Gestasyon yaşı 32 haftanın altında olan yenidoğanlarda kordon kanı enflamatuar indekslerin neonatal mortalite ve morbiditeleri öngörmedeki değeri
The value of cord blood inflammatory indexes in prediction of neonatal mortality and morbidites in newborns under 32 weeks of gestation age
  1. Tez No: 820377
  2. Yazar: ÖZGE IŞITAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVİLAY TOPCUOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Prematüre, inflamatuar indeks, bronkopulmoner displazi, intraventriküler kanama, Prematurity, inflammatory index, bronchopulmonary dysplasia, intraventricular hemorrhage
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: ​Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Amaç: Sistemik inflamatuar indeksler, tam kan sayımı parametrelerinden elde edilen hücrelerin sayısal oranları ile hesaplanır. Erişkin hastalarda bazı sistemik inflamatuar indekslerin mortalitenin önemli bir belirleyicisi ve prognozun öngörücüsü olabileceği bildirilmiştir. Yenidoğan döneminde sistemik inflamatuar indekslerin tanı ve prognozu belirlemedeki yeri hakkında çok az bilgi mevcuttur. Bu çalışmada, 32 haftanın altında doğmuş bebeklerde kordon kanından hesaplanan sistemik inflamatuar indekslerin mortalite ve bazı prematürite ilişkili morbiditelerin bir göstergesi olup olamayacağını değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Ocak-Aralık 2021 tarihleri arasında kliniğimize yatarak izlenen gestasyon yaşı 32 haftanın altında olan infantlar araştırmaya alındı. Hastaların kordon kanından çalışılan tam kan sayımından Panimmun Enflamasyon Değeri (PIV), Sistemik İmmün-enflamasyon İndeksi (SII), Sistemik Enflamatuar Yanıt İndeksi (SIRI) hesaplandı. Hastaların antenatal, natal ve postnatal özellikleri dosyalardan kaydedildi. Kromozomal veya konjenital anomalisi olan, antenatal TORCH enfeksiyonu olan hastalar, 32 hafta ve üzerinde olan bebekler ve kordon kanından tam kan sayımı çalışılmamış olan bebekler çalışma dışı bırakıldı. Bulgular: Çalışma süresince kliniğimizde izlenen 157 hasta çalışmaya alındı. Hastaların ortalama doğum ağırlığı 1417±535 g; gestasyon yaşı 29,4±2,7 hafta idi. Çalışmaya alınan hastalarda mortalite oranı %12 (n:19); Evre 2-3 BPD gelişme oranı %23 (n:32); komposit sonuç ( Evre 3 NEK, Evre 3 ve üzeri ROP, Evre 3 ve üzeri IVK, tedavi gerektiren pulmoner hipertansiyon varlığı) geliştirme oranı % 13,3 (n:21) olarak belirlendi. Hastalar Evre 2-3 BPD ve BPD olmayan-evre 1 BPD olan gruplar olarak karşılaştırıldığında iki grup arasında PIV, SIRIve SII değerleri açısından istatistiksel anlamlı fark saptanmamıştır. Hastalar mortalite ve komposit sonuç geliştirme açısından göre karşılaştırıldığında gruplar arasında PIV, SIRI ve SII değerleri açısından istatistiksel anlamlı fark saptanmamıştır. Sonuç:. Prognozun tahmin edilmesi ve riskli yenidoğanların önceden saptanabilmesi amacıyla kolay ve düşük maliyetle hesaplanabilen sistemik enflamatuar indekslerin değerlendirildiği çalışmamızda bu indeksler ile mortalite ve morbiditelerin gelişimi arasında ilişki saptanamamıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: Systemic inflammatory indices are calculated by numerical ratios of cells obtained from complete blood count parameters. It has been reported that some systemic inflammatory indices may be an important determinant of mortality and predictive of prognosis in adult patients. There is little information about the role of systemic inflammatory indices in diagnosis and prognosis in neonatal period. In this study, it was aimed to evaluate whether systemic inflammatory indices calculated from cord blood can be an indicator of mortality and some prematurityrelated morbidities in infants born below 32 weeks of age. Materials and Methods: Infants with a gestational age below 32 weeks who were hospitalized in our clinic between January and December 2021 were included in the study. Panimmune Inflammation Value (PIV), Systemic ImmuneInflammation Index (SII), Systemic Inflammatory Response Index (SIRI) were calculated from the complete blood counts studied from the cord blood of the patients. Antenatal, natal and postnatal characteristics of the patients were recorded from the files. Patients with chromosomal or congenital anomalies, antenatal TORCH infection, gestational age 32 weeks and above, and infants whose cord blood count was not studied were excluded from the study. Results: During the study, 157 patients followed in our clinic were included in the study. The mean birth weight of the patients was 1417±535 g; gestational age was 29.4±2.7 weeks. The mortality rate in the patients included in the study was 12% (n:19); Stage 2-3 BPD rate was 23% (n:32); composite outcome (Stage 3 NEC, Stage 3 and higher ROP, Stage 3 and higher IVK, presence of pulmonary hypertension requiring treatment) was 13.3% (n:21). When the patients were compared as Stage 23 BPD and non-BPD-stage 1 BPD groups, no statistically significant difference was found between the two groups in terms of PIV, SIRI and SII values. When the patients were compared in terms of mortality and composite outcome improvement, no statistically significant difference was found between the groups in terms of PIV, SIRI and SII values. xi Conclusion: In our study, in which systemic inflammatory indices that can be calculated easily without additional cost were evaluated in order to predict the prognosis and to detect risky newborns beforehand, no relationship was found between these indices and the development of mortality and morbidity.