Rotator manşet osteotendinöz bileşke bölgesindeki tam kat yırtıklarda kollajen bioscaffold ve fibrin glue etkilerinin histopatolojik değerlendirilmesi: deneysel bir hayvan modeli çalışması
'histopathological evaluation of collagen bioscaffold and fibrin glue effects in full-thickness tears of the rotator cuff osteotendinous junction: An experimental animal model study'
  1. Tez No: 820224
  2. Yazar: MEHMET DURAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YAVUZ AKALIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Omuz ağrısı, Rotator manşet yırtığı, Osteotendinöz bileşke, Kollajen bioscaffold, Fibrin glue, Shoulder pain, Rotator cuff tear, Osteotendinous junction, Collagen bioscaffold, Fibrin glue
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Giriş: Omuz ağrısı ile başvuran hastalarda konservatif tedavi ve cerrahi tedavi seçenekler arasındadır. Çalışmamızın amacı; rotator manşet yırtığı oluşturulan ve onarılan sıçanlarda kollajen içerikli bioscaffold ve fibrin glue enjeksiyonlarının, onarılan rotator manşet ve osteotendinöz bileşke üzerine olumlu ve olumsuz etkilerini araştırmaktadır. Gereç ve Yöntem: Güç analizi göz önünde bulundurularak toplam denek sayısı 24 olarak belirlendi. Denekler; kontrol, kollajen içerikli bioscaffold uygulanan ve fibrin glue uygulanan olmak üzere 3 gruba ayrıldı. Deneklerin supraspinatus tendonları yapışma yerinin 2 mm üzerinden standardize edilerek lansetle tam kat total kesilip tekrar onarıldı. Kontrol grubu için salin, ikinci grup için 0.5 ml/kg dozunda Baxter firmasına ait Tisseel lyo fibrin glue, üçüncü grup içinse 0.5 ml/kg dozunda tip1 kollajen içerikli Ubiosis firmasına ait Coltrix marka bioscaffold enjeksiyonu subakromial alana uygulandı. Serbest harekete bırakılan denekler 4 hafta sonra sakrifiye edildi. Supraspinatus tendonu, skapula ve humerus ile beraber blok halinde çıkarıldı. Patolog tarafından osteotendinöz bileşkeden kesitler alındı. Mikroskop görüntüleri 2 gözlemci tarafından bağımsız olarak hücre şekli, apoptotik hücre miktarı ve kollajen organizasyonu açısından değerlendirilip 1 ile 4 arasında puanlandı (1 = daha fazla hücre sayısı ve yuvarlak şekil, 4 = daha az hücre ve iğsi şekil). Yüksek puan daha iyi iyileşmenin olduğunu gösteriyordu. Gözlemciler arasındaki farklarda puanlamaların ortalaması alındı. Bulgular: Histolojik değerlendirmede hücre şekli açısından gruplar arasında farklılık anlamlı bulundu (p=0.000). Apoptotik hücre miktarında da gruplar arasında fark anlamlı bulundu (p=0.032). Apoptotik hücre miktarında gruplar arasında bakıldığında; fibrin glue ve bioscaffold grubu arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı çıkarken (p=0.010), kontrol ve fibrin glue grubu ile kontrol ve bioscaffold grupları arasında fark istatistiksel olarak anlamlı çıkmadı (p=0.234, p=0,161). Kollajen dizilimi açısından da gruplar arasında fark anlamlı bulundu (p=0.000). Sonuç: Çalışmamız histopatolojik değerlendirilmesinde kollajen bioscaffoldun; iğsi hücre hakimiyetindeki artış, apoptotik hücre sayısında azalış ve daha düzenli kollajen organizasyonu ile bariz şekilde iyileşmeye katkıda bulunması hem fibrin glue hem de salin solusyonuna karşı başarılı bulunmuştur. Bu nedenlerle rotator manşet yırtıklarının tedavi sürecinde kollajen bioscaffold enjeksiyonu yapılmasını öneriyoruz.
Özet (Çeviri)
Introduction: The treatment options for patients presenting with shoulder pain include conservative management and surgical intervention. The aim of our study is to investigate the positive and negative effects of collagen-based bioscaffold and fibrin glue injections on the repaired rotator cuff and osteotendinous junction in rats with induced and repaired rotator cuff tears. Materials and Methods: Considering power analysis, a total of 24 subjects were included in the study. The subjects were divided into three groups: control, collagen-based bioscaffold application, and fibrin glue application. The supraspinatus tendons of the subjects were standardized by making a full-thickness transverse incision 2 mm above the insertion site and then repaired. For the control group, saline solution was administered, while the second group received an injection of 0.5 ml/kg of Tisseel lyo fibrin glue from Baxter. The third group received an injection of 0.5 ml/kg of Coltrix brand collagen-based bioscaffold from Ubiosis. The injections were applied to the subacromial space. After four weeks of free movement, the subjects were sacrificed. The supraspinatus tendon, along with the scapula and humerus, was harvested as a block. Sections were taken from the osteotendinous junction by a pathologist. Microscopic images were independently evaluated by two observers for cell shape, amount of apoptotic cells, and collagen organization, and scored on a scale from 1 to 4 (1 = more cell count and round shape, 4 = fewer cells and spindle shape). A higher score indicated better healing. The average of the scores given by the observers was calculated to account for interobserver differences. Results: There was a significant difference among the groups in terms of cell shape in the histological evaluation (p=0.000). The amount of apoptotic cells also showed a significant difference among the groups (p=0.032). When comparing the groups in terms of apoptotic cell count, a statistically significant difference was found between the fibrin glue and bioscaffold groups (p=0.010), while no significant difference was observed between the control and fibrin glue groups, as well as between the control and bioscaffold groups (p=0.234, p=0.161). There was also a significant difference among the groups in terms of collagen organization (p=0.000). Conclusion: Our study found that collagen bioscaffold significantly contributed to the improvement of supraspinatus tendon healing, as evidenced by increased cellular organization, decreased apoptotic cell count, and more organized collagen structure. This beneficial effect was observed in comparison to both fibrin glue and saline solution. Based on these findings, we recommend the use of collagen bioscaffold injection in the treatment process of rotator cuff tears.