Lise öğrencilerinin fiziksel aktiviteye katılım motivasyonları ile psikolojik kırılganlık ve başarı algılarının incelenmesi
Investigation of high school students' motivations for participating in physical activity and perceptions of psychological vulnerability and success
- Tez No: 819428
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SONNUR KÜÇÜK KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
- Anahtar Kelimeler: Başarı Algısı, Fiziksel Aktivite, Lise Öğrencisi, Motivasyon, Psikolojik Kırılganlık, High School Student, Motivation, Perception of Success, Physical Activity, Psychological Vulnerability
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Giriş ve Amaç: Araştırmanın amacı, lise öğrencilerinin fiziksel aktiviteye katılım motivasyonları ile psikolojik kırılganlık ve başarı algı düzeylerini bazı değişkenlere göre incelemek ve aralarındaki ilişkiyi belirlemektir. Materyal ve Metot: Araştırmanın çalışma grubunu yedi farklı lisede öğrenim gören 802 (430 kız, 372 erkek) öğrenci oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak“Fiziksel Aktiviteye Katılım Motivasyonu Ölçeği”,“Psikolojik Kırılganlık Ölçeği”ve“Başarı Algısı Envanteri-Çocuk Formu”kullanılmıştır. Analizde, betimsel istatistikler, t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Pearson ve Spearman korelasyon ve çoklu doğrusal regresyon testleri kullanılmıştır. Bulgular: Lise öğrencilerinin fiziksel aktiviteye katılım motivasyonu ve başarı algıları orta seviyenin üzerinde, psikolojik kırılganlık algıları ise orta seviyededir. Katılımcıların FAKMÖ'den aldıkları puanlar cinsiyet, okul türü, aylık gelir, fiziksel aktiviteye katılım sıklığı, okul spor takımında yer alma durumu, anne eğitim durumu ve baba eğitim durumu değişkenlerine göre anlamlı bir şekilde farklılaşmaktadır. Öğrencilerin PKÖ'den aldıkları puanlar ise yaş, sınıf ve aylık gelir değişkenlerinde göre anlamlı bir şekilde farklılaşmaktadır. Öte yandan katılımcıların BAE-ÇF puanlarının fiziksel aktiviteye katılım sıklığı ve okul spor takımında yer alma değişkenine göre anlamlı bir şekilde farklılaştığı belirlenmiştir. Sonuç: Öğrencilerin psikolojik kırılganlıkları arttıkça fiziksel aktiviteye katılım motivasyonları çevresel nedenler alt boyutunda azalırken, nedensizlik boyutunda ise artmaktadır. Psikolojik kırılganlık arttıkça başarı algısı azalmakta, başarı algısı arttıkça fiziksel aktiviteye katılım motivasyonu artmaktadır. Fiziksel aktiviteye katılım motivasyonu ve psikolojik kırılganlık, başarı algısının anlamlı yordayıcılarıdır. Yordayıcı değişkenlerin başarı algısı üzerindeki göreli önem sırası; fiziksel aktiviteye katılım motivasyonu ve psikolojik kırılganlık şeklindedir. 2023, 103 Sayfa
Özet (Çeviri)
Introduction and Purpose: The aim of this study is to examine the motivations of high school students to participate in physical activity, psychological fragility and success perception according to some variables and to determine the relationship between them. Materials and Method: The study group consisted of 802 (430 girls, 372 boys) students studying at seven different high schools. Data collection tools were 'Motivation for Participation in Physical Activity Scale', 'Psychological Vulnerability Scale' and 'Success Perception Inventory-Child Form'. Descriptive statistics, t-test, ANOVA, Pearson and Spearman Correlation and multiple linear regression tests were used for data analyses. Finding: Motivation to participate in physical activity (MPPA) and success perceptions (SP) were above the middle level, and psychological vulnerability (PV) perceptions of participants were at middle level. The scores of MPPAS differed significantly according to the variables of gender, school type, income, frequency of participation in physical activity, being in the school sports team, mother's education level and father's education level. The scores of PVS differed significantly according to age, grade level and income variables. And SPI-CF scores differed significantly according to the frequency of participation in physical activity and the variable of being in the school sports team. Result: As the psychological vulnerability increases, motivation to participate in physical activity decreases in the environmental reason sub-dimension, and increases in the uncaused sub-dimension. As PV increased, SP decreased, and as SP increased, MPPA increased. MPPA and PV were significant predictors of SP. The relative importance of the predictor variables on the SP; MPPA and PV. 2023, 103 Pages