Malign ve benign adneksial kitlelerin ayrımında doppler ultrasonografi ve malignite risk indeksi etkinliklerinin değerlendirilmesi
- Tez No: 820226
- Danışmanlar: DR. A. MERVE BİÇER BÜLBÜL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Adneksial kitleler, doppler ultrasonografi, malignite risk indeksi, Adnexal masses, doppler ultrasonography, risk of malignancy index
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 32
Özet
Bu çalışmada, malign ve benign adneksial kitlelerin preoperatif ayrımında malignite risk indeksi ve doppler ultrasonografi etkinliklerinin karşılaştırılması değerlendirilmiştir. Kliniğimizde adneksial kitle tanısıyla opere olan 129 hasta değerlendirmeye alındı. Tüm olguların doppler ultrasonografi bulguları, serum Ca-125 seviyesi, menopoz durumları ve ultrasonografi bulguları preoperatif olarak kaydedildi. Menopoz durumu, Ca-125 değeri ve ultrasonografi bulguları kullanılarak malignite risk indeksi hesaplandı. Doppler sonografik rezistans indeksi (≤0.45) ve malignite risk indeksi (RMI≥200) değerleri incelendi. Bu parametrelerin preoperatif dönemde benign ve malign kitlelerin ayrımını sağlayıcı etkinlikleri ile ilgili tanımlayıcı istatistikleri yapıldı. Histopatolojik sonuçlara göre 96 (%74,4) benign, 27 (%21) malign ve 6 (%4,65) borderline tümör tespit edildi. Borderline tümörler malign tümörler grubunda incelendi. Doppler ultrasonografinin sensitivitesi % 58 spesifitesi % 91.66 , pozitif prediktif değeri %70.37, negatif prediktif değeri %86.27 olarak bulunmuştur. Malignite risk indeksinin sensitivitesi %66.66, spesifitesi %96.87, pozitif prediktif değeri %88, negatif prediktif değeri %89.42 olarak saptanmıştır. Malignite risk indeksine doppler ultrasonografi verilerinin eklenmesiyle sensitivite %63.3 spesifite %100 olarak hesaplanmıştır. Erken evre over kanserlerinde doppler ultrasonografinin sensitivitesi %18.75 malignite risk indeksinin sensitivitesi ise %37.50 olarak hesaplanmıştır. DUSG adneksial kitlelerin preoperatif değerlendirilmesinde etkinliği gösterilse de rolü henüz net anlaşılmış değildir. Malignite risk indeksi ile birlikte kullanımı anlamlı bir etkinlik artışı sağlamamıştır. Malignite risk indeksi etkinlik, erişebilirlik ve maliyet yönünden uygun bir yöntemdir. Ancak her iki yöntem de erken evre over kanserlerinin değerlendirilmesinde yetersiz görünmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to compare the effectiveness of risk of malignancy index (RMI) with that of doppler ultrasonography (DUSG) in the preoperative differentiation of malignant and benign adnexal masses. 129 patients who had been diagnosed with adnexal mass and undergone surgery in our clinic were included in the evaluation. Doppler ultrasonography results, serum Ca-125 levels, menopausal states and USG results of all patients were recorded preoperatively. RMI was calculated using the findings on menopausal state, Ca-125 value and USG. Doppler sonographic resistance indices (≤0.45) and risk of malignancy indices (RMI≥200) were assessed. Descriptive statistical analyses on the effectiveness of these parameters in the preoperative differentiation of benign and malignant masses were performed. Histopathological examination revealed 96 (74,4%) benign, 27 (21%) malignant and 6 (4,65%) borderline tumors. Borderline tumors were examined in the category of malignant tumors. The sensitivity, specificity, PPV and NPV of DUSG were determined as 58%, 91,66%, 70.37%, 86.27%, respectively. As for RMI, the corresponding values were 66.66%, 96.87%, 88% and 89.42%. After combining the risk of malignancy index and the DUSG data, sensitivity and specificity were calculated as 63.3% and 100%, respectively. On the other hand, the sensitivity values of DUSG and risk of malignancy index in early stage ovarian cancers were calculated as 18.75% and 37.50 %, respectively. Although the effectiveness of DUSG in the preoperative evaluation of adnexal masses has been shown, its role has not been defined clearly yet. Its use in combination with RMI dit not yields a significant increase in effectiveness. Risk of malignancy index is an favorable method in terms of efficiency, accessibility and cost-efficiency. However, both methods seem to be insufficient in the evaluation of early stage ovarian cancers.