Karın ağrısı olan hastalarda IL-25, pentraksin-3, adiponektin ve CRP seviyelerinin incelenmesi
Investigation of IL-25, pentraxin-3, adiponectin and CRP levels in patients with abdominal pain
- Tez No: 820334
- Danışmanlar: PROF. DR. NİHAYET BAYRAKTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Karın, Ağrısı IL-25, Pentraksin-3, CRP, Adiponektin
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Karın ağrısı, farklı hastalıkların belirgin bir semptomu olup, teşhis ve tedavisi zor bir süreci içermektedir. Bu çalışmada, karın ağrısı şikâyeti olan hastalarda IL-25, Pentraksin-3, Adiponektin ve CRP (C-reaktif protein) gibi biyobelirteçlerin incelenmesi, hastalığın teşhisinde ve tedavi planının, inflamasyon ve metabolik durumun belirlenmesinde ne tür katkılar sağlayabileceği araştırılmıştır. IL-25 (Interleukin-25), inflamasyon ve immün yanıtta rol oynayan bir sitokin (sinyal protein) olarak bilinir. Karın ağrısı gibi semptomlar, vücutta artmış inflamasyonun bir göstergesi olabilir. IL-25 seviyelerinin ölçümü, iltihaplanma durumunun değerlendirilmesine yardımcı olabilir. Pentraksin-3, vücutta meydana gelen inflamasyon süreçlerinde yer alan bir diğer proteinidir. Hastanın kanında yüksek Pentraksin-3 seviyeleri, inflamasyonun varlığını ve şiddetini gösterebilir. Adiponektin, yağ hücrelerinden salgılanan bir hormondur ve metabolizma üzerinde önemli etkileri vardır. Adiponektin seviyelerinin ölçümü, obezite ve metabolik hastalıklarla ilişkili olabilir ve karın ağrısı şikâyeti olan hastalarda metabolik durumu değerlendirmeye yardımcı olabilir.CRP (C-reaktif protein), karaciğer tarafından üretilen ve vücutta meydana gelen inflamasyonun bir diğer göstergesidir. Hastaların kanında yüksek CRP seviyeleri, akut inflamasyonun veya enfeksiyonun bir belirtisi olabilir ve teşhis ve tedavi planının belirlenmesine yardımcı olabilir. Bu çalışmada, 120 örnek, 94 Hasta grubu (30 akut pankreatit, 32 akut kolit ve 32 akut peritonoit) ve 36 kontrol grubunu içeren prospektif bir araştırmayla yürütülmüştür. Katılımcıların klinik öyküleri alınmış, fizik muayeneleri yapılmış ve karın ağrısının şiddeti belirlenmiştir. Hastalardan alınan kan örnekleri, ELISA yöntemiyle IL-25, Pentraksin 3, Adiponektin ve CRP seviyelerini ölçmek için laboratuvara gönderilmiştir. Laboravuar sonuçlarına göre ilgili analizlerce belirlenen IL-25, Pentraksin-3, Adiponektin ve CRP seviyelerinin kontrol grubuna göre anlamlı ölçüde ilişikli olduğu saptanmıştır. Bu çalışmada, ilgili farklılıkların bu hastalarda belirteç görevi görebileceğini göstermeyi ve durumun tedavi edilmesini nasıl etkilediğini görmeyi amaçladık.
Özet (Çeviri)
Abdominal pain is a prominent symptom of different diseases and involves a difficult process of diagnosis and treatment. In this study, we investigated what kind of contributions biomarkers such as IL-25, Pentraxin-3, Adiponectin and CRP (C-reactive protein) in patients with abdominal pain may make to the diagnosis of the disease and the treatment plan, inflammation and metabolic status. IL-25 (Interleukin-25) is known as a cytokine (signalling protein) involved in inflammation and immune response. Symptoms such as abdominal pain may be an indicator of increased inflammation in the body. Measurement of IL-25 levels can help assess the state of inflammation. Pentraxin-3 is another protein involved in inflammation processes occurring in the body. High levels of Pentraxin-3 in the patient's blood may indicate the presence and severity of inflammation. Adiponectin is a hormone secreted from fat cells and has important effects on metabolism. Measurement of Adiponectin levels may be associated with obesity and metabolic diseases and may help to assess metabolic status in patients complaining of abdominal pain. CRP (C-reactive protein) is another indicator of inflammation occurring in the body, produced by the liver. Elevated levels of CRP in patients' blood may be a sign of acute inflammation or infection and may help determine diagnosis and treatment plan. In this study, 130 samples were prospectively analysed in a prospective study including 94 (70%) patient groups (30 acute panreatitis, 32 acute colitis and 32 acute peritonitis) and 36 (30%) kontrol groups. Clinical history was taken, physical examination was performed and the severity of abdominal pain was determined. Blood samples taken from the patients were sent to the laboratory to measure IL-25, Pentraxin-3, Adiponectin and CRP levels by ELISA method. According to the laboratory results, IL-25, Pentraxin-3, Adiponectin and CRP levels determined by the relevant analyses were found to be significantly related to the kontrol group. In this study, we aimed to show that the relevant differences may serve as markers in these patients and to see how this affects the treatment of the condition. Keyword: Stomach Ache IL-25, Pentraxin-3, CRP, Adiponectin