Dijital yaşlanmaya neden olan mavi ışık korumalı birkozmetik ürün olarak fondöten geliştirilmesi
Development of cosmetic product such as foundation against Digital Aging
  1. Tez No: 820606
  2. Yazar: MEHTAP ARSLAN AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA GÜLGÜN YENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Mavi Işık, Karotenoid, S/Si Emülsiyon, Havuç Yağı, Görünür Işık, Blue Light, Carotolino, S/Si Emulsion, Carrot Oil, Visible Light
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Deri yaşlanması intrinsik ve ekstrinsik etkenlerden dolayı deride meydana gelen fizyolojik değişikliklerdir. Bu tür fizyolojik değişikliklere karşın etkin olduğu bilinen aktifler içeren ürünler her geçen gün artarak geliştirilmektedir. Bu tez çalışmasında, görünür ışık olarak adlandırılan mavi ışığın cilt üzerindeki olumsuz etkilerini en aza indirdiği bilinen havuç yağı aktifi olarak karotenoid içeren karotololino kullanılıp Su/Si formunda fondöten formülasyonları geliştirilmiştir. Geliştirilen formüllere ilk olarak organoleptik kontroller yapılmıştır. Stabil olan formüllerin pH, katı madde, santrifüj, viskozite kontrolleri yapılmış ve formüller etkinlik testine gönderilmiştir. En uygun olduğu düşünülen formüle stabilite çalışmaları yapılmış ve stabilite takibi 4 °C, 25 °C ve 40 °C'de takip edilmiştir. Sıcaklık kabinlerinde bekletilen formüller belirli periyotlarda spekt kontrolleri yapılmıştır. Etkinlik testi en yüksek çıkan ve yapılan testler neticesinde stabil olan formülün cildi mavi ışığa karşı koruma sağlamaya yardımcı olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Skin aging is the physiological changes which occurs at the skin due to extrinsic&intrinsic factors. In order to prevent such physiological changes, products containing actives that are known to be effective are being developed. In this thesis, foundation formulations in the form of W/Si were developed by carotolino as an active of carrot oil, which is known to minimize the negative effects of blue light, which is called visible light, on the skin. First, organoleptic controls were done on the developed formulas such as pH, solid matter, centrifuge, viscosity controls and efficiancy tests with the stable formulations. Stability studies were done on the stable formulations, was accepted being the most appropriate, and stability was followed at 4 degree, 25 degree and 40 degree. The formulas kept in the stability cabinets were checked at certain intervals. Consequently, it has been determined that F8T2 foundation formulation is suitable for the cosmetic quality criteria and could help protect the skin against blue light.