Habituel abortuslu hastalarda trombofilinin araştırılması
Research trombophilia from patient with habituel abortion
- Tez No: 193296
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL CÜNEYT EVRÜKE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Tekrarlayan gebelik kaybıTrombofili, VII, Habitual abortion, Trombophilia.VIII
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Habituel abortuslu hastalarda trombofilinin araşrıtılmasıHabituel abortus, birbirini izleyen en az iki ya da daha fazla gebeliğ 20.ingebelik haftası önce spontan olarak sonlanması r. Habituel abortuslar, obstetriktendan dıetiyolojik ve prognostik faktör tayininde en yetersiz kalı konulardan biridir.nanTekrarlayan düşüklerin % 68'inde neden idiyopatiktir. Hemostatik hataları plasentalnnda kanı ğyatak damarları tı klı yol açabilmesinden yola çı larak, gebelik sı ndaa kı rasıkoagülasyon faktörlerindeki beklenmeyen değ ikliklerin düş oluşiş ük umuna nedenolabileceğ düşi ünülebilir. Gebeliğ baş lıgidişin arı atıiçin etkili bir uteroplasentaldolaş ş r ve bu dolaş hemostaz bozukluklarıı arttı ım m ndan etkilenebilir. Bu yüzdenmaternal trombofililer (Faktör V Leiden, Protrombin G20210A, MTHFR C677TmutasyonlarıProtein C, Protein S ve AT-III eksiklikleri) obstetrik açı önemli, danpatolojilerdir. Literatürde bu parametrelerin tekrarlayan fetal kayıplarla ilişkilişolduğ destekleyen çalıunu malar mevcuttur.şÇalımada Faktör V Leiden, Protrombin G20210A, MTHFR C677Tmutasyonları ve Protein C, Protein S, Antitrombin III eksikliklerine bağ gelişna lı entrombofilinin tekrarlayan düşüklerdeki rolünün, bu mutasyonları prevalansıilenşaraşrıtılarak ortaya konulmasıamaçlanmı r.tışÇalımaya Aralı 2004- Mart 2006 tarihleri arası Çukurova Üniversitesik ndaTı Fakültesi Kadı Hastalıp n kları Doğ Anabilim Dalı habituel abortus tanıve um 'na sıile başvuran 66 hasta ve 74 kontrol hastasıdahil edilmiş Hasta grubunu idiopatiktir.olarak tanımlanan tekrarlayan gebelik kaybıolan hastalar oluşturmaktadı Vaka ver.şıkontrol grubuna ait hastalarda yukarı ismi geçen parametreler çalılarak tespitdaı rı .edildi iki grup arası karş tıldında laşşÇalı sonucunda habituel abortus ve kontrol gruplarıma arası Protein C vendaAntitrombin III değerleri açından anlamlıfark bulunurken, Faktör V Leiden,sıProtrombin G20210A, MTHFR C677T mutasyonları Protein S değ arasıve eri ndakifark istatiksel olarak anlamsıbulunmuşz tur.
Özet (Çeviri)
Research trombophilia from patient with habituel abortionHabitual abortion is the spontaneous ending of at least two or more consecutivepregnancies before the 20th week of the pregnancy. Habitual abortion is one of thesubjects in obstetrics in which there is not sufficient knowledge about ethiologic andprognostic factors. The reason for % 68 of recurrent abortion is idiopathic. Consideringthe fact that haemostatic failures can cause an obstruction at the placental vascularlacunes, it can be figured out that the unexpected changes in coagulation factors duringthe pregnancy may be the reason of an abortion. For the successful progress ofpregnancy, an effective uteroplacental circulation is mandatory and this circulation canbe effected by haemostatic disorders. Thus, the maternal thrombophillias (Factor VLeiden, Prothrombine G20210A, MTHFR C677T mutations, Protein C, Protein S andAT-III deficiencies ) are obstetrically important pathologies. There are studies in theliterature which support that these parameters are related to repeatitious fetal loss.The study intends to bring up the role of thrombophillia in habitual abortion,which develops up to Factor V Leiden, Protrombine G20210A, MTHFR C677Tmutations, Protein C, Protein S and AT-III deficiency, by investigating with theprevalance of these mutations.66 patients with habitual abortion diagnosis and 74 control group have beeninvolved in the study, who applied to Cukurova University Medical Faculty Obstetricsand Gynecology Department between December 2004 and March 2006. Patient groupwas formed by the patients with repeatitious pregnancy loss which has been defined asidiopathical. The parameters above have been studied in patients of the case group andthe control group, and they have been compared between the two groups.As the conclusion of the study, a significant difference has been found betweenProtein C and Antithrombine-III values of the habitual abortion group and the controlgroup, whereas the difference of Factor V Leiden, Prothrombine G20210A, MTHFRC677T mutations and Protein S values has been defined as unsignificant statistically.