Sanal öğrenme ortamları ile zenginleştirilmiş fen bilimleri dersinin öğrencilerin akademik başarıları, bilimsel süreç becerileri ve fene yönelik ilgilerine etkisi
The effect of science enhanced with virtual learning environments on academic achievements, scientific process skills and interests in science of students
  1. Tez No: 819988
  2. Yazar: ZEYNEP ADIYAMAN KALEMKAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CANAN LAÇİN ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bilimsel süreç becerileri, Canlılar dünyası ünitesi, Fene yönelik ilgi, Sanal öğrenme ortamları, Okul dışı öğrenme ortamları, Science process skills, Living world unit, Interest in science, Virtual learning environments, Out-of-school learning environments
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 245
Özet
Bu araştırmada, sanal öğrenme ortamları ile zenginleştirilmiş Fen Bilimleri dersinin öğrencilerin akademik başarıları, bilimsel süreç becerileri ve fene yönelik ilgilerine etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma yarı-karma desene göre yürütülmüştür. Çalışmanın nicel kısmı kontrol gruplu ön test son test yarı deneysel desen, nitel kısmı yarı yapılandırılmış görüşmeler ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma, 2021-2022 öğretim yılının birinci döneminde Sakarya ili Kaynarca ilçesinde bulunan bir devlet okulunda öğrenim gören iki farklı 5. sınıf şubesi ile yürütülmüştür. Deney grubunda 19, kontrol grubunda 19 olmak üzere çalışmada toplam 38 öğrenci (23 kız, 15 erkek) yer almıştır. Veri toplama araçları olarak“Canlılar Dünyası Akademik Başarı Testi”,“Bilimsel Süreç Becerileri Ölçeği”,“Fen Konularına Yönelik İlgi Ölçeği”ve“Sanal Müze Sanal Tur Memnuniyet Ölçeği”kullanılmıştır. Ayrıca öğrencilerin sanal müze kullanımına dair görüşlerinin alınması için öğrencilerle yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Fen bilimleri dersi“Canlılar Dünyası”ünitesi, deney grubu olarak seçilen sınıfta sanal öğrenme etkinlikleri ile zenginleştirilerek, kontrol grubunda ise öğretim programı doğrultusunda işlenmiştir. Deney grubunun derslerinde sanal müze, canlı bağlantı ve sanal tur etkinliklerinin yer aldığı 5E ders planları, gözlem kağıtları ve çalışma kağıtları kullanılmıştır. Araştırmanın bulgularına göre sanal öğrenme ortamları ile zenginleştirilmiş Fen Bilimleri dersinin öğrencilerin akademik başarıları, bilimsel süreç becerileri ve fene yönelik ilgileri üzerinde deney grubu lehine istatistiki olarak anlamlı etkisinin olduğu belirlenmiştir. Sanal öğrenme ortamlarının olduğu uygulamaların genel olarak beğenildiği, dersleri eğlenceli kıldığı, öğrencilerin ilgisini çektiği ve etkileyici olduğu, teknik sorunların giderilmesi halinde uygulamanın daha keyifli gerçekleşeceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine the effect of science course enriched with virtual learning environments on students' academic achievement, science process skills and interest in science.The study was carried out according to the semi-mixed design. The quantitative part of the study was carried out with a control group pretest posttest quasi-experimental design, and the qualitative part was carried out with semi-structured interviews. The research was carried out with two different 5th grade branches studying in a public school in the Kaynarca district of Sakarya province in the first semester of the 2021-2022 academic year. A total of 38 students (23 girls, 15 boys) took part in the study, 19 in the experimental group and 19 in the control group.“Living World Academic Achievement Test”,“Scientific Process Skills Scale”,“Interest Scale for Science Subjects”and“Virtual Museum Virtual Tour Satisfaction Scale”were used as data collection tools. In addition, semi-structured interviews were conducted with the students to get their opinions on the use of virtual museums. The unit of“Living World”in the science course was enriched with virtual museum activities in the classroom selected as the experimental group, and taught in line with the curriculum in the control group. 5E lesson plans, observation papers and worksheets, which include virtual museum, live connection and virtual tour activities, were used in the lessons of the experimental group. According to the findings of the study, it was determined that the science course enriched with virtual learning environments had a statistically significant effect on the academic achievement, science process skills and science interests of the students in favor of the experimental group. It has been concluded that the applications with virtual learning environments are generally liked, they make the lessons fun, they attract the attention of the students and are impressive, and the application will be more enjoyable if the technical problems are solved.