Correlates of suicide ideation and ego identity status among adolescents
Ergenlerde intihar düşüncesi ile ilişkili değişkenlerin ve kimlik statülerinin incelenmesi
  1. Tez No: 82096
  2. Yazar: NİDA UÇAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAİL ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: İntihar Düşüncesi, Ego Kimlik Statüsü, Ergen VI, Suicide Ideation, Ego Identity Status, Adolescence IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
öz ERGENLERDE ÎNTÎHAR DÜŞÜNCESİ İLE İLİŞKİLİ DEĞİŞKENLERİN VE KİMLİK STATÜLERİNİN İNCELENMESİ Uçar, Nida Yüksek Lisans Tezi, Psikoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nail Şahin Ocak 1999, 106 sayfa Bu araştırmada ergenlerde intihar düşüncesini tetikleyen faktörler ve intihar düşüncesinin kimlik statüleri ile ilişkisi incelenmiştir. Gelişimsel açıdan inceleme yapmak için Tarsus' daki bir ilköğretim okulu, üç liseden ve O.D.T.Ü'nün değişik bölümlerinden olmak üzere 300 öğrenci kullanılmıştır. Ergenlere Ego Kimlik Gelişimi Statüleri Ölçeği, Kısa Semptom ve Stresle Başa Çıkma Envanteri, İntihar Düşünceleri ve Umutsuzluk Ölçeği, Aile-Ergen İlişkisi Envanteri verilmiştir. ANOVA ve t-test teknikleri ile yapılan istatistiksel çözümler, kimlik statüleri ile intihar düşüncesi arasında anlamlı bir fark olmadığını göstermişse de, kimlik statüleri arasında, aile ilişkileri, yaş, semptom, stresle başa çıkma, olumsuz benlik, kendine güvensiz ve boyun eğici yaklaşımlar açısından anlamlı bir fark gözlenmiştir. Bulgulardeğerlendirilmiş, uygulama alanları ve yeni araştırma çalışmaları önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CORRELATES OF SUICIDE IDEATION AND EGO IDENTITY STATUS AMONG ADOLESCENTS Uçar, Nida M.S., Department of Psychology Supervisor: Prof. Dr. Nail Şahin January 1999, 106 pages The present research investigated the correlates of suicide ideation and relationship between ego identity status and suicide ideation among adolescents. Participants were 300 students taken from one secondary, three high schools in Tarsus and university students from the Middle East Technical University. Age range was 14-27. Participants responded to the items of The Extended Measure of Ego Identity Status (EOMEIS; Grotevant and Adams, 1984), Suicide Ideation Scale, Attachment (Armsden and Greenberg, 1987) and Beck Hopelessness Scale (Beck et.al, 1974), Brief Symptom Inventory (Şahin and Durak, 1994) and The Ways of Coping Inventory (Şahin and Durak, 1995). The data were analyzed by using ANOVA and t-test. Identity types did not show a significant difference according to suicide ideation. But a significant relationship was found between identity types in terms iiiof parent-child relations, age, symptoms, ways of coping, hopelessness, negative self-esteem, submission and lack of confidence. An interpretation of findings was done, implications for future research was suggested.