Tiroid önemi belirsiz atipi/önemi belirsiz foliküler lezyon (aus/flus) nedeniyle opere edilen hastalarda preoperatif görüntüleme ve iiab sonuçlarının postoperatif patoloji sonuçlarıyla kıyaslanması
Comparison of preoperative imaging and fna cytopathology results with postoperative histopathology outcomes in patients undergoing surgery for thyroid indeterminate atypia/follicular lesions of uncertain significance (aus/flus)
- Tez No: 820341
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZ HANÇERLİOĞULLARI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Tiroid nodülü, önemi belirsiz atipi, Bethesda sistemi, tiroid ince iğne aspirasyon biyopsisi, Thyroid nodule, atypia of undetermined significance, Bethesda system, thyroid fine-needle aspiration biopsy
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gülhane Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Amacımız ince iğne aspirasyon biyopsisi sonucu önemi belirsiz atipi şeklinde raporlanan vakaların demografik verileri, ultrasonografik özellikleri ve laboratuvar parametrelerini inceleyerek malignite riski ve malignite için risk faktörlerini belirlemektir. Yöntem: Bu çalışmanın retrospektif olarak yapılması planlandı. SBÜ Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Ağustos 2016 ve Ağustos 2022 yılları arasında tiroid İİAB'lerinde AUS tanısı konulmuş tüm hastalar incelendi, merkezimizde opere edilmiş olanlar çalışmaya dahil edildi. Hastaların demografik özellikleri, klinik takipleri, laboratuvar parametreleri, ultrasonografik özellikleri, preoperatif İİAB ve postoperatif nihai patoloji sonuçları ve yapılan cerrahi işlem bilgilerine hastane bilgi sistemi üzerinden ulaşıldı. Nodüllerde malignite için risk faktörü olabilecek laboratuvar, klinik ve ultrasonografik özellikler araştırıldı. Bulgular: Çalışma süresi boyunca popülasyona dahil edilen hastalarda 5649 nodüle tiroid İİAB yapıldı ve bunların 616'sına (%11) AUS tanısı kondu. AUS tanısı konan hastalardan 321'i merkezimizde opere oldu ve çalışmaya dahil edildi. Malignite için tek değişkenli analizlerde sonografik olarak dominant nodül çapı 19mm'den küçük olması, multisentrisite, kenar düzensizliği olması, nodülün boyu eninden uzun olması ve sonografik olarak servikal lenfadenopti bulunması, çok değişkenli analizlerde ise yalnızca nodülün 'taller than wide' şekilde olması ve lenfositik tiroidit bulunması anlamlı idi. Yaş, cinsiyet, vücut kitle indeksi gibi demografik veriler ve değerlendirilen laboratuvar değerleri (preoperatif TSH, fT3, fT4, anti-TPO, tiroglobülin) anlamlı değildi. Sonuç: AUS tanılı nodülü olan hastalarda kenar düzensizliği, 'taller than wide' özellikte nodül varlığı, servikal lenf nodu varlığı, multisentrisite, nodül çapı 19 mm'den küçük olması ve lenfositik tiroidit varlığı malignite lehine anlamlı bulgulardı.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to determine the risk factors for malignancy and malignancy risk in cases reported as histopathologically uncertain atypia following fine-needle aspiration biopsy (FNAB), by examining the demographic data, ultrasonographic features, and laboratory parameters of the patients. Methods: This study was planned retrospectively. All patients diagnosed with atypia of undetermined significance (AUS) in thyroid FNABs between August 2016 and August 2022 at Gulhane Training and Research Hospital were examined, and those who underwent surgery at our center were included in the study. Demographic characteristics, clinical follow-up, laboratory parameters, ultrasonographic features, preoperative FNAB and postoperative final pathology results, and surgical procedure information were obtained through the hospital information system. Laboratory, clinical, and ultrasonographic features that could be risk factors for malignancy in nodules were investigated. Results: During the study period, a total of 5649 nodules underwent thyroid FNAB in the included population, and AUS was diagnosed in 616 of them (%11) Among the patients diagnosed with AUS, 321 underwent surgery at our center and were included in the study. Univariate analyses revealed that sonographically, a dominant nodule diameter smaller than 19mm, multifocality, irregular margins, the nodule being taller than wide, and the presence of cervical lymphadenopathy were significant factors for malignancy. Multivariate analyses showed that only the nodule being taller than wide and the presence of lymphocytic thyroiditis were significant. Demographic data such as age, gender, body mass index, and evaluated laboratory values (preoperative TSH, fT3, fT4, anti-TPO, thyroglobulin) were not significant. Conclusion: Irregular margins, nodules with a taller than wide shape, the presence of cervical lymph nodes, multifocality, nodules with a diameter smaller than 19 mm, and the presence of lymphocytic thyroiditis were significant findings favoring malignancy in patients with AUS-diagnosed nodules.