KOAH atakla acil servise başvuran hastalarda, near ınfrared spektroskopi (NIRS) ile klinik şiddet ve 30 günlük tekrar başvuru durumlarının öngörülmesi
KOAH atakla acil servise başvuran hastalarda, near infrared spektroskopi (NİRS) ile klinik şiddet ve 30 günlük tekrar başvuru durumlarinin öngörülmesi
- Tez No: 820555
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN CAHİT HALHALLI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: KOAH, dispne, Near İnfrared Spektroskopi, COPD, dyspnea, Near Infrared Spectroscopy
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Kocaeli Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Giriş ve Amaç: Acil servise dispne şikâyeti ile başvuran hastaların önemli bir kısmını Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) tanılı hastalar oluşturmaktadır. KOAH alevlenme ile gelen bu hastaların acil serviste değerlendirilirken klinik ciddiyetini, AS (acil servis) sonlanımını ve yatış ihtiyacını belirlemeye yönelik objektif verilere ihtiyaç vardır. Near-infrared spektroskopi (NIRS), kromofor hemoglobinin oksijenasyonundaki değişiklikleri ölçmek için kullanılan invaziv olmayan bir araçtır. NIRS yatak başı ölçüm yapmaya uygun, invaziv olmayan, değerlendirilmesi basit, hızlı erişim imkânı olan ve tekrarlanabilir bir teknolojidir. Oksijenlenmeyi monitörize etmenin gerektiği birçok hastalıkta kullanılan NIRS için KOAH laboratuvar çalışmaları da mevcuttur. Bu çalışmada KOAH tanılı hastaların acil servise başvurusu sırasında elde edilen NIRS verileri ile klinik sonlanım 30 ve 90 gün içinde tekrar başvuruları arasındaki ilişkinin gösterilmesi amaçlanmıştır. Gerekçe ve Yöntem: Bu çalışma tek merkezli, gözlemsel, prospektif klinik bir çalışmadır. Çalışmaya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kocaeli Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği'ne 01.01.2022-01.01.2023 tarihleri arasında başvuran 18 yaş üzeri KOAH alevlenme kliniği ile başvuran hastalar dahil edildi. Acil servisimize belirlenen çalışma sürecinde başvuran tüm KOAH alevlenmeli hastalar değerlendirmeye alındı. Hastaların vücut ısısı, spO2 değerleri, nabız sayısı, sistolik ve diastolik kan basıncı düzeyleri ve alınan kan gazı değerleri kaydedildi. Ayrıca alevlenmeyle gelen hastaların klinik şiddeti güncel GOLD kılavuzuna göre sınıflandırıldı. Çalışmaya dahil edilen hastaların acil servis takip sürecinde sürekli olarak StO2 düzeyleri ölçüldü. Tüm hastalardan ilk 1 saat boyunca her 15 dakikada 1 ve ikinci saatte 1 ölçüm alındı. Alınan NIRS ölçümleri hem el hem de başın frontal bölgesinden elde edildi. Hastaların acil servis sonlanımları sonrasında 30 ve 90 gün içinde KOAH alevlenme nedenli sağlık tesislerine başvurup başvurmadıkları telefon aracılığı ile öğrenilerek kayıt altına alındı. xii Bulgular: Çalışma dışlama kriterleri ile adaylar elendikten sonra 114 hasta ile gerçekleştirildi. Acil servis tedavisi sonrası hastaların 86'sının (%75.4) taburcu olduğu, 21'inin (%18.4) servise yatışının sağlandığı ve 7'sinin (%6.1) yoğun bakıma yatırıldığı görüldü. Takiplerinde hastaların 45'inin (%39.5) 30 gün içinde, 54'ünün (47.4) ise 90 gün içinde en az 1 kez AS'e bir kez başvurduğu görüldü. Alınan NIRS verileri analiz edildiğinde GOLD kılavuzu alevlenme sınıflamasına göre orta klinik ağırlıktaki grubu belirlediği ve sonlanımda ayaktan takip edilecek grupta anlamlı değişikliğe uğradığı saptandı (El için p=0.003, frontal p değeri=0.007). Sonuç: Çalışmamızın sonuçlarına göre KOAH alevlenme ile AS'e başvuran hastaların klinik sonlanımını öngörmede NIRS yardımcı olabilir. Ayrıca tekrar başvuruların belirlenmesinde fikir verip, hasta yönetiminin şekillendirilmesinde yol gösterici olabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Emergency department admissions for dyspnea complaints mostly consist of patients with Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD). During and in follow up of these patients, objective parameters are needed to determine the clinical severity, outcome and hospitalization. Near-infrared spectroscopy (NIRS) is a noninvasive tool, used to measure changes in oxygenation of the chromophore hemoglobin. NIRS is a technology suitable for bedside measurement, non-invasive, simple to evaluate, quickly accessible and reproducible. COPD laboratory studies are also available for NIRS, which is used in many diseases to monitor oxygenation This study aimed to evaluate the NIRS values of the patients and its releation with clinical outcome and re-admission rates within 90 days. Materials and Method: This study is a single-center, observational, prospective clinical study. The study included patients admitted to Health Sciences University Kocaeli Derince Training and Research Hospital Emergency Medicine Department between 01.01.2022 and 01.01.2023, and those over the age of 18 who presented with COPD exacerbation. Data of the patients with COPD exacerbation admitted within the time frame recorded and evaluated. This data included; The patients' body temperature, spO2 values, pulse rates, systolic and diastolic blood pressure levels and blood gas results. StO2 levels of the patients included in the study were measured continuously during the emergency department followup period. Measurements taken every 15 minutes for the first hour and another measurement at the second hour. Measurements of NIRS have been acquired from both hand and frontal head area. Additionally, patients were classified according to the current GOLD guideline and data compeared between groups. The patients 30 day and 90 day readmision data were collected by telephone. Results: The study included 114 patients. After the emergency department treatment, 86 (75.4%) of the patients were discharged, 21 (18.4%) were admitted to the ward, and 7 (6.1%) were admitted to the intensive care unit. Forty five (39.5%) of the patients were re-admitted to the ED within 30 days, and 54 (47.4%) of them were re-admitted to the ED at within 90 xv days. Comparison of the NIRS values between groups revealed that the moderate clinical severity group had a significant change (hand and frontal data, respectively, p=0.003, p =0.007). Conclusion: According to the results of our study, NIRS may be helpful in predicting the clinical outcome of patients presenting to ED with COPD exacerbation. In addition, it can provide insight in determining re-admissions.