Sosyal medyanın romantik ilişkiler üzerine etkileri
The effects of social media on romantic relations
  1. Tez No: 819945
  2. Yazar: AKIN BURAK GÖK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA NUR ŞENGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Romantik İlişkiler, Sosyal Etki, Social Media, Romantic Relationships, Influence
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Çalışmada sosyal medyanın romantik ilişkiler üzerindeki etkileri incelenmiştir. Buradan hareketle bu çalışmanın amacı, internet ve sosyal medyanın etkilerinin neler olduğunu, romantik ilişkileri nasıl etkilediğini ve bu ilişkileri nasıl şekillendirdiğini tespit etmektir. Araştırma nitel boyutta gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya İstanbul'da ikamet eden ve çeşitli sosyal medya kanalları üzerinden romantik ilişki yaşayan 35 kadın, 24 erkek olmak üzere toplam 59 kişi katılmıştır. Katılımcılara uzman görüşleri alınarak geliştirilen 2 bölümden oluşan bilgi toplama aracı uygulanmıştır. Bilgi toplama aracının ilk bölümünde 14 görüşme sorusu yer almaktadır. İkinci bölümde ise 5 sorudan oluşan katılımcı tanıma soruları yer almıştır. Verilerin analizinde içerik analizi kullanılmıştır. Araştırmanın bulgularına göre; 9 tema, 17 kategori ve 58 koda ulaşılmıştır. Bireylerin etkili sosyal ağlar olarak en çok sosyal medya kanallarından instagram, twitter ve diğer medya araçlarını kullandıkları görülmektedir. Bireylerin romantik ilişkinin yeni yönünü sosyal medya platformlarında deneyimledikleri ve bu yönü sosyal medyada tanıştığı kişilerle ilişki kurarak ya da ilişkilerini koşullara göre yöneterek belirledikleri görülmektedir. Bu anlamda sanal ilişkiler, romantik ilişkilerin yeni yüzü olarak karşımıza çıkmaktadır. Sosyal medya iletişiminin bireylerin parmaklarının ucunda bir davranış alışkanlığına dönüştüğü görülmektedir. Bireylerin romantik ilişkilerinde karşı cinsten öncelikli beklentileri; partnerinin medya ilişkilerini yönetme yeteneği, partnerinin insani özellikleri ve partnerinin içsel-manevi özellikleridir. Bu anlamda bireylerin romantik ilişkilerde fiziksel beklentilerini pek önemsemedikleri, karşı cinsin iç güzelliğini daha çok önemsedikleri gözlemlenmiştir. Bireylerin sosyal medya kanallarında tanıştığı kişilerle sosyal medyayı daha çok bir araç olarak kullandıkları, fiziksel mekânı amaç edinerek romantik ilişkilerini fiziksel mekâna taşıdıkları görülmüştür. Bireyler sosyal medya üzerinden geliştirdikleri romantik ilişki sürecinden etkilenmekte ve sanal ilişki ile başlayan sürecin gerçek hayatla bütünleştiği görülmektedir. Bu anlamda artık bireylerin romantik ilişki sürecinde sanal ortam dışındaki ilişkiler ile sanal ortamdaki ilişkilerin iç içe geçtiği tespit edilmiştir. Sosyal medyanın romantik ilişkileri etkilediği gözlemlendi. Sosyal medyanın romantik ilişkileri önemli ölçüde olumsuz etkilediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the study, the effects of social media on romantic relationships were examined. From this point of view, the aim of this study is to determine what the effects of the internet and social media are, how they affect romantic relationships and how they shape these relationships. The research was carried out in a qualitative dimension. A total of 59 people, 35 women and 24 men, residing in Istanbul and having a romantic relationship through various social media channels, participated in the research. An information collection tool consisting of 2 parts, which was developed by taking expert opinions, was applied to the participants. In the first part of the information collection tool, there were 14 interview questions. In the second part, there were participant recognition questions consisting of 5 questions. Content analysis was used in the analysis of the data. According to the findings of the research; 9 themes, 17 categories and 58 codes were reached. However, it is seen that individuals use instagram, twitter and other media tools most from social media channels as effective social networks. Individuals experience the new aspect of romantic relationship on social media platforms, and it is seen that they determine this aspect by establishing relationships with people they meet on social media or by managing their relationships according to the conditions. In this sense, virtual relationships appear as the new face of romantic relationships. It is seen that social media communication has turned into a habit of behavior for individuals at their fingertips. Individuals' primary expectations of the opposite sex in their romantic relationships; partner's ability to manage media relations, his partner's human characteristics, and his partner's internal-spiritual characteristics. In this sense, it has been observed that individuals do not care much about their physical expectations in romantic relationships, and they care more about the inner beauty of the opposite sex. It has been seen that individuals use social media more as a tool with the people they meet on social media channels, and they carry their romantic relationships to physical space by considering the physical space as a goal. Individuals are affected by the romantic relationship process they develop over social media, and it has been seen that the process that starts with virtual relationship integrates with real life. In this sense, it has been determined that the relationships outside the virtual environment and the relationships in the virtual environment are now intertwined in the romantic relationship process of individuals. Social media has been observed to affect romantic relationships. It has been determined that social media significantly affects romantic relationships negatively.