Beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin vücut kitle endeksi algılarının çeşitli değişkenler açısından incelenmesi
Examination of body mass index perceptions of physical education and sports teachers in terms of various variables
  1. Tez No: 819663
  2. Yazar: ALİ EMRE AKDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BEKİR MENDEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Beden Algı, Beden Algı Ölçeği, Beden Eğitimi ve Spor, Beden Eğitimi Öğretmeni, Vücut Kitle İndeksi, Body Mass İndex, Body Perception, Body Perception Scale, Physical Education, Physical Education Teacher
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLERİNİN VÜCUT KİTLE ENDEKSİ ALGILARININ ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ Ali Emre AKDEMİR Yüksek Lisans Tezi, Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Doç. Dr. Bekir MENDEŞ Temmuz 2023, 60 Sayfa Bu çalışmada farklı vücut kitle indekslerine (VKİ) sahip beden eğitimi öğretmenlerinin beden algılarını; yaş, boy, kilo, cinsiyet, hizmet süresi, sigara içme ve medeni hal değişkenlerinin birbirleriyle ilişkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya Gaziantep ili Şehitkamil ilçesinde beden eğitimi öğretmeni olarak görev yapan, 24-65 yaş aralığında farklı fiziksel özelliklere sahip 167 birey katılmıştır. Katılımcıların demografik bilgileri“Tanımlayıcı özellikler anketi”ile belirlendikten sonra beden algılarını belirlemek amacıyla beden algısı ölçeği uygulanmıştır. Deneklerin VKİ değerleri ile belirlenen özellikler arasındaki ilişkileri araştırmak için çok boyutlu ölçekleme analiz (ÇBÖA) tekniği, istatistiksel analiz için SPSS 20.0 programı kullanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre belirlenen özelliklere ilişkin giriş istatistikleri ÇBÖA uyumunu değerlendirmek için iki uyum kriteri olan stres katsayısı (0,162) ve açıklanabilir varyasyon düzeyi (R2= %78,6) dikkate alınmıştır. VKİ ile yaş, cinsiyet, medeni durum ve sigara içme durumunun birbirine yakın ve aynı grupta yer aldığı gözlendi. Bu da VKİ değerlerinin bireylerin yaş, cinsiyet, medeni durum ve sigara içme durumları ile ilişkili olduğunun bir göstergesidir. Bu nedenle VKİ değerlerinin yaş, cinsiyet, medeni durum ve sigara kullanımından anlamlı olarak etkilendiği belirlenmiştir. Beden algı ölçeğindeki değerlerden kilo, uyku düzeni, idrar ve sindirim sisteminin bir grupta, ses, kas kuvveti, sağlık ve hastalık direncinin ayrı bir grupta, yüz, saç, bel, fiziksel güç, sırt, vücut yapısı ve enerji düzeyinin ayrı bir grupta ve vücuttaki kıl dağılımı, diş şekli, duyularım, ayak, göğüs, el, göz şekli, cinsel organ, cinsel faaliyet, çene, cinsel güç, ağrı eşiği ve yüz şeklinin de ayrı bir grupta yer aldığı anlamlı pozitif ilişkiler bulunmaktadır. Bu nedenle, bir özellikte yapılan değişikliğin diğer özellikleri de etkileyeceği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EXAMİNATİON OF BODY MASS INDEX PERCEPTİONS OF PHYSİCAL EDUCATİON AND SPORTS TEACHERS İN TERMS OF VARİOUS VARİABLES Ali Emre AKDEMİR MScThesis, Department of Physical Education and Sport Supervisor: Asst. Doç. Dr. Bekir MENDEŞ July 2023, 60 pages In this study, physical education teachers with different body mass indices ( BMI ) have body perceptions; It is aimed to determine the relationship between age, height, weight, gender, service time, smoking and marital status variables. 167 individuals with different physical characteristics aged 24-65, who served as a physical education teacher in the district of Şehitkamil in Gaziantep province, participated in the study. After the demographic information of the participants was determined by the“Identifying properties survey”, the body perception scale was applied to determine body perceptions. Multidimensional scaling analysis ( EBIT ) technique was used to investigate the relationships between the BMI values of the subjects and the determined properties, and the SPSS 20.0 program for statistical analysis. Entry statistics for the properties determined according to the results of the analysis were taken into account the stress coefficient (0,162) and the level of the explainable variation (R2= 78.6% ) to evaluate the EBIT compliance. It was observed that the age, gender, marital status and smoking status of the BMI are close to each other and are in the same group. This is an indication that BMI values are related to individuals' age, gender, marital status and smoking status. For this reason, it has been determined that BMI values are significantly affected by age, gender, marital status and smoking use. From the values on the body perception scale, in a group of weight, there are positive relationships among sleep order, urine and digestive system. In a separate group of sound,there are also positive relationships among muscle strength, health and disease resistance, face, hair, waist, physical strength, back, body structure and energy level. Additionally, in a separate group and body hair distribution, tooth shape, senses, foot, chest, hand, eye shape, genitals, sexual activity, chin, sexual power show significant positive relationships in which the pain threshold and face shape are also in a separate group. Therefore, it has been determined that the change in one feature will affect other features.