Myelodisplastik sendrom tanısı olan hastalarda conut skorunun kan transfüzyon sıklığına etkisi ve prognostik değerinin araştırılması
Investigation of the effect of conut score on blood transfusion frequency and its prognostic value in patients with a diagnosis of myelodysplastic syndrome
  1. Tez No: 819811
  2. Yazar: BETÜL ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MESUT AYER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Hematoloji, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: CONUT, kan transfüzyon, MDS, prognoz, CONUT, blood transfusion, MDS, prognosis
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Giriş ve Amaç: Myelodisplastik sendrom (MDS) kemik iliğinde inefektif hematopoez, periferde bir veya birden fazla hücre dizisinde ve çeşitli düzeylerde sitopeniler ve morfolojik displazi bulgularının olması ile karakterize kemik iliği kaynaklı bir klonal hematolojik neoplazidir. Nütrisyonel Durum Kontrolü (CONUT) skoru albümin, total kolesterol ve lenfosit ile hesaplanan bağışıklık ile birlikte beslenme durumunu da gösteren bir puanlama sistemidir. CONUT, özellikle malign hastalıklarda olmak üzere yapılan çalışmalarda prognoz ve sağkalım ile ilişkili bulunmuştur. Bu çalışmada amacımız MDS tanısı olan hastalarda tanı anı ve altıncı ayda hesaplanan CONUT skoru ile hastalığın seyri ve kan transfüzyon ihtiyacı arasındaki ilişkiyi göstermek ve prognozu öngörmedeki etkinliğini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesine 06.2020 - 02.2022 tarihleri arasında hematoloji polikliniğine başvuran hastalar retrospektif olarak incelenmiştir. MDS tanısı olan 69 hasta dahil edilmiştir. Yaş, cinsiyet, hemogram, biyokimya, sitogenetik inceleme, kemik iliği incelemesi, aylık kan transfüzyon miktarı, demir şelatör kullanımı, hastane yatış süresi ve sıklığı değerlendirilmiştir. Başvuru anı ve altıncı aydaki tetkiklerine göre, CONUT puanı hesaplanan hastaların, kan transfüzyon miktarı ve sağkalım ile ilişkileri araştırılmıştır. Bulgular: Çalışmamız 29 (%42) kadın, 40 (%58) erkek toplam 69 hasta ile yapılmıştır. Medyan yaş 73 (en genç 19, en yaşlı 88) olarak bulunmuştur. Hastaların ilk tanı anında ortanca CONUT skoru 3 (en düşük 0, en yüksek 10), 6 ay sonrasında ortanca CONUT skoru 4 (en düşük 0, en yüksek 11) olarak gözlenmiştir. Hastalar sağ olanlar ve akut lösemiye dönüşüm gösteren ya da ex olan hastalar olarak iki gruba ayrılmıştır. 69 hasta içerisinde 19 hastada (%27.5) AML'ye dönüşüm ya da ex görülürken, 50 hasta (%72.5) sağ olarak gözlenmektedir. Mortalite grubu olarak ex olan ya da AML'ye dönüşüm gösteren hastaların CONUT skorları daha yüksek bulunmuştur. Mortalite ile CONUT skorları arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık saptanmıştır. Kan transfüzyon sıklığına bakıldığında, CONUT skoru yüksek olanların ortalama aylık kan transfüzyon (ünite) miktarı daha yüksek olarak bulunmuştur. CONUT skoru ile ortalama aylık kan transfüzyonu (ünite) arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık saptanmıştır. Sonuç: CONUT skoru, MDS tanısı olan hastalarda kullanılabilecek basit, ucuz ve hızlı bir skorlama sistemidir. Günlük kullanımda prognozu göstermesi açısından önemli bir belirteç olarak görülmüştür. Bu hastalarda girişimsel işlem olmaksızın sadece kan tetkikleri ile bakılan CONUT skoru yüksek olduğu zaman, kötü prognostik faktör ve fazla transfüzyon ihtiyacı olması açısından dikkate alınabilir. Bu hastalarda rutin olarak bakılması, sağkalım sonucunu iyileştirme açısından faydalı olabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Myelodysplastic syndrome (MDS) is a clonal hematological neoplasia from within the bone marrow of components with ineffective hematopoiesis in the bone marrow, presence of cytopenias in one or more cell lines in the periphery and at various levels, and morphological dysplasia cells. The Control of Nutritional Status (CONUT) score is a data system that shows the nutritional status of the album along with the consumption calculated by total retainers and lymphocytes. CONTINUE is found in those stolen with prognoses and survival made, especially in malignant diseases. We aim to accurately predict the relationship between the data covering MDS, the time of diagnosis and the CONUT score calculated in the next month, and the course of the disease, and to predict the source of blood transfusion. Materials and Methods: In our study, we retrospectively applied to the hematology outpatient clinic of Başakşehir Çam and Sakura City Hospital between 06.2020 and 02.2022 reports. 69 patients with MDS examination were included. Age, gender, hemogram, biochemistry, cytogenetic examination, bone marrow examination, monthly blood transfusion amount, iron chelator use, hospitalization time, and weight were evaluated. The patients whose CONUT score was calculated according to the time of admission and their examinations in the following month, the amount of blood transfusion, and their relationship with survival were investigated. Results: Our study was conducted with a total of 69 patients, 29 (42%) women and 40 (58%) men. The median age was 73 (youngest 19, oldest 88). The median CONUT score was 3 (lowest 0, highest 10) at the time of initial diagnosis, and a median CONUT score of 4 (lowest 0, highest 11) 6 months later. The patients were divided into two groups survivors and patients with conversion to acute leukemia or those who died. Among 69 patients, 19 patients (27.5%) had a conversion to AML or ex, while 50 patients (72.5%) were alive. As the mortality group, the CONUT scores of the patients who died or converted to AML were found to be higher. A perspective that aims to distance them between mortality and CONUT scores. Depending on the blood transfusion culture, those with a high CONUT score have a higher mean monthly blood transfusion (unit) amount. A variant view of the circulating extension between the CONUT score and the mean monthly blood transfusion (unit). Conclusion: The CONUT score is a simple, inexpensive, and fast scoring system for MDS retained data. It is an important marker for the evaluation of prognosis in daily use. This migrant can be considered in terms of poor prognostic factors and excessive transfusion requirement when the CONUT score, which is measured only by blood tests, is high, without any interventional procedure. Routine inspection of these cells can be useful for survival images.