Oğuz Atay'ın roman ve öykülerinde eşya-insan ilişkisi
Object-human relationship in Oğuz Atay's novels and stories
  1. Tez No: 820396
  2. Yazar: YUSUF BULUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN YAŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Oğuz Atay, roman, öykü, eşya, insan, Oğuz Atay, novel, story, object, human
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Siirt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Modern Türk edebiyatının önde gelen yazarlarından Oğuz Atay, eserlerinde genel olarak kentlerde yaşayan, yalnız, hayata tutunamayan, aydın kişileri anlatmıştır. Atay, roman ve öykülerinde insanın kendisiyle ve çevresiyle olan ilişkilerini işlerken eşya-insan ilişkisine de sık sık değinir. Bu metinlerde genel olarak olumlu anlam taşımayan eşyalar karakteri sıkıntıya sokar, bunaltır ve karakterin kendini gerçekleştirmesini engeller. Bundan dolayı karakterler eşyaya yabancılaşır ve onunla hesaplaşır. Üç ana bölümden oluşan tezin birinci bölümünde Oğuz Atay'ın hayatı, edebî kişiliği ve eserleri verilmiştir. İkinci bölümde eşya-insan-kurmaca metin bağlamında kuramsal çerçeve ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise Atay'ın Tutunamayanlar, Tehlikeli Oyunlar, Bir Bilim Adamının Romanı: Mustafa İnan, Eylembilim romanları ile Korkuyu Beklerken adlı öykü kitabında eşya-insan ilişkisi incelenmiştir. İnceleme sonucunda Atay'ın eserlerinde karakterlerin eşya ile ilişkisini farklı işlevlerde ve rollerde ortaya koyduğu tespit edilmiştir. Bu eserlerde eşya; kurgu belirleme, psikolojik, atmosfer/karakter oluşturma ve tarihsel/sosyokültürel işlevlerde kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Oğuz Atay, one of the leading writers of modern Turkish literature, described in his works intellectuals who generally live in cities, alone, unable to hold on to life. In his novels and stories, Atay frequently touches upon the relationship between object-human while he is dealing with the relationship of man with himself and his environment. Objects that do not generally have a positive meaning in these texts distress the character, overwhelm and prevent the character from self-realization. Therefore, the characters become alienated from the object and settle accounts with it. In the first part of the thesis, which consists of three main parts, Oğuz Atay's life, literary personality and works are given. In the second part, the theoretical framework is discussed in the context of the object-human-fictional text. In the third part, Atay's novels Tutunamayanlar, Tehlikeli Oyunlar, Bir Bilim Adamının Romanı: Mustafa İnan, Eylembilim and his story book Korkuyu Beklerken examine the relationship between object-human. As a result of the examination, it has been determined that Atay's works reveal the relationship of the characters with the object in different functions and roles. In these works, objects are used for setting fiction, psychological, atmosphere/character building and historical/sociocultural functions.