LVAD ile takip edilen hastalarda Covid-19 prevalansı, seyri ve mortalitesi
- Tez No: 820603
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ÖZBUDAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Mekanik Dolaşım Desteği, LVAD, COVID-19, SARS-CoV-2, transplantasyon, Mechanical Circulatory Support, LVAD, COVID-19, SARS- CoV-2, transplantation
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Amaç: Türkiye'de 11 Mart 2020 tarihinde ilk COVID-19 vakasının görülmesinin ardından LVAD işlemi yapılmış olan hastalar taranmış , bu hastaların COVID-19' a yakalanma oranları, semptomları, hospitalizasyon durumları, radyolojik bulguları ve prognoz ve mortaliteleri incelenmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza 2012 ve 2022 yılları arasında Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyovasküler Cerrahi Kliniğinde yatan 102 hasta ile başlanmıştır. 1 hasta 18 yaşından küçük olması nedeni ile diğer 9 hasta da veri girişleri olmadığından veya COVID-19 pandemisinden önce ex olmasından dolayı çalışmaya dahil edilmedi. Elektronik tıbbi kayıtlar kullanılarak hasta demografik bilgileri, klinik özellikler, laboratuvar, yönetim ve sonuçlar çıkarıldı. Takip verileri 12 Mart 2023'e kadar toplandı. Bu hastaların Türkiye'de ilk COVID-19 vakasının görüldüğü tarih olan 11 Mart 2020'den itibaren COVID-19 'u saptamak amacıyla yapılan reverse transkriptaz polimeraz zincir reaksiyonu (rt-PCR) testleri tarandı ve test sonuçları kayıt edildi. Tüm SARS-CoV-2 testleri, nazofaringeal sürüntü yoluyla örnek toplandıktan sonra reverse transkriptaz polimeraz zincir reaksiyonu (rt-PCR) testleriydi. COVID-19 PCR pozitif olan hastaların COVID- 19 enfeksiyonu süresince başvuru semptomları (öksürük, balgam, nefes darlığı, hemoptizi, göğüs ağrısı, koku kaybı ve diğer semptomlar) radyolojik bulguları ( Akciğer grafisi ve bilgisayarlı tomografideki bulgular), COVID-19 enfeksiyonu süresince verilen tedaviler (antiviral, antibakteriyal , steroid ve diğer tedaviler), 93 hospitalizasyon durumları (ayaktan takip, servis ve yoğun bakım ünitesi yatışı) incelendi. Bulgular: Çalışmamızdaki tüm hastaların 11' i (%11.9) u COVID-19 PCR pozitiftir. COVID-19 tanısı alan hastaların en sık semptomu öksürük, ateş ve nefes darlığı olmuştur. 7' sinde (%63,6) öksürük, ateş ve nefes darlığı görülmüştür. 3' ünde (%27,3) balgam, 1'inde ( %9,1) hemoptizi olmuştur. 1 hastada anosmi görülmüştür. Hiçbir hastada Gastrointestinal Semptomlar görülmemiştir. COVID-19 tanısı alan hastaların 10' u (%91) hospitalize edilmiş ve bu hastaların 5' i (%50) yoğun bakım ünitesinde takip edilmiştir. 1 hasta ise ayaktan takip edilmiştir. COVID-19 tanısı alan hastaların radyolojik incelemelerinde 6 (%54,5) hastanın Postero- Anterior Akciğer Grafisi'( PAAG ) de bilateral infiltrasyon mevcut, 4 (%36.4) hastanın PAAG 'sinde patoloji görülmemiştir. 4 (%36,4) hastanın BT Toraks'ı COVID-19 Pnömonisi ile uyumludur, yani bilateral yaygın yamalı buzlu cam alanları izlenmiştir. COVID- 19 tanısı alan hastaların 3'ü (%27.3) antiviral tedavi olarak favipravir , 6'sı (%54.5) favipravir' e ek olarak metilprednizolon almıştır. COVID-19 tanısı alan hastaların SP02 ortalaması 93,0 ± 6,8'dir. COVID-19 tanısı alan hastaların 7' si (%63.6) sı ex olmuştur. Bu hastaların 4' ü (%36.3) yatış sırasında ,3' ü (%27.4) enfeksiyon sonrası 1 yıl içinde ex olmuştur. Sonuçlar: COVID-19' a bağlı semptomlara bakıldığında öksürük genel popülasyon ile benzer oranda en sık semptom olurken, göğüs ağrısı ve nefes darlığı genel popülasyona kıyasla daha yüksek oranda görülmüştür. LVAD' lı hastaların genel popülasyona göre COVID-19 a bağlı hastane yatış oranları ve mortalite oranları yüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: After the first case of COVID-19 was seen in Turkey on March 11, 2020, patients who had LVAD procedure were screened, and we aimed to examine the rates of contracting COVID-19, symptoms, hospitalization status, radiological findings, prognosis and mortality of these patients. Materials and Methods: Our study started with 102 patients hospitalized in the Cardiovascular Surgery Clinic of Akdeniz University Faculty of Medicine between 2012 and 2022. Since 1 patient was younger than 18 years old, the other 9 patients were not included in the study because there was no data entry or because they died before the COVID-19 pandemic. Patient demographics, clinical characteristics, laboratory, management, and results were extracted using electronic medical records. Follow-up data was collected until March 12, 2023. Reverse transcriptase polymerase chain reaction (rt-PCR) tests performed to detect COVID-19 of these patients since March 11, 2020, the date of the first COVID-19 case in Turkey, were scanned and the test results were recorded. All SARS-CoV-2 tests were reverse transcriptase polymerase chain reaction (rt-PCR) tests after sample collection via nasopharyngeal swab. Patients with positive COVID-19 PCR presenting symptoms (cough, sputum, shortness of breath, hemoptysis, chest pain, loss of smell and other symptoms) radiological findings (findings in chest X-ray and computed tomography) during COVID-19 infection 95 treatments (antiviral, antibacterial, steroid and other treatments), hospitalization status (outpatient follow-up, service and intensive care unit admission) were examined. Results: 11 (11.9%) of all patients in our study were COVID-19 PCR positive. The most common symptoms of patients diagnosed with COVID-19 were cough, fever and shortness of breath. 7 (63.6%) had cough, fever and shortness of breath. 3 (27.3%) had sputum and 1 (9.1%) had hemoptysis. Anosmia was observed in 1 patient. Gastrointestinal Symptoms were not observed in any patient. Ten (91%) of the patients diagnosed with COVID-19 were hospitalized and 5 (50%) of these patients were followed in the intensive care unit. One patient was followed up as an outpatient. In the radiological examinations of the patients diagnosed with COVID-19, bilateral infiltration was present in the Postero- Anterior Chest X-ray (POAG) of 6 (54.5%) patients, and no pathology was observed in the POAG of 4 (36.4%) patients. CT Thorax of 4 (36.4%) patients is compatible with COVID-19 Pneumonia, that is, bilateral diffuse patchy ground glass areas were observed. Of the patients diagnosed with COVID-19, 3 (27.3%) received favipravir as antiviral treatment and 6 (54.5%) received methylprednisolone in addition to favipravir. The mean SP02 of patients diagnosed with COVID-19 is 93.0 ± 6.8. Of the patients diagnosed with COVID- 19, 7 (63.6%) died. 4 (36.3%) of these patients died during hospitalization, and 3 (27.4%) died within 1 year after infection. Conclusions: Considering the symptoms related to COVID-19, cough was the most common symptom at a similar rate to the general population, while chest pain and shortness of breath were observed at a higher rate compared to the general population. Hospitalization rates and mortality rates due to COVID-19 were found to be higher in patients with LVAD compared to the general population.