Acil serviste pnömotoraks tanısı konulan hastaların demografik, klinik özellikleri, tedavi yaklaşımları ve hastanede kalış sürelerini incelenmesi
Investigation of demographic, clinical characteristics, treatment approaches and duration of hospitalization of patients diagnosed with pneumothorax in the emergency department
- Tez No: 820306
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL DOĞAN, DR. HAKAN AYDIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Pnömotoraks, mortalite, konservatif yaklaşım, tüp torakostomi, başarısız konservatif bakım
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Acil Serviste Pnömotoraks Tanısı Konulan Hastaların Demografik, Klinik Özellikleri, Tedavi Yaklaşımları ve Hastanede Kalış Sürelerini İncelenmesi Amaç Pnömotoraks (Pnx), Acil tıp kliniklerinde acil tedavi gerektirebilen, yaygın ve yaşamı tehdit eden bir klinik tablodur. Bu çalışmamızda acil serviste pnömotoraks tanısı konulmuş hastaların demografik özelliklerini, etiyolojilerini, vital parametrelerini, laboratuvar ve görüntüleme verilerini, takip ve tedavi süreçlerini inceleyerek hastane içi mortaliteyi ve konservatif tedavinin başarısızlığını etkileyen faktörleri araştırmayı amaçladık. Materyal Metod Retrospektif, gözlemsel ve tek merkezli olarak tasarlanan çalışmamızda 01.01.2018 – 01.02.2023 tarihleri arasında Bakırköy Dr. Sadi Konuk EAH acil tıp kliniğinde pnömotoraks tanısı alan, toplam 1490 yetişkin hastayı değerlendirdik. Hastaların demografik özellikleri, etiyolojileri, vital parametreleri, laboratuvar ve görüntüleme verileri, takip ve tedavi süreçleri kaydedildi.Bu verilerin hastane içi mortalite ve konservatif tedavinin başarısızlığı ile ilişkisi analiz edildi. Bulgular Çalışmaya dahil edilen hastaların 354'ü (%23,8) PSp, 120'si (%8,1) SSp, 15'i (1,0) iyatrojenik Pnx, 410'ü (%27,5) penetran, 591 (%39,7) künt travmaydı. Hastane içi mortalite oranı %5,8 (n=87) idi. Çalışmamızda hastanede ölüm riskinin artmasıyla ilişkili olduğunu tespit ettiğimiz faktörler ileri yaş (OR:1,05 [%95CI: 1,04-1,07]), düşük SpO2 (OR: 0,89 [%95CI: 0,83-0,94], yüksek WBC (OR:1,06 [%95CI: 1,00-1,12], URE (OR:1,01 [%95CI: 1,00-1,03]), AST (OR:1,00 [%95CI: 1,00-1,01]), troponin (OR:1,00 [%95CI: 1,00-1,01]), laktat (OR:1,31 [%95CI: 1,21-1,42]) seviyeleri, düşük hemoglobin düzeyi (OR:0,79 [%95CI: 0,71–0,88]), ve pnömotoraks oranın %5'ten büyük olmasıydı (OR:2,60 [%95CI: 1,14-5,94]). Hastane içi mortaliteyi öngörme açısından en yüksek AUC değeri Laktat (0,86 [95%CI:0,82- 0,90]) ve SpO2'de(0,75 [95%CI:0,69-0,82]) idi. En yüksek sensivite %70 ile yaş>44, en yüksek spesifite %90,2 laktat>4,6 kesme değerine aitti. Konservatif yaklaşım başarısızlığı riskinin artmasıyla ilişkili olduğunu tespit ettiğimiz bağımsız risk faktörleri hemotoraks (OR:3,73 [95%CI:1,79-7,78]), Pnx oranın >%5 olması (OR: 6,43 [95CI:3,57- 11,60]) idi. Sonuç ix Pnömotoraks ile acil servise başvuran hastalarda ileri yaş, düşük SpO2 düzeyi, yüksek WBC, URE, AST, troponin, ve laktat seviyeleri, düşük hemoglobin düzeyi ve pnömotoraks oranın %5'ten büyük olması durumunda hastaların hastane içi mortalite açısından daha yakından takip edilmesi önerilir. Konservatif takip edilen pnömotoraks hastaları arasında; birlikte hemotoraks varlığı ve pnömotoraks oranın %5'ten büyük olan hastaların acil servis ve kliniklerde tüp torakostomi ihtiyacı açısından daha yakından takip edilmesi, taburculuk planlanmasında da bu risklerin göz önünde bulundurulması ve daha uzun takip edilmesi önerilir. Bu hastalarda erken dönemde tüp torakostomi uygulanması tercih edilebilir.
Özet (Çeviri)
Investigation of Demographic, Clinical Characteristics, Treatment Approaches and Duration of Hospitalization of Patients Diagnosed with Pneumothorax in the Emergency Department Objective Pneumothorax (Pnx) is a common and life-threatening clinical picture that may require emergency treatment in emergency medicine clinics. In this study, we aimed to investigate the factors affecting in-hospital mortality and failure of conservative treatment by examining the demographic characteristics, etiologies, vital parameters, laboratory and imaging data, followup and treatment processes of patients diagnosed with pneumothorax in the emergency department. MaterialMethod In our retrospective, observational and single-center study, we evaluated a total of 1490 adult patients diagnosed with pneumothorax in the emergency medicine clinic of Bakırköy Dr. Sadi Konuk EAH between 01.01.2018 and 01.02.2023. Demographic characteristics, etiology, vital parameters, laboratory and imaging data, follow-up and treatment processes of the patients were recorded. The relationship of these data with in-hospital mortality and failure of conservative treatment was analyzed. Results Of the patients included in the study, 354 (23.8%) were PSp, 120 (8.1%) were SSp, 15 (1.0%) were iatrogenic Pnx, 410 (27.5%) were penetrating and 591 (39.7%) were blunt trauma.Inhospital mortality rate was 5.8% (n=87). The factors that we found to be associated with increased risk of in-hospital mortality in our study were advanced age (OR: 1.05 [95%CI: 1.04-1.07]), low SpO2 (OR: 0.89 [95%CI: 0.83-0.94], high WBC (OR: 1.06 [95%CI: 1.00- 1.12], URE (OR: 1.01 [95%CI: 1.00-1.03]), AST (OR: 1.00 [95%CI: 1.00-1.01]), troponin (OR: 1.00 [95%CI: 1.00-1.01]), lactate (OR: 1.31 [95%CI: 1.21-1.42]) levels, low hemoglobin level (OR: 0.79 [95%CI: 0.71-0.88]), and pneumothorax rate greater than 5% (OR: 2.60 [95%CI: 1.14-5.94]). The highest AUC values for predicting in-hospital mortality were for lactate (0.86 [95%CI: 0.82-0.90]) and SpO2 (0.75 [95%CI: 0.69-0.82]), with the highest sensitivity of 70% for age >44 years and the highest specificity of 90.2% for lactate xi >4.6 cut-off. The factors that we found to be associated with an increased risk of conservative approach failure were hemothorax (OR: 3.73 [95%CI: 1.79-7.78]), Pnx rate >5% (OR: 6.43 [95%CI: 3.57-11.60]). Conclusions In patients presenting to the emergency department with pneumothorax, it is recommended that patients with advanced age, low SpO2 level, high WBC, URE, AST, troponin, and lactate levels, low hemoglobin level, and pneumothorax rate greater than 5% should be followed more closely for in-hospital mortality. Among conservatively followed pneumothorax patients, it is recommended that patients with concomitant hemothorax, intracranial pathology, clavicle fracture, high creatinine level and pneumothorax rate greater than 5% should be followed more closely in terms of the need for tube thoracostomy in emergency departments and clinics, and these risks should be taken into consideration in discharge planning and longer follow-up is recommended. Early tube thoracostomy may be preferred in these patients. KeyWords: Pneumothorax, mortality, conservative approach, tube thoracostomy, failed conservative care