Öğretmenlerin hizmet içi müze eğitimine ilişkin görüş ve deneyimlerinin incelenmesi
Examination of teachers' views and experiences on in-service museum education
- Tez No: 820353
- Danışmanlar: PROF. DR. ASIM ARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Müze, Müze gezisi, Müze eğitimi, Hizmet içi eğitim, Öğretmen görüşü, Museum, Museum trip, Museum education, In-service training, Teachers' opinions
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, hizmet içi eğitimi kapsamında müze eğitimi programına katılan öğretmenlerin, bu eğitime ilişkin görüşlerini ve eğitimden sonra gerçekleştirilen müze gezisi esnasında yaşadıkları deneyimleri incelemektir. Yöntem: Bu çalışmada nitel araştırma desenlerinden olgubilim deseni kullanılmıştır. 2019-2020 eğitim öğretim yılında Eskişehir ilinde hizmet içi müze eğitimi alan öğretmenlerden ölçüt örnekleme tekniği kullanılarak belirlenen 12 katılımcı ile yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Toplanan araştırma verileri içerik analizi tekniği ile analiz edilip bulgulara ulaşılmıştır. Bulgular: Hizmet içi müze eğitiminin, öğretmenlerin müze eğitimi ve sanatsal farkındalıklarını arttırdığı ve onlara müzede etkinlik yapma, planlama ve ölçme değerlendirme yapma anlamında katkı sağladığı, yaratıcılık, estetik düşünme, iletişim becerisi ve özgüvenlerini geliştirdiği tespit edilmiştir. Katılımcıların müze eğitimi aldıktan sonra, müze gezisi deneyimlerinin daha verimli geçtiği ve müzeleri eğitim ortamı olarak kullanma anlamında farkındalıklarının arttığı bulgusuna ulaşılmıştır. Sonuç ve Öneriler: Araştırmanın bulguları sonucunda, müze eğitimi alan öğretmenlerin, müze eğitimine ve müzeleri bir eğitim ortamı olarak kullanmaya yönelik tutumlarının olumlu yönde değiştiği söylenebilir. Müze gezisi deneyimlerinin ise müze eğitimi aldıktan sonra olumlu yönde değiştiği sonucuna varılmıştır. Hizmet içi müze eğitimini alma konusunda öğretmenlerin daha fazla teşvik edilmesi önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to examine the opinions of the teachers who participated in the museum training program within the scope of in-service training and their experiences during the museum trip after the training. Method: In this research, the phenomenological design, which is one of the qualitative research designs, was used. Interviews were conducted using a semi-structured interview form with 12 participants determined by using criterion sampling technique from teachers who received in-service museum training in 2019-2020 academic year in Eskişehir. The collected research data were analyzed with the content analysis technique and the findings were reached. Results: It has been found that in-service museum education increases the museum education and artistic awareness of the teachers and contributes to them in terms of carrying out activities, planning and evaluation in the museum, improving their creativity, aesthetic thinking, communication skills and self-confidence. It was found that after the participants received museum training, their museum tour experiences were more productive and their awareness of using museums as an educational environment expanded. Conclusion and Suggestions: As a result of the findings of the research, it can be said that the attitudes of the teachers towards museum education and using museums as an educational environment have changed positively. It has been found that the experiences of museum trips have changed positively after receiving museum education. It can be suggested that teachers should be encouraged more to receive in-service museum training.