Hemşirelerde suçluluk ve utanç duyguları, bilişsel kontrol ve iş motivasyonu ilişkisi
The relationship between guilt and shame, cognitive control and work motivation in nurses
  1. Tez No: 998114
  2. Yazar: SAFİYE KILIÇ METİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ UĞUR TARIK ÖZKUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Hastane hemşireleri, Nursing staff-hospital
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Yoğun iş temposunda sınırlı kaynaklar ve zorlu koşullarda hizmet verme gayretinde olan hemşirelerde ekip içinde ortaya çıkabilecek bireysel hatalar, eksiklikler utanç ya da suçluluk duygusuna neden olabilecek; bu duygular da bilişsel kontrol eksikliğinde motivasyon düşüşüne yol açabilecektir. Hemşirelerin motivasyonunun mesleğe bağlılık, verimlilik ve sağlık hizmeti kalitesi açısından önem taşıması, bu tür duygusal etkilerin araştırılmasını değerli kılmaktadır. Bu çalışmada hemşireler bağlamında hatayla ilişkili utanç ve suçluluk duygularının duygular üzerinde bilişsel kontrol eksikliği olması halinde motivasyonu olumsuz etkileyebileceği varsayılmıştır. Bu kapsamda çalışmada utanç ve suçluluk duyguları, duygular üzerinde bilişsel kontrol zorluğu ve iş motivasyonu ele alınmış; bu değişkenler arasındaki ilişkilerin istatistiksel olarak tespit edilmesi; bu değişkenler bakımından sosyo-demografik özelliklerin anlamlı fark gösterip göstermediğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Nicel araştırma yöntemi çerçevesinde online anket yöntemine ve kolayda örnekleme yöntemine dayalı olarak 390 hemşirenin birincil verilerine erişilmiş, veriler SPSS programında analiz edilmiştir. Araştırma bulguları, hemşirelerin cinsiyet, medeni durum ve eğitim durumunun utanç, suçluluk, duygusal kontrol ve iş motivasyonu üzerinde belirli farklılıklara yol açtığını göstermiştir. Yapılan korelasyon ve regresyon analizleri sonucunda elde edilen bulgular hem utanç hem de suçluluk duygularının duygular üzerindeki bilişsel kontrol zorluğuyla pozitif, iş motivasyonu ile negatif bir ilişki içerisinde olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In a demanding work environment, where nurses strive to provide services under limited resources and challenging conditions, individual errors or shortcomings within the team may lead to feelings of shame or guilt. These emotions, in turn, may cause a decline in motivation in cases of cognitive control deficiency. Given that the motivation of nurses is crucial for professional commitment, productivity, and the quality of healthcare services, investigating these emotional impacts is valuable. This study hypothesizes that, in the context of nursing, feelings of shame and guilt associated with errors may negatively affect motivation when there is a lack of cognitive control over emotions. In this context, the study addresses feelings of shame and guilt, difficulties in cognitive control over emotions, and job motivation; it aims to statistically identify the relationships among these variables and to determine whether socio-demographic characteristics significantly differentiate them. Within the framework of a quantitative research method, primary data from 390 nurses were collected using an online survey and convenience sampling, and the data were analyzed using the SPSS program. The findings indicate that gender, marital status, and educational level of nurses lead to certain differences in shame, guilt, emotional control, and job motivation. The results of correlation and regression analyses show that both shame and guilt are positively associated with difficulty in cognitive control over emotions, and negatively associated with job motivation.