Akromegali hastalarında kabergolin kullanımının etkinliği
Efficacy of cabergoline use in patients with Acromegaly
- Tez No: 819595
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NUSRET YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Kabergolin, Akromegali, Hipofiz bezi, IGF-1, Cabergoline, Acromegaly, Pituitary gland, IGF-1
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Çalışmamızın amacı, akromegali hastalarında kabergolin kullanımının hastalığı kontrol altına almadaki etkinliğini araştırmaktır. Çalışmada kabergolin kullanan 56 akromegali hastasının verileri retrospektif olarak değerlendirildi. 6 ay kabergolin kullanımı sonrasında IGF-1 (İnsülin Benzeri Büyüme Faktörü-1) düzeyleri normal düzeye gelen ve GH (Growth Hormone: Büyüme Hormonu) düzeyleri 1,0 ng/L den düşük olan hastalar kontrol sağlanan hastalar olarak kabul edildi. Bu kriterleri sağlamayan ve bu nedenle takip sırasında mevcut tedavilerine başka bir medikasyon eklenen, kullanmakta olduğu diğer bir medikasyonun dozu arttırılan veya cerrahi yapılan hastalar ise kontrol sağlanamayan hastalar olarak kabul edildi. Kontrol sağlanan ve sağlanmayan hastaların verileri karşılaştırıldı. Kullanılan kabergolin dozu 1 (0,5-2,0) mg/haftaydı. Tedaviye karbergolin eklenmesi ile %42,9 oranında hastalık kontrolü sağlanmıştır. Kabergolin birinci medikasyon olarak kullanıldığında %28,6 oranında, ikinci medikasyon olarak kullanıldığında %44,7 oranında ve üçüncü medikasyon olarak kullanıldığında %75 oranında hastalığı kontrol altına almıştır. Kabergolin ile kontrol sağlanan hastalarda kabergolin öncesindeki IGF-1, IGF-1% ve GH değerleri kabergolin ile kontrol sağlanamayan hastalara oranla anlamlı düzeyde düşük bulunmuştur (sırasıyla p=0,023; p=0,009 ve p=0,002). Kabergolin ile kontrol sağlanan hastaların tanı zamanındaki GH değerleri, kabergolin ile kontrol sağlanamayan hastalara oranla, daha yüksek saptanmıştır (p=0,026). Çalışmamız özellikle kabergolin tedavisi öncesinde ılımlı GH ve IGF-1 yüksekliği bulunan hastalarda ve akromegali tanısı sırasında daha belirgin GH yüksekliği olan hastalarda kabergolinin daha etkili olduğunu göstermiştir. Kabergolin akromegali tedavisinde düşük dozlarda da etkili bir tedavi seçeneğidir ve kombinasyon tedavisi şeklinde kullanımı başarı şansını arttırabilir.
Özet (Çeviri)
We aimed to analyze the effectiveness of cabergoline in acromegaly treatment. Demographic characteristics, blood hormone levels, characteristics of MR imaging, and the pathology results of 56 patients with cabergoline use were analyzed retrospectively. After 6 months of cabergoline use, patients with normal IGF-1(Insulin-like growth factor-1) and GH levels less than 1,0 ng/L are considered as the 'controlled disease' group. Patients who did not meet these criteria with high hormone levels, who needed to add another medication to their current treatment, who needed increased doses of other medications besides cabergoline, or who went through transsphenoidal surgery during follow-up were considered as the 'uncontrolled disease' group. The data of these two groups were compared. In our study, disease control was achieved at a rate of 42,9% by adding cabergoline to the treatment in patients with acromegaly. Cabergoline normalised the hormone levels %28,6 of the patients when used as first medication, %44,7 when used as second medication, and %75 when used as third medication. The IGF-1 levels, estimated IGF-1% value and GH levels before cabergoline were significantly lower in the controlled disease group compared to uncontrolled disease group (respectively p=0,023, p=0,009 and p=0,002). Cabergolin levels at the time of diagnosis of the patients of the controlled disease group were higher than uncontrolled disease group (p=0.26). Our study showed that cabergoline is more effective especially in patients with moderate GH and IGF-1 elevations before cabergoline treatment and in patients with higher GH levels at the time of diagnosis. Cabergoline may be an effective treatment option when used in patients who have higher GH levels at the time of diagnosis, moderate IGF-1 and GH levels before cabergoline treatment, and especially when used in combination therapy as the second or third agent.