Hemşirelerde motivasyon ve iş doyumunun ekip çalışması ile ilişkisi
The relationship between motivation and job satisfaction in nurses and teamwork
- Tez No: 819479
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERAP BATI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: İş doyumu, iş motivasyonu, ekip çalışması tutumu, hemşire, Job satisfaction, job motivation, teamwork attitude, nurse
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZET T.C. NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Hemşirelerde Motivasyon ve İş Doyumunun Ekip Çalışması ile İlişkisi Lamin NYABALLY Hemşirelikte Yönetim Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi/Konya-2023 Bu çalışma, hemşirelerin motivasyon ve iş doyumunun ekip çalışması ile ilişkisini belirlemek amacı ile yapılmış olan tanımlayıcı ve ilişki arayıcı tipte bir çalışmadır. Bu çalışmanın örneklemini, Konya ili Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi hastanesinde çalışan 288 hemşire oluşturmuştur. Araştırmada verilerin toplanmasında; Sosyo-demografik Bilgi Formu, Hemşirelerde Motivasyon Ölçeği (HİMO), Hemşirelerde İş Doyumu Ölçeği (HİDO), Ekip Çalışması Tutum Ölçeği kullanılmıştır. Çalışmaya katılmayı kabul eden hemşirelere yüz yüze görüşme yöntemi ile veriler toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde, SPSS Statistics 22 programı kullanılmıştır. Katılımcıların %72,6'sı kadın, %55,2'si 18-29 yaş aralığında ve %63,9'u evli olduğu tespit edilmiştir. Çalışmanın sonuçlarına göre, çalışmaya katılan hemşirelerin iş motivasyonu ölçeğinden aldıkları toplam puan ortalaması 61,22 ±8,89, iş doyumu ölçeği puan ortalamalarının 3,37 ± 0,62, ekip çalışması tutum ölçeğinden aldıkları puan ortalaması ise 109 ±15,33 olduğu saptanmıştır. İş motivasyonu ve iş doyumunu etkileyen faktörlerin çalışma statüsü, çalışma şekli, çalışma yılı olduğu bulunmuştur. Vardiyalı ya da gündüz çalışma şekli diğer ölçeklerde olduğu gibi ekip tutumu düzeyi üzerinde etkili faktör olarak tespit edilmiştir. İş motivasyonu düzeyi, iş doyumu düzeyi ve ekip çalışması tutum düzeyi arasında pozitif ve orta seviyede anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Sağlık hizmetinde hastalara kaliteli ve güvenli hasta bakımının sağlanması için motivasyonu ve iş doyumu yüksek hemşirelere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle hemşirelerin etkinlik ve verimliliğin artırılmasında önemli iki kavram olan motivasyon ve ekip çalışması ile ilgili görüş, öneri ve tutumlarının geçerli-güvenilir ölçme araçları ile değerlendirilmesi ve motivasyon artıracak uygulamalara yer verilmesi gerekmektedir. Ayrıca, ekip çalışması ve motivasyon konularını içeren eğitim programları düzenlenerek hemşirelerin bu konuda bilinçlenmeleri sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT NECMETTIN ERBAKAN UNIVERSITY HEALTH SCIENCES INSTITUTE The Relationship between Motivation and Job Satisfaction in Nurses and Teamwork LAMIN NYABALLY Department of Management in Nursing Master Thesis/Konya-2023 This study is a descriptive and relationship-seeking study conducted to determine the relationship between nurses' motivation and job satisfaction with teamwork. The sample of this study consisted of 288 nurses working in Konya Necmettin Erbakan University Meram Medical Faculty hospital. In the collection of data in the research; Socio-demographic Information Form, Nurses Motivation Scale (HIMO), Nurses Job Satisfaction Scale (HIDO), Teamwork Attitude Scale were used. Data were collected through face-to-face interviews with nurses who agreed to participate in the study. SPSS Statistics 22 program was used to evaluate the data. It was determined that 72.6% of the participants were women, 55.2% were between the ages of 18-29 and 63.9% were married. According to the results of the study, it was determined that the total mean score of the nurses participating in the study from the work motivation scale was 61.22 ± 8.89, the mean score of the job satisfaction scale was 3.37 ± 0.62, and the mean score from the teamwork attitude scale was 109 ± 15.33. . It has been found that the factors affecting job motivation and job satisfaction are working status, working type and working year. The way of working in shifts or during the day was determined as an effective factor on the level of team attitude, as in other scales. A positive and moderately significant relationship was found between job motivation level, job satisfaction level and teamwork attitude level. Nurses with high motivation and job satisfaction are needed in order to provide quality and safe patient care to patients in health care. For this reason, it is necessary to evaluate the opinions, suggestions and attitudes of nurses about motivation and teamwork, which are two important concepts in increasing efficiency and productivity, with valid-reliable measurement tools, and applications that will increase motivation should be included. In addition, training programs involving teamwork and motivation should be organized and nurses should be made aware of this issue.