Online extensive reading: Perceptions and practices of EFL instructors
Çevrimiçi kapsamlı okuma: İngilizce öğretim görevlilerinin algıları ve uygulamaları
- Tez No: 820395
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET ŞAHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: çevrimiçi kapsamlı okuma, kapsamlı okuma, okuma, öğretim görevlilerinin algıları, yükseköğretim, extensive reading, instructors' perceptions, online extensive reading, reading, higher education
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türkiye'deki farklı üniversitelerin Yabancı Diller Yüksekokullarında görev yapan İngilizce öğretim görevlilerinin Çevrimiçi Kapsamlı Okumanın (ÇKO) ilkeleri, dil öğrenimi üzerindeki etkileri, zorlukları ve ÇKO uygulamalarına ilişkin algılarını ortaya koymaktır. Bu amaçla, karma türde betimsel bir çalışma deseni kullanılmış ve veriler çevrimiçi anket ve yarı yapılandırılmış görüşmeler yoluyla elde edilmiştir. Araştırmanın örneklemini oluşturan 181 İngilizce öğretim görevlisi, çevrimiçi anketi doldurmuş ve bunlardan 10'u da mülakatlara katılmıştır. Nicel veriler SPSS.23 kullanılarak betimsel ve çıkarımsal istatistiklerle, nitel veriler ise MAXQDA ile analiz edilmiş ve buna göre temalar ve kodlar oluşturulmuştur. Bulgular, öğretim görevlilerinin ÇKO hakkındaki bilgilerinin oldukça sınırlı olduğunu ancak ÇKO'nun dil öğrenimi üzerindeki etkilerine ilişkin oldukça olumlu algılara sahip olduklarını ortaya koymuştur. Bu algılar ÇKO'nun dil yeterliliğine, okuma, yazma, kelime bilgisi, ve dilbilgisi gibi becerilerin gelişimine katkıda bulunduğuna ilişkindir. Bulgulara göre, öğretim elemanlarının derslerinde ÇKO uygulamalarından neredeyse hiç faydalanmadıkları görülmüştür. Ayrıca, öğretim görevlilerinin öğrencileri ÇKO aktivitelerine dahil olmaları konusunda teşvik etmedikleri de görülmüştür. Son olarak, okutmanların yoğun programlar, düşük öğrenci motivasyonu ve sınav odaklı okul sistemleri gibi belirli konularda endişeli oldukları ortaya çıkmıştır. Genel olarak, öğretim görevlilerinin ÇKO ile ilgili olumlu algılarına rağmen, bu konuda bilgi eksikliği ve öngörülen problemler nedeniyle, ÇKO'nun Türkiye'de yükseköğretimde sıklıkla kullanılan bir uygulama olmadığı sonucuna varılmıştır. Bu sonuçlar dikkate alınarak, çalışmanın sonunda öğretmen eğitimden materyal seçimine kadar çeşitli konulara değinilerek bazı çıkarımlar ve önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to reveal the perceptions of EFL instructors working at schools of foreign languages of different universities across Turkey regarding the principles, impacts on language learning, challenges of Online Extensive Reading (OER), and their OER practices. To this end, a mixed-type descriptive study design was employed, and data were obtained through an online questionnaire and semi-structured interviews. 181 EFL instructors completed the online questionnaire, and 10 of them participated in the interviews. Quantitative data were analysed via SPSS.23 and qualitative data were analysed using MAXQDA, and themes and codes were created accordingly. The findings indicated that the instructors' knowledge of OER is quite limited. However, they held considerably positive perceptions of the impacts of OER on language learning. Namely, they believed OER contributes to language proficiency and improvements of skills such as reading, writing, grammar, and vocabulary. The findings demonstrated that the instructors hardly ever exploited OER in their classes. Furthermore, it was found that they do not guide or encourage their students to engage in OER. Lastly, the instructors were concerned about certain issues such as busy schedules, low student motivation, and the exam oriented school system. Overall, it was concluded that despite instructors' positive perceptions, OER is not a frequently utilized practice in higher education in Turkey due to the lack of knowledge of instructors and challenges. Considering the results, certain implications were drawn touching upon the issues from teacher education to material selection at the end of the study.