Demirpınar Çayı havzası ve çevresinin (Üzümlü/Erzincan) Trombidioidea ve Erythraeoidea (Acari) faunasının belirlenmesi
Determination of the fauna of Trombidioidea and Erythraeoidea mites (Acari) in Demirpinar Stream basin (Üzümlü / Erzincan) and its surrounding
- Tez No: 819432
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVGİ SEVSAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Acari, Parasitengona, Trombidioidea, Erythraeoidea, Erzincan, Üzümlü, Demirpınar Havzası, Acari, Parasitengona, Trombidioidea, Erythraeoidea, Erzincan, Üzümlü, Demirpınar Basin
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışmada; Üzümlü ilçesinin sınırlarında bulunan Demirpınar havzası ve çevresinden toplanan kadife akarlar (Trombidioidea ve Erythraeoidea) değerlendirildi. Bu kapsamda; 2020-2022 yılları arasında Mayıs-Kasım aylarını kapsayan toplam 22 kez araziye gidilmiş, farklı özellikteki lokalite ve habitatlardan numuneler alınmıştır. Berlese yöntemiyle laboratuvar ortamında toprak içerisindeki akarlar ayıklanmıştır. Demirpınar havzasından toplanan toprak örneklerinden trombidioid ait 15, erythraeoid ait 8 toplamda 23 tür tespit edildi. Bu türlerden Paratrombium klugkisti (Oudemans, 1917) Türkiye faunası için, diğer türlerde çalışma alanı için yeni kayıttır. Tespit edilen türlerimiz üzerinden çeşitli morfolojik yapılarının fotoğrafları çekilmiş, tanımları gözden geçirilmiş, yaşama alanları ile Türkiye ve dünyadaki yayılışları verilmiştir. 2023, 85 Sayfa
Özet (Çeviri)
In this study; velvet mites (Trombidioidea and Erythraeoidea) collected from Demirpınar basin and its surroundings within the borders of Üzümlü district were evaluated. With this aim; A total of 22 visits were made to the land covering the years 2020-2022, covering the months of May-November, and samples were taken from different localities. The mites found in the soil were removed with Berlese funnels in the laboratory. A total of 23 species, 15 trombidioid species and 8 erythraeoid species, were collected from the Demirpınar basin. Among these species, Parathrombium klugkisti (Oudemans, 1917) is a new record for the fauna of Turkey and for the other species in the study area. Various morphological structures of our identified species were photographed, described, and their habitats and distributions in Turkey and the world were given. 2023, 85 Pages