Sosyal bilgiler öğretiminde sevgi eğitimi
Love education in social studies teaching
  1. Tez No: 819431
  2. Yazar: GÖNÜL YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ EKBER GÜLERSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal bilgiler, değer, sevgi, sevgi eğitimi, Social studies, value, love, love education
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu çalışmayla Sosyal Bilgiler Dersi öğretim Programı (SBÖP) kapsamında sosyal bilgiler ders kitaplarında sevgi değerine ne ölçüde yer verildiğinin tespit edilmesi, ortaokul öğrencilerinin sevgi eğilimlerinin ne düzeyde olduğunun ölçülmesi ve sevgi eğitiminin öneminin ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu araştırma temelde dokuman incelemesine dayalı tarama modelindedir. Araştırmada kullanılan veriler dokuman kayıtları üzerinden betimsel olarak ve araştırmaya katılan öğrencilerin sevgi eğilimlerinin değişkenlerle ilişkileri incelenmiştir. Bu nedenle araştırma hem betimsel tarama hem de ilişkisel tarama türündedir. Araştırmada kullanılan verilen açısından ise karma araştırma deseni kullanılmıştır. Çünkü hem nitel hem de nicel veriler elde edilmiştir. Araştırmanın nitel boyutu için 5., 6. ve 7. sınıf sosyal bilgiler ders kitapları ile aynı sınıfların Sosyal Bilgiler Dersi Öğretim Programları dokümanları kullanılmıştır. Araştırmanın nicel boyutu için Bursa'nın Yenişehir ilçesinde yer alan bir ortaokulda okuyan 5., 6., ve 7. sınıfa giden 274 öğrenciye Sevgi Eğilim Ölçeği uygulanmıştır. Araştırmanın nicel araştırma kısmında ise“Sevgi Eğilim Ölçeği”5., 6., ve 7. sınıf düzeyinde 274 ortaokul öğrencisine uygulanmıştır. Çalışma sonucunda, Sosyal Bilgiler Dersi Öğretim Programı ve ders kitaplarında sevgi değeri ve sevgi değeri unsurlarına yeterince yer verilmediği görülmüştür. Aynı şekilde ortaokul öğrencilerinin sevgi eğilim düzeylerinin de düşük olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak değer öğretimi konusunda önemli derslerden biri olan sosyal bilgiler dersi müfredatı sevgi değeri temelinde daha zengin hale getirilir ise eğitim-öğretim için daha faydalı olacağı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
With this study, it is aimed to determine to what extent the value of love is included in social studies textbooks within the scope of Social Studies Curriculum (SSEP), to measure the level of love tendencies of secondary school students and to reveal the importance of love education. This research is basically in the scanning model based on document analysis. The data used in the research were examined descriptively through the document records and the relationships between the variables of love tendencies of the students participating in the research. Therefore, the research is both descriptive and relational. In terms of the data used in the research, mixed research design was used. Because both qualitative and quantitative data were obtained. For the qualitative dimension of the research, 5th, 6th and 7th grade social studies textbooks and Social Studies Curriculum documents of the same classes were used. For the quantitative dimension of the research, the Affection Tendency Scale was applied to 274 students attending the 5th, 6th, and 7th grades in a secondary school in the Yenişehir district of Bursa. In the quantitative research part of the research, the“Love Tendency Scale”was applied to 274 secondary school students at the 5th, 6th, and 7th grade levels. As a result of the study, it was seen that the elements of love value and love value were not sufficiently included in the Social Studies Curriculum and textbooks. Likewise, it was determined that the love tendency levels of secondary school students were also low. As a result, it can be said that if the curriculum of the social studies course, which is one of the important courses in value teaching, is enriched on the basis of the value of love, it will be more beneficial for education.