Yoğun bakım hastalarında fiziksel kısıtlama uygulanan ekstremitelerde komplikasyon gelişme durumunun değerlendirilmesi
Evaluation of complication development in extremitites with physical restraint in intensive care patients
- Tez No: 819618
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE ÖZKARAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Fiziksel kısıtlama, komplikasyon, yoğun bakım ünitesi, hemşire, Physical restraint, complications, intensive care unit, nurses
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Başlık: Yoğun Bakım Hastalarında Fiziksel Kısıtlama Uygulanan Ekstremitelerde Komplikasyon Gelişme Durumunun Değerlendirilmesi Amaç: Bu araştırma yoğun bakım ünitesinde yatan, fiziksel kısıtlama uygulanan ekstremitelerde komplikasyon gelişme durumu ve komplikasyonların gelişmesini etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla yapıldı. Yöntem: İleriye yönelik, analitik tasarımda araştırma Eskişehir'de bir hastanede 1 Eylül 2022- 31 Mart 2023 tarihleri arasında yoğun bakım ünitesinde yatan, hekim istemi doğrultusunda fiziksel kısıtlama uygulanan hastaların izlemi ile yürütüldü. Araştırma verilerinin toplanması ve hastaların izleminde Birey Tanıtım Formu, Glaskow Koma Skalası (GKS), Yoğun Bakım Ağrı Gözlem Formu (YBAGÖ), Fiziksel Kısıtlama Takip Formu kullanıldı. Yoğun bakım hemşireleri hastaların fiziksel kısıtlama bölgesini, bilinç düzeyini ve ağrı durumunu saatlik takip ederek elde ettikleri bilgileri Fiziksel Kısıtlama Takip Formuna kaydetti. Tüm izlemlerde fiziksel kısıtlama bölgesinde en az 1 kez gelişen komplikasyonlar analize dahil edildi. Bulgular: Araştırmada fiziksel tespit bölgesinde ortalama 230,12 kez yapılan değerlendirmede 112 hastadan 11'inde fiziksel kısıtlama bölgesinde gelişen komplikasyona bağlı fiziksel kısıtlamanın sonlandırıldığı saptandı. Fiziksel kısıtlama bölgesinde komplikasyon gelişme oranı endotrakeal tüp bulunan, GKS puanı düşük olan, INR değeri yüksek olan hastalarda daha fazlaydı. Kısıtlama bölgesinde cilt ülserasyonu olan hastalara daha fazla masaj ve krem uygulaması yapıldığı saptandı. Nazogastrik sonda takılı olanların ağrısının daha fazla olduğu ve bu hastalara krem uygulamasının daha fazla uygulandığı saptandı. Sonuç: Araştırmada yoğun bakımda yatan hastalara uygulanan fiziksel kısıtlamaya bağlı kısıtlama bölgesinde komplikasyon gelişebilir. Kısıtlama bölgesinde komplikasyon gelişmesini önlemek için hemşireler hastaları yakın takip etmeli, olası komplikasyonları önlemek ve iyileştirmek için bakım girişimlerini uygulamalıdır.
Özet (Çeviri)
Title: Evaluation of Complication Development in Extremities with Physical Restraint in Intensive Care Patients Objective: This research aimed to determine the occurrence and factors affecting the development of complications in the extremitites of patients undergoing physical restraint in the intensive care unit. Methods: A prospective analytical design was conducted with the follow-up of patients admitted to an ICU in Eskişehir between September 1,2022, and March 31, 2023. These patients were applied physical restraint upon the physician's request. Research data and follow up of patients were collected using the Individual Identification Form, Glaskow Coma Scale, Intensive Care Pain Observation Form and Physical Restriction Follow-up Form. In addition, intensive care nurses regularly monitored the physical restraint area, patients' level of consciousness, and pain status on an hourly basis, recording the information in Physical Restriction Follow-up Form. Complications that developed at least once in the physical restraint area in all follow-ups were included in the analysis. Results: It was determined that physical restraint was terminated in 11 of 112 patients due to the complication that developed in the physical restraint area, in an evaluation performed on average 230.12 times in the physical restraint area. The occurrence of complications was higher in patients with an endotracheal tube, low GCS scores, and high INR values. Notably, patients with skin ulceration in the restricted area received an increased frequency of massage and cream applications. In addition, patients with a nasogastric tube experienced higher pain levels, resulting in greater application of cream. Conclusion: Complications may arise in the area subjected to physical restraint among ICU patients. Close monitoring by nurses and implementation of appropriate care interventions are essential to prevent and improve these complications.