E-rehberlik modülünün rehberlik hizmetlerine katkısına dair okul psikolojik danışmanları ve rehber öğretmenlerinin görüşleri
Opinions of school psychological counselors and guidance teachers on the contribution of the e-guidance module to psychological counseling and guidance services
- Tez No: 820287
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ATA PESEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: e-Rehberlik modülü, psikolojik danışma ve rehberlik hizmetleri, psikolojik danışman, rehber öğretmen, e-Guidance module, psychological counselling and guidance services, psychological counselor, guidance teacher
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Siirt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu araştırmada, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı eğitim kurumlarında uygulanmakta olan e-Rehberlik modülünün Psikolojik Danışma ve Rehberlik hizmetlerine katkısına dair okul psikolojik danışmanları ve rehber öğretmenlerinin görüşlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden olgubilim deseni kullanılmıştır. Amaçlı örnekleme yöntemlerinden maksimum çeşitlilik örnekleme yöntemiyle belirlenen araştırmanın çalışma grubunu 2022-2023 eğitim öğretim yılında Batman ili merkezinde devlet okullarında görev yapan 24 okul psikolojik danışmanı/rehber öğretmeni oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Elde edilen veriler MAXQDA 2020 paket programı aracılığıyla içerik analiz yöntemi ile analiz edilmiştir. Kodlama sürecinde hem uzman görüşüne başvurulmuş hem de veri setinden seçilen örnekler üzerinden iki ayrı kodlayıcının kodlamaları karşılaştırılarak kodlayıcılar arası uzlaşmanın % 93,75 olduğu tespit edilmiştir. Araştırma verilerinin analizi sonucunda elde edilen bulgular; modülün PDR hizmetlerine katkısı, modülün eksiklikleri, modülün geliştirilmesi gereken yönleri, eklenebilecek yeni hizmetler şeklinde 4 alt temada sunulmuştur. e-Rehberlik modülünün; kanıta dayalı, paydaş katılımı esaslı, ihtiyaca dönük, esnek, işlevsel PDR programları geliştirme ve değerlendirmeye, işleyişin dijitalleştirilmesine, veri arşivi oluşturarak etkili öğrenci takibi sağlanmasına, hizmetlerin görünürlülüğünü artırmaya, standartlaşmaya ve çalışanların iş disiplinini geliştirmelerine katkı sağladığı tespit edilmiştir. e-Rehberlik modülünün eksikliklerinin ise; ihtiyaç analizi araçlarının yetersiz olması, genel hedef ve yerel hedeflerin tüm kademeler için kapsayıcı olmaması, verilerin işlenmesi için tanınan sürenin kısıtlı olması, verilere dair raporlama kısmının yetersizliği, sınıf rehberliğinin göz ardı edilmesi, yazılımsal yetersizlikler olduğu tespit edilmiştir. e-Rehberlik modülünün sadece veri işlenen bir yazılım olmanın ötesine geçmesi gerektiği, hizmetlerin sunulduğu ve PDR alanı için daha çok paydaşın aktif olarak kullanabildiği EBA gibi ayrı bir platforma dönüşmesi gerektiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this research, it is aimed to examine the opinions of school psychological counselors and guidance teachers about the contribution of the e-Guidance module, which is implemented in educational institutions affiliated to the Ministry of National Education, to do Psychological counselling and guidance services. Phenomenology design, one of the qualitative research methods, was used in the research. The study group of the research, which was determined by the maximum diversity sampling method, one of the purposive sampling methods, consists of 24 school counselors/guidance teachers working in public schools in the city center of Batman province in the 2022-2023 academic year. A semi-structured interview form developed by the researcher was used as a data collection tool. The obtained data were analyzed with the content analysis method through the MAXQDA 2020 package program. In the coding process, both expert opinion was sought and the coding of two different coders was compered over the samples selected from the data set and it was determined that the agreement between the coders was 93.75%. The findings obtained as a result of the analysis of the research data; the contribution of the module to PDR services, the deficiencies of the module, the aspects of the module that need to be developed, and new services that can be added are presented in 4 sub-themes. e-Guidance module; It has been determined that it contributes to the development and evaluation of evidence-based, stakeholder participation-based, need-oriented, flexible, functional PDR programs, digitization of the process, effective student follow-up by creating a data archive, increasing the visibility of services, standardization and improving the work discipline of the employees. The shortcomings of the e-Guidance module are; ıt has been determined that the needs analysis tools are insufficient, the general and local targets are not inclusive for all levels, the time allowed for data processing is limited, the reporting part for the data is insufficient, the classroom guidance is ignored, and software inadequacies are present. It is thought that the e-Guidance module should go beyond being just a data-processing software, and turn into a separate platform such as EBA, where services are offered and more stakeholders can actively use it for the PDR field.