Narsisistik kişilik özellikleri ile depresif belirtiler arasındaki ilişkide yalnızlık ve mükemmeliyetçiliğin aracı rolü
The mediating role of loneliness and perfectionism in the relationship between narcissistic personality traits and depressive symptoms
- Tez No: 820767
- Danışmanlar: PROF. DR. ARİF HALDUN SOYGÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Narsisistik kişilik özellikleri, büyüklenmeci narsisistik kişilik özellikleri, kırılgan narsisistik kişilik özellikleri, mükemmeliyetçilik, yalnızlık, depresif belirtiler, Narcissistic personality traits, grandiose narcissistic personality traits, vulnerable narcissistic personality traits, perfectionism, loneliness, depressive symptoms
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu araştırmanın amacı bireylerin narsisistik kişilik özellikleri ile depresif belirtiler arasındaki ilişkiyi incelemek ve bu ilişkide yalnızlık ve mükemmeliyetçiliğin aracı rolünü test etmektir. Araştırma örneklemi İstanbul'da yaşayan 427 kişiden oluşmaktadır. Araştırma kapsamında yaş aralığı 18-65 arasında değişen (X=32.42; SS=10.70) 309 kadın, 114 erkek, 3 cinsiyetini belirtmek istemeyen ve 1 cinsiyetini diğer olarak tanımlayan bireylerden veri toplanmıştır. Araştırma verileri Bilgilendirilmiş Onam Formu, Sosyo-demografik Bilgi Formu, Beş Faktör Narsisizm Ölçeği - Kısa Form (BFNÖ-KF), Beck Depresyon Envanteri (BDE), UCLA Yalnızlık Ölçeği (UCLA-YÖ) ve Frost Çok Boyutlu Mükemmeliyetçilik Ölçeği (FÇBMÖ) kullanılarak elde edilmiştir. Gerçekleştirilen analizler sonucunda araştırmada yer alan narsisistik kişilik özellikleri, yalnızlık, mükemmeliyetçilik, depresif belirtiler değişkenleri arasında pozitif yönlü anlamlı ilişkilerin varlığı saptanmıştır. Ayrıca, narsisistik kişilik özellikleri ile depresif belirtiler arasındaki ilişkide yalnızlığın ve mükemmeliyetçiliğin aracı rolü olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlar mevcut literatür kapsamında değerlendirilerek tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the relationship between narcissistic personality traits and the level of tendency to depression, and to test the mediating role of loneliness and perfectionism in this relationship. The research sample consists of 427 people living in Istanbul. Within the scope of the research, data were collected from 309 women, 114 men, 3 individuals who did not want to specify their gender and 1 defined their gender as other, whose age range was between 18 and 65 (X=32.42; SD=10.70). Research data were obtained using Informed Consent Form, Socio-demographic Information Form, Five Factor Narcissism Scale - Short Form (FFNI-SF), Beck Depression Inventory (BDI), UCLA Loneliness Scale (UCLA-LS) and Frost Multidimensional Perfectionism Scale (FMPS). As a result of the analyzes carried out, it was determined that there were positive and significant relationships between the narcissistic personality traits, loneliness, perfectionism, and depressive symptoms variables included in the study. In addition, it was concluded that loneliness and perfectionism had a mediating role in the relationship between narcissistic personality traits and depressive symptoms. The results obtained from the research were discussed within the scope of the existing literature.