Myelodisplastik sendrom tanılı hastalarda tanı anındaki prognostik nütrisyonel indeksin ve sistemik immün-inflamasyon indeksin prognoz ile ilişkisi
The relationship between prognostic nutrition index and systemic immune-inflammation index at the time of diagnosis and treatment response and prognosis is patient with myelodysplastic syndrome
- Tez No: 968294
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞERİFE SOLMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Myelodisplastik Sendrom, Prognostik Nütrisyonel İndeks, Sistemik İmmun İnflamasyon İndeks, Prognoz, Myelodysplastic Syndrome, Prognostic Nutritional Index, Systemic Immune Inflammation Index, Prognosis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Myelodisplastik sendrom (MDS), sitopeniler ve morfolojik olarak displazi bulguları ile karşımıza çıkan, kemik iliği sellüleritesi değişkenlik gösteren ve lösemik dönüşüm riski mevcut kemik iliği neoplazisidir. MDS hastalarında bilindiği üzere IPSS, R-IPSS ve WPSS gibi bazı prognostik skorlamalar kullanılmaktadır. Ancak bazı merkezlerde genetik veri yetersizliği nedenli bu değerlendirmeler kısıtlanmaktadır. Kanser hastalarının önemli bir problemi olan nütrisyon ve inflamasyonun etkilerinin bulunduğu malign süreçlerin değerlendirilmesinde kullanılan PNI ve SII skorunun MDS hastalarının prognozu üzerine etkisini değerlendirmeyi amaçladık. Yöntem: Son 15 yılda hastanemiz hematoloji kliniğine başvuran MDS tanılı 246 hasta çalışmamıza dahil edildi. Hastaların PNI değeri: PNI=albümin (g/L) + 0.005 x mutlak lenfosit sayısı (mm³) formülü ile hesaplandı. SII değeri: Nötrofil x Platelet/Lenfosit ile hesaplandı. İstatistiksel değerlendirmede kategorik verilere sahip iki grubun karşılaştırılmasında Pearson ki kare testi ve Sperman Rank korelasyon katsayısı kullanıldı. Sayısal verilere sahip iki grubun karşılaştırılmasında normal dağılıma uyanlar için Student t testi, uymayanlar için Mann Whitney U testi kullanıldı. Sağkalım analizi değerlendirmede Kaplan Meier analizi yapıldı. PNI ve SII için cut-off değeri ROC Curve analizi ile belirlendi. Ayrıca PNI, SII, IPSS, WPSS skorlarının OS (Ortalama sağkalım) üzerine etkisi Cox regresyon kullanılarak multivariate analiz ile değerlendirildi. Bulgular: MDS tanısı alan 246 hastanın medyan yaş 71 olup (24 – 91), 134'si (%54,5) erkek, 112'i (%45,5) kadındı. Düşük PNI skoruna sahip 132 hastanın 26'sı kaybedilmiş, PNI skoru yüksek olan 142 hastadan ise 38'i kaybedilmişti. Düşük PNI skorlu grupta OS 36 ay (28-43 ay), yüksek PNI skoru olanların ise OS 66 ay (54-77 ay) olup istatistiksel anlamlı şekilde düşük PNI skoruna sahip olanlarda sağkalım daha kısaydı (p=0.0001). Düşük SII skoruna sahip 125 hastanın 31'i kaybedilmiş, SII skoru yüksek olan 121 hastadan ise 33'ü kaybedilmişti. Düşük SII skorlu grupta OS 44 ay (34-54 ay), yüksek SII skoru olanların ise OS 54 ay (45-64 ay) olup düşük SII grubunda sağkalım daha kısa olmakla beraber istatistiksel anlamlı değildi. (p=0.073). Sonuçlar: Sonuç olarak oldukça değişken kliniklerle başvuran ve ileri yaşlarda karşımıza çıkan Myelodisplastik Sendrom tanısının konulması kadar tanı anında tetkik sonuçlarının yorumunun da önemi büyüktür. Hastaların tanı anındaki genetik sonuçları ve laboratuvar verilerinden yararlanılarak elde edilen risk skorlamaları hastaların prognostik durumu ve tedavi süreci açısından bizlere yol göstermektedir. MDS'de prognozu belirleme adına; IPSS, R-IPSS, WPSS gibi prognostik skorlamalar geliştirilmiştir. Bu çalışmamızda bu skorlamalara ek olarak günlük pratiğimizde kullandığımız tam kan sayımı ve albümin ile hesaplaması kolay olan PNI ve SII skorunun OS üzerindeki etkisi gösterildi.
Özet (Çeviri)
Aim: Myelodysplastic syndrome (MDS) is a bone marrow neoplasm characterized by cytopenias and morphological dysplasia findings, with variable bone marrow cellularity and a risk of leukemic transformation. As is known, certain prognostic scoring systems such as IPSS, R-IPSS, and WPSS are used in MDS patients. However, in some centers, these assessments are limited due to insufficient genetic data. We aimed to evaluate the effect of the PNI and SII scores, which are used in the assessment of malignant processes involving nutrition and inflammation—a significant problem in cancer patients—on the prognosis of MDS patients. Methods: Over the past 15 years, 246 patients diagnosed with MDS who presented to our hospital's hematology clinic were included in our study. The PNI value for patients was calculated using the formula: PNI = albumin (g/L) + 0.005 × absolute lymphocyte count (mm³). The SII value was calculated as: Neutrophil × Platelet/Lymphocyte. In the statistical evaluation, the Pearson chi-square test and Spearman's rank correlation coefficient were used to compare two groups with categorical data. To compare two groups with numerical data, the Student's t-test was used for those following a normal distribution, and the Mann-Whitney U test was used for those not following a normal distribution. Kaplan-Meier analysis was performed for survival analysis. The cut-off values for PNI and SII were determined using ROC curve analysis. Additionally, the effect of PNI, SII, IPSS, and WPSS scores on OS (Overall Survival) was evaluated using multivariate analysis with Cox regression. Results: The median age of the 246 patients diagnosed with MDS was 71 (range 24–91), with 134 (54.5%) being male and 112 (45.5%) being female. Of the 132 patients with low PNI scores, 26 died, while 38 of the 142 patients with high PNI scores died. The OS in the low PNI score group was 36 months (28–43 months), while the OS in the high PNI score group was 66 months (54–77 months), and survival was statistically significantly shorter in those with low PNI scores (p=0.0001). Of the 125 patients with low SII scores, 31 died, while 33 of the 121 patients with high SII scores died. The OS for the low SII score group was 44 months (34-54 months), while the OS for those with high SII scores was 54 months (45-64 months). Although survival was shorter in the low SII group, it was not statistically significant (p=0.073). Conclusion: As a result, the diagnosis of Myelodysplastic Syndrome, which presents with highly variable clinical presentations and is commonly seen in older patients, is as important as the interpretation of test results at the time of diagnosis. Risk scores derived from patients' genetic results and laboratory data at the time of diagnosis guide us in terms of their prognostic status and treatment process. To determine prognosis in MDS, prognostic scoring systems such as IPSS, R-IPSS, and WPSS have been developed. In this study, in addition to these scoring systems, we demonstrated the effect of PNI and SII scores, which are easy to calculate using complete blood count and albumin in our daily practice, on OS.