual abortion history Aim: Abortion is defined as the expulsion of all or part of the fetus weighing less than 500 g before the 20th week of pregnancy, and habitual abortion when this event occurs two or more times. Although ~50% of recurrent abortions are idiopathic, causes such as chromosomal anomalies, autoimmune diseases, endocrine diseases, uterine structural anomalies increase the risk of pregnancy loss. In studies, changes in some genetic factors (such as lncRNA GAS5) have been associated with pregnancy loss. In our study, it was planned to investigate the effects of GAS5 gene rs55829688, rs6790, rs2067079 and rs145204276 polymorphisms and GAS5 expression levels on the development of habitual abortion. Method: In our study, DNA and RNA isolation was performed in the samples taken from 75 patients and 75 control groups in order to investigate the relationship between GAS5 gene polymorphisms and expression levels and the risk of pregnancy loss in RPL cases. In the isolated samples, GAS5 rs55829688, rs6790, rs2067079 and rs145204276 polymorphisms were determined by Taq Man SNP and expression level by Real-Time PCR methods. Results: In our study, a statistically significant difference was observed between the groups for the rs55829688 polymorphism (p=0.005), while no difference was found in the genotyping results of the rs6790 and rs2067079 polymorphisms (p=0.241, p=0.086, respectively). No results were obtained from the genotyping study of the rs145204276 polymorphism. In terms of GAS5 expression, the difference between the patient and control groups was significant (p= 0.008). Conclusion: Study data revealed the difference in the level of GAS5 expression between the research and control groups, suggesting that GAS5 may be an RNA associated with pregnancy loss.