Finansal tabloların bağımsız denetiminde bağımsız denetçinin hileye ilişkin sorumlulukları
Independent auditor's responsibilities for fraud in auditing of financial statements
- Tez No: 819951
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BEYHAN HİLAL YASLIDAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Bağımsız Denetim, Hileli Finansal Tablolar, Bağımsız Denetçi, Independent Audit, Fraudulent Financial Statements, Independent Auditor
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Muhasebe ve Finans Yönetimi Anabilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Hileli faaliyetlerin bir sonucu olarak, bir kuruluşun finansal tabloları önemli ölçüde bozulabilir. Bu nedenle, bağımsız denetime tabi tutularak incelemesine ihtiyaç vardır. Bu tür koşullarda denetim, ekonomik hayatın sürdürülebilirliğini sağlamak için ekonomik araçların kullanılmasına izin verir.Bağımsız denetim işletmelerinin muhasebe hilelerinin ortaya çıkarılması yönündeki sorumluluğu hem finansal bilgi kullanıcıları, hem de bağımsız denetçiler tarafından ortak bir tanıma indirgenebilir ise, sözü edilen boşluk ve bu boşluktan kaynaklanan sorunlar azaltılabilecektir. Konunun bir boyutu bağımsız denetçilerin sorumluluğunu doğru tanımlamak ise, diğer bir boyutu bağımsız denetçilerin sorumluklarını tam olarak yerine getirmesi olmaktadır. Dolayısıyla, hile olaylarının birçoğunda işletmelerin denetim organlarının, bağımsız denetim kuruluşlarının veya elemanlarının da hileli davranışlara dahîl olduğu gözlenmektedir. Çalışmanın amacı, Azerbaycan'da aktif olarak faaliyetlerini sürdürmekte olan bağımsız denetçiler üzerinde hata ve hile eylemleri ile ilgili bağımsız denetçilerin sorumluluklarını tespit etmektir. Bu bağlamda, örneklem kapsamındaki illerde araştırma yapılarak ortaya çıkan sonuçlar üzerinde bağımsız denetçilerin hata ve hile eylemleri karşısındaki sorumluluk algılarını ölçebilmek amaç edinilmiştir. Diğer taraftan bu çalışmanın bir başka amacı Türkiye işletmelerinde aktif olarak faaliyetlerini sürdürmekte olan bağımsız denetçiler üzerinde hata ve hile eylemleri ile ilgili bağımsız denetçilerin sorumluluklarını belirleyerek Azerbaycan bağımsız denetçilerinin sorumlulukları ile karşılaştırmaktır.
Özet (Çeviri)
As a result of fraudulent activities, an organization's financial statements may deteriorate significantly. Therefore, it needs to be examined by being subject to independent audit. In such conditions, the audit allows the use of economic tools to ensure the sustainability of economic life. If the responsibility of independent auditing companies to detect accounting fraud can be reduced to a common definition by both financial information users and independent auditors, the mentioned gap and the problems arising from this gap can be reduced. . If one dimension of the issue is to define the responsibility of the independent auditors correctly, another dimension is that the independent auditors fully fulfill their responsibilities. Therefore, in most of the fraud cases, it is observed that the auditing bodies of the enterprises, independent audit institutions or their personnel are also involved in fraudulent behavior. The aim of the study is to determine the responsibilities of the independent auditors regarding error and fraud actions on the independent auditors who are actively operating in Azerbaijan. In this context, it is aimed to measure the responsibility perceptions of independent auditors against mistakes and fraud actions on the results obtained by conducting research in the provinces within the scope of the sample. On the other hand, another aim of this study is to determine the responsibilities of the independent auditors related to error and fraud actions on the independent auditors who are actively operating in Turkish enterprises and to compare them with the responsibilities of the independent auditors of Azerbaijan.