Yarım kalmış konut projelerinin (kat karşılığı inşaat sözleşmeleri) tamamlanması
Completion of unfinished housing projects (construction agreements for floor)
  1. Tez No: 820352
  2. Yazar: TUNCAY TUNTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE ZEYNEP SÖZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, İnşaat Mühendisliği, Law, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Konut projesi, kat karşılığı inşaat, sözleşme, yüklenici, Housing project, flat for flat construction, contract, contractor
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Yönetimi ve Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Geçmişten günümüze mimari, mühendislik ve inşaat sektörü genellikle insanların hayatlarında yer almıştır. Kalitesi yüksek binaların tasarlanarak üretilmeleri, insan sayısının artması ile zorunluluk haline gelmiştir. Mimari, mühendislik ve inşaat sektörlerinde giderek artan sorunları çözmek için yeni teknolojilere ihtiyaç duyulmaya başlanmıştır. Yarım kalmış konut projelerinin tamamlanması, teknolojik gelişmelerin getirdiği yeniliklerle daha hızlı gerçekleştirilmektedir. Bu sayede küresel ölçekte, inşaat sektöründe yarım kalmış konut projelerinin tamamlanacağı düşünülmektedir. Günümüzde kat karşılığı olarak yapılan inşaat sözleşmelerinden dolayı yarım kalmış konut projelerinin tamamlanmasının inşaat maliyetlerini yükselttiği belirlenmiştir. Yükselen maliyetlerle birlikte, proje tamamlanma oranlarında görülen gecikmeler ve artış gösteren iş yükü gibi problemlerle de karşı karşıya kalınmaktadır. Bu sebeple kat karşılığı inşaat sözleşmelerinden dolayı yarım kalmış konut projelerinin tamamlanmaması hususu, araştırmacılar tarafından en fazla rağbet edilen konular arasına girmiştir. Bu yönde hukuksal, muhasebe ile ilgili ve finansal sorunların çözümleri aranmaya başlanmıştır. Endüstri paydaşları bu problemleri inşaat sözleşmelerinde yarım kalmış konut projelerinin tamamlanmasına yönelik düzenlemeler yaparak ortadan kaldırmaya çalışmaktadır. Bu çalışmada yarım kalmış konut projelerinin tamamlanması için mevcut konut sektörünün ve sisteminin tüm evreleri geniş bir şekilde ele alınmıştır. Çalışma hayatımda bizzat uyguladığım örnekleri de göz önünde bulundurarak, yarım kalmış yüzlerce konut projesinin tamamlanabilmesi için detaylı bir yol haritası, bir çözüm önerisi oluşturma amacıyla sebep sonuç ilişkisi kurulmuştur. Bu çalışma için derin bir literatür taraması yapılmıştır. Yarım kalmış konut projelerinin (kat karşılığı inşaat sözleşmelerinin) tamamlanması doğrultusunda detaylı bir değerlendirmenin gerçekleştirilebilmesi amacıyla ilk olarak literatürde bulunan yasal düzenlemeler üzerinde incelemeler yapılmıştır. Bu araştırmayla, Türk inşaat sektöründe yarım kalmış konut projelerinin tamamlanmasına yönelik ortaya konulacak stratejilere rehberlik yapması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
From the past to the present, the architecture, engineering and construction industry has generally taken place in people's lives. The design and production of high-quality facilities has become a necessity with the increase in the number of people. Technological progress in many areas has required various options to solve many problems encountered in the architecture, engineering and construction sectors. Completion of unfinished housing projects is realized faster with the innovations brought by technological developments. In this way, it is thought that the unfinished housing projects in the construction sector on a global scale will be completed. It has been determined that the completion of unfinished housing projects due to the construction contracts made in return for flats today shows a decrease compared to other sectors and this situation increases the construction costs. In addition to rising costs, we are also faced with problems such as delays in completion rates and increasing workload in projects. In recent years, the issue of not completing the unfinished housing projects due to the construction contracts made in return for flat has become one of the most sought-after topics by the researchers. In this direction, solutions to legal, accounting and financial problems have begun to be sought. Industry stakeholders are trying to eliminate these problems by making arrangements for the completion of unfinished housing projects in construction contracts. In this study, a detailed road map, a solution proposal for the completion of the construction of hundreds of unfinished housing projects existing today, based on the establishment of a cause-effect relationship by considering all phases of the existing housing sector and the system in a broad way, and also based on the examples applied by me. Intended to be created. A deep literature review was conducted for this study. In order to make a comprehensive evaluation of the completion of unfinished housing projects (construction contracts in return for flat), primarily the legal regulations in the literature were examined. It is aimed that this research will guide the strategies to be put forward for the completion of unfinished housing projects in the Turkish construction sector.