Cerrahi yoğun bakım ünitelerindeki fiziksel tespit uygulamalarının değerlendirilmesi
Evaluation of physical examination practices in surgical intensive care units
- Tez No: 541460
- Danışmanlar: PROF. DR. AYLA GÜRSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Değerlendirme, duygusal durum, fiziksel tespit, yoğun bakım, yoğun bakım hemşireliği, Evaluation, emotional status, physical examination, intensive care, intensive care nursing
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Hastanın kendisine ve çevresine zarar verme olasılığı durumunda hareketlerini kısıtlamak amacıyla kullanılan fiziksel tespit uygulaması fiziksel ve psikolojik sorunlara neden olabilmektedir. Araştırma cerrahi yoğun bakım ünitelerindeki fiziksel tespit uygulamalarını değerlendirmek amacıyla tanımlayıcı türde planlandı. Çalışma cerrahi ve anestezi yoğun bakım ünitesinde fiziksel tespit uygulanan 60 hasta ve 839 fiziksel tespit değerlendirmesi ile gerçekleştirildi. Veriler araştırmacı tarafından geliştirilen soru formları, Richmond Ajitasyon Sedasyon Skalası ve Glaskow Koma Skalası ile toplandı. Toplanan veriler; Friedman Testi, Mann Whitney U, Kruskall Wallis Varyans Analizi, Wilcoxon testi ile analiz edildi. Araştırma süresince yoğun bakım ünitesine yatan hastaların yarısına yakınına fiziksel tespit uygulandığı saptandı. Fiziksel tespite başvurma nedenleri arasında en yaygın olanların; tıbbi ekipmanın çekilmesini önlemek, ajitasyon ve hastanın kendisine zarar vermesini önlemek olduğu belirlendi. Fiziksel tespit uygulanan hastaların tespit süresi uzadıkça tespite bağlı sorun gelişme sıklığının arttığı bulundu. Çalışmaya dahil edilen hastaların yarısından fazlasında fiziksel tespit bölgesinde cilt değişikliği geliştiği belirlendi. Oluşan değişikliklerin içinde en sık gözlenenlerin şişme/ödem, ciltte kızarıklık ve çöküntü olduğu saptandı. Araştırmaya katılan hastaların üçte birinde tespit sonrası duyusal/davranışsal değişiklik gözlendiği belirlendi. Araştırma kapsamına alınan hastaların fiziksel tespit uygulanmadan önce, fiziksel tespit sonrası ilk ve son Richmond Ajitasyon Sedasyon Skalası ortalama puanının tespit süresi ilerledikçe azaldığı belirlendi. Araştırmaya alınan hastaların fiziksel tespitten sonraki Glaskow Koma Skalası ortalama puanlarının tespit öncesinden daha yüksek ve aradaki farkın anlamlı olduğu belirlendi (p=0.003). Çalışma sonuçları, yoğun bakım ünitelerinde fiziksel tespit uygulamasının sıklığına, nedenlerine ve sonuçlarına ilişkin bilgi sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The use of physical examination, which is used to limit the movements of the patient in case of possible harm to himself and his environment, can cause physical and psychological problems. This descriptive study's aim was to assess the physical examination practices in the surgical intensive care units. The study was carried out on 60 patients who underwent physical examination in the surgical and anesthesia intensive care unit and on 839 physical assessment evaluations. Data were collected by questionnaire developed by the researcher, Richmond Agitation Sedation Scale and Glaskow Coma Scale. The collected data were anayzed by Friedman Test, Mann Whitney U, Kruskall Wallis Analysis of Variance, Wilcoxon test. During the study, it was determined that physical examination was performed on near the half of the patients in the intensive care unit. It was determined that the most common reasons for using physical examination were preventing the withdrawal of medical equipment, preventing agitation and self-harm. It was found that the frequency of complication development increased with the examination period of patients who were physically examined. More than half of the patients included in the study were found to have complications in the physical examination zone. The most common complications in patients were swelling / edema, rubor, and dent on skin. Sensory / behavioral changes were observed in one third of the patients participating in the study. It was determined that the average scores of the first and last Richmond Agitation Sedation Scale after physical examination decreased as the examination time progressed, respectively, before the physical examination was applied to the patients. It was determined that the mean Glaskow Coma Scale scores of the patients participating in the study were higher than the previous ones and the difference was significant (p=0.003). The study results provide information on the frequency, causes and consequences of physical examination in intensive care units.