Supplier selection with an agile-sustainable approach in the automotive industry
Otomotiv sektöründe çevik-sürdürülebilirlik yaklaşımı ile tedarikçi seçimi
  1. Tez No: 820153
  2. Yazar: GÖKTUĞ ALAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUNCAY GÜRBÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Agile, Sustainable, Supplier Selection, Automotive Industry
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Galatasaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endüstri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Rekabetçi bir pazarda tedarikçi seçimi çok önemlidir. Tedarikçi seçim kriterlerinin belirlenmesi, tedarikçi seçimi kadar kritiktir. Bu kritik süreci yönetmek ve doğru tedarikçiyi bulmak için firmalar geleneksel yöntemlerden farklı yöntemler aramışlardır. Son yıllarda ülkelerin uyguladığı çevresel ve sosyal politikalarda sürdürülebilirlik kavramı ön plana çıkmıştır. Ayrıca pazardaki dinamiklere ayak uydurabilmek için çevik konsept de dikkate alınmaktadır. Literatürde sürdürülebilir tedarikçi seçimi veya çevik tedarikçi seçimi ile ilgili birçok çalışma bulunmaktadır. Ancak bildiğimiz kadarıyla çevik-sürdürülebilirlik boyutlarını dikkate alan ve tedarikçi seçimi çalışması göz ardı edilmiştir. Bu çalışmada bir otomotiv firmasında çevik-sürdürülebilir boyutları dikkate alınarak tedarikçi seçimi yapılmıştır. Bu amaçla Karar Verme Deneme ve Değerlendirme Laboratuvarı (DEMATEL) ile İdeal Çözüme Benzerlik ve Dizi Tercih Tekniği (TOPSIS) yöntemleri kullanılmıştır. Çalışmada 8 ana kriter, 18 alt kriter ve 3 alternatif belirlenmiştir. Kriterlerin ağırlıkları DEMATEL yöntemi ile ağırlıklandırılmıştır. TOPSIS yöntemi kullanılarak alternatiflerin sıralaması yapılmış ve en uygun alternatif belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler : Çevik, Sürdürülebilir, Tedarikçi Seçimi, Otomotiv Endüstrisi
Özet (Çeviri)
Supplier selection is very important in a competitive market. Determination of supplier selection criteria is as critical as supplier selection. In order to manage this critical process and to find the right supplier, companies have sought different methods than traditional methods. In recent years, the concept of sustainability has come to the fore in the environmental and social policies implemented by countries. In addition, the agile concept is also taken into account in order to keep up with the dynamics in the market. In the literature, there are many studies on sustainable supplier selection or agile supplier selection. However, as far as we know, the study that took into account the agile-sustainable dimensions and selected suppliers was ignored. In this study, a supplier selection was made in an automotive company considering its agile-sustainable dimensions. For this purpose, Decision Making Trial and Evaluation Laboratory (DEMATEL) and Similarity to Ideal Solution and Sequence Preference Technique (TOPSIS) methods were used. In the study, 8 main criteria, 18 sub-criteria and 3 alternatives were determined. The weights of the criteria are weighted by the DEMATEL method. The ranking of the alternatives was made using the TOPSIS method and the most suitable alternative was determined.