Simüle edilmiş gastrik asitin estetik restoratif CAD-CAM materyallerinin optik ve yüzey özelliklerine etkisi
Effect of simulated gastric acid on optical and surfaceproperties of aestheti̇c restorative CAD-CAM materials
- Tez No: 820452
- Danışmanlar: PROF. DR. BEBEK SERRA OĞUZ AHMET
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: CAD-CAM Restoratif Materyalleri, Gastrik asit, Optik Özellikler, Translusensi Parametreleri, Yüzey Pürüzlülüğü, CAD-CAM, Gastric acid, Restorative Materials, Surface Roughness, Translucency Parameters
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışmada, güncel olarak kullanılan estetik restoratif CAD/CAM materyallerinin simüle edilmiş gastrik asit maruziyeti sonrası mekanik (Ra), optik (L*, a*, b*, TP) özellikleri ve madde kaybı değişimlerini incelemek ve materyallerin birbirlerine göre üstünlüklerini belirleyerek klinik kullanıma ışık tutmak hedeflenmiştir. Çalışmamızda klinik pratikte en çok tercih edilen Vita Enamic, Celtra Duo CAD , GC Cerasmart ve IPS e.max CAD kullanıldı. Her materyalden 12 tane üretilmiş olup toplam örnek sayısı 48 adettir. Örnekler hazırlandıktan sonra, spektrofotometre ile renk parlaklık değerleri (L, a, b) ve translusensi parametreleri ayrıca profilometre ile yüzey pürüzlülük değerleri (Ra, Rz,Rmax) ölçüldü. Madde kaybı miktarları (gravimetrik analiz) ölçümü hassas terazi kullanılarak gerçekleştirildi. Daha sonra tüm örnekler 37 derece inkubatörde 96 saat boyunca asit solüsyonunda bekletildi. Simüle edilmiş gastrik asit maruziyeti sonrası spektrofotometre ve profilometre ile ölçümler tekrar yapıldı. Çalışmamızda CAD-CAM materyalleri arasında, simüle edilmiş gastrik asit maruziyeti sonrasında mekanik (Ra) ve optik (L*, a*, b*, TP) özellikleri açısından istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu izlendi. Simule edilmiş gastrik asidin farklı CAD-CAM materyallerinin yüzey pürüzlülüğü ve optik özelliklerini olumsuz olarak etkileyeceği yönündeki hipotezimiz doğrulandı. CAD-CAM materyalleri arasında asit maruziyetinden en az etkilenen IPS e.max CAD olmuştur. Asit maruziyeti artmış hastalarda kullanımı önerilir. Simüle edilmiş gastrik asit maruziyetinden sıvı emilimi sonucu gram artışı ve yüzey pürüzlülüğü açısından en çok etkilenen materyalin Celtra Duo CAD olduğu görüldü. Asit maruziyeti artmış hastalarda kullanımından kaçınılması önerilir. Bu hastalarda kullanılacaksa cilalamasının çok iyi yapılması ve belirli aralıklarla cilalama işleminin yenilenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to explore the mechanical (Ra), optical (L*, a*, b*, TP) properties and substance loss changes of the currently used aesthetic restorative CAD/CAM materials after simulated gastric acid exposure and to determine the superiority of the materials for clinical use. Vita Enamic, Celtra Duo, Cerasmart (GC) and IPS e-max CAD, which are the most preferred materials in clinical practice, were studied. Each material type had twelve samples, resulting in a total of 48 samples for this study. After the samples were prepared, color brightness values (L, a, b) and translucency parameters were measured with spectrophotometer and surface roughness values (Ra, Rz, Rmax) were measured using a profilometer. Amount of substance loss (gravimetric analysis) for each sample was measured using precision balances. Then, all samples were kept in acid solution for 96 hours in a 37 degree incubator. Following simulated gastric acid exposure, measurements were repeated with a spectrophotometer and profilometer. In this study, a statistically significant difference was observed between CAD-CAM materials in terms of mechanical (Ra) and optical (L*, a*, b*, TP) properties post simulated gastric acid exposure. Our hypothesis stating that simulated gastric acid would adversely affect the surface roughness and optical properties of different CAD-CAM materials was confirmed. Among all the compared CAD-CAM materials, IPS-e max CAD was the least affected by acid, making it a better choice for the patients affected by increased acid exposure. It was observed Celtra Duo was the most affected material in terms of gram increase and surface roughness following fluid absorption as a result of simulated gastric acid exposure. Therefore, it can deduced that its usage in patients with increased acid exposure shall be avoided. If Celtra Duo is to be used in such patients, it must be polished well at carefully planned intervals.