The new energy architecture
Yeni enerji mimarlığı
  1. Tez No: 820026
  2. Yazar: ÖZBEN NİLSU SERDAROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHİTTİN HAKAN DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Mimarlık, Energy, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji Mimarlığı, Yeşil Binalar, Sürdürülebilirlik, Akıllı Şehirler, Energy Architecture, Green Buildings, Sustainability, Smart Cities
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sürdürülebilir Enerji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Mimari; dünyanın varoluşundan beri günümüze kadar gelen insanın varoluşsal amacı içerisinde doğal olarak zamanla oluşan bir bilgi bütünüdür. İnsanoğlu yaşamını sürdürmek için ilkel toplumlardan günümüze kadar mimari ile hep içli dışlı olmuştur. Hayatta kalmak, barınmak ve ısınmak için mimari bilgi gereksinimleri ilk insanoğlundan gelmekle birlikte günümüzde de temel yapı ve bilgi taşları üzerinden ileriye doğru gitmektedir. Günümüzde ise nüfusun hızlı artışından dolayı enerji kaynakları sınırlı hale gelmeye başlamış olup mimari yapılar içerisinde de sürdülebilir enerji ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Enerji mimarlığı kavramı da bu ihtiyaçtan doğmuştur. . Bu kavram ile beraber doğa ile uyumlu ve kendi enerjisini üretebilen bina kavramı ortaya çıkmıştır. Enerji mimarlığı ile beraber yeşil bina kavramı da ortaya çıkarak bu yeni algıyı güçlendirmiştir. Bu binalar yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanarak kendi elektriğini üretir. Bina konumu ve cephe yerleşmesi binanın doğal ısıyı ve rüzgar akımını kullanmasını kolaylaştırır. Yeşil binalar atık maddesine kadar yeniden kullanmayı hedefler. Bu geri dönüştürme binanın doğaya saldığı enerji miktarının minumum düzeyde olmasını sağlar. Beyond zero hedefine uygundur. Dünya genelinde yapılan antlaşmalar iklim değişikliklerini korumaya yöneliktir. Bu antlaşmalarla enerji mimarlığında kullanılan yapı malzemelerinin uygun standartta olması sağlanır. Bu çalışmada enerji mimarlığına açıklama getirilmek istenmiştir.
Özet (Çeviri)
Architecture is a body of knowledge that has naturally evolved over time, from the existence of the world to the present, within the existential purpose of humans. Humankind has always been intricately involved with architecture to sustain life, from primitive societies to the present. The architectural knowledge requirements for survival, shelter, and heating, which originated from the first humans, continue to progress based on foundational structures and knowledge. Nowadays, due to the rapid increase in population, energy resources are becoming limited, and there has been a need for sustainable energy within architectural structures. The concept of energy architecture was born out of this need. Along with this concept, the notion of buildings that are harmonious with nature and can generate their own energy has emerged. With energy architecture, the concept of green buildings has also emerged, strengthening this new perception. These buildings generate their own electricity using renewable energy sources. The positioning of the building and the facade layout facilitates the building's use of natural heat and wind flow. Green buildings aim to reuse everything, including waste matter. This recycling ensures that the amount of energy the building releases into nature is minimized, and it is compatible with the Beyond Zero target. Worldwide agreements are oriented toward protecting against climate change. These agreements ensure that the construction materials used in energy architecture are of an appropriate standard. In this study, an explanation has been sought for energy architecture.