Hastane işletmelerinde faaliyet tabanlı maliyetleme yöntemi ve güncel bir uygulama
Activity based costing method (ABC) in hospital enreprises and current application
- Tez No: 820760
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN MERT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Hospitals
- Anahtar Kelimeler: Faaliyet Tabanlı Maliyetleme, Sağlık Sektörü, Hastane, Tıbbi Laboratuvar
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu araştırmada, birçok ülkede yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanan faaliyet tabanlı maliyetleme yöntemi(FTM)'nin hizmet sektöründe uygulanması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda maliyet ile ilişkili kavramların tanımlaması yapıldıktan sonra FTM yönetimine değinilmiştir. Araştırmanın diğer bölümlerinde hizmet sektörleri arasında yer alan sağlık sektöründe FTM konusuna odaklanılarak diğer sektörlere göre farklılıkları açıklanmıştır. Çalışmanın son bölümünde ise FTM yönteminin Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı Sağlık Bilimleri Üniversitesi İstanbul Bakırköy Dr.Sadi Konuk Araştırma ve Eğitim Hastanesi, Temel Bilimler ABD Tıbbi Laboratuvarları'ında uygulanmasına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the aim was to apply the activity-based costing method (ABC) that has been widely used in many countries, specifically in the service sector. In line with this objective, after defining the concepts related to cost, the study addressed the management of ABC. In the subsequent sections, the focus was on the application of ABC in the healthcare sector, which is one of the service sectors, and the differences compared to other sectors were explained. The final section of the study presented the implementation of ABC method in the Medical Laboratories of the Basic Sciences Department at Istanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Research and Training Hospital, under the Ministry of Health Sciences University of the Republic of Turkey. Key Words : Activity-Based Costing, Service Sector, Hospital, Medical Laboratory.