The Magic in the laboratory of the mind: A philosophical study of thought experiments
Akıl laboratuvarındaki gizem: Düşünce deneyleri üzerine felsefi bir çalışma
- Tez No: 82108
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDİNÇ SAYAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Felsefe, Philosophy
 - Anahtar Kelimeler: Düşünce Deneyleri, Laboratuvar Deneyleri, Bilim Felsefesi. vı, Thought Experiments, Laboratory Experiments, Philosophy of Science. IV
 - Yıl: 1999
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 51
Özet
oz AKIL LABARATUVARINDAKI GİZEM: DÜŞÜNCE DENEYLERİ ÜZERİNE FELSEFİ BİR ÇALIŞMA Arslanoğlu, Şengül Yüksek Lisans, Felsefe Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Erdinç Sayan Aralık 1999, 61 Sayfa Bu çalışmada düşünce deneylerinin ne olduğu hakkında bilgi vermeyi, gerekliliklerini ve işlevlerini saptayarak hem bilim hem de felsefe için vazgeçilmez bir metot olduklarını göstermeği amaç edindim. Ayrıca bu tez düşünce deneylerinin hayal ile gerçek arasında köprü vazifesi gördüğüne işaret etmektedir. Buna bağlı olarak da düşünce deneylerinin gizemli bir yönlerinin bulunup bulunmadığım göstermeye çalıştım. Öncelikle bilim ve felsefeden örneklerle düşünce deneylerinin ne olduğunu hatırlatacak daha sonra düşünce deneylerinin yapışım anlama daönemli gördüğüm değişik tanım ve görüşleri sunup bilimsel düşünce deneyleri hakkında ayrıntılı bir sınıflandırma vereceğim. Üçüncü bölümde düşünce deneyleri hakkında iki uç noktayı oluşturan empirisist ve rasyonalist görüşlere yer vereceğim. Sonra düşünce deneyleri ile laboratuvar deneyleri arasında bir karşılaştırma yaparak düşünce deneylerine olan ihtiyacı göstereceğim. Sonuç bölümünde, düşünce deneylerinin işleyişlerini, fonksiyonlarını, zorluklarını anlatıp kendi sınıflandırmamı yapacağım. Daha sonra, düşünce deneylerinin bize neden gizemli geldiğini ve gerçekten gizemli bir yönlerinin bulunup bulunmadığım açıklamaya çalışacağım.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE MAGIC IN THE LABORATORY OF THE MIND: A PHILOSOPHICAL STUDY OF THOUGHT EXPERIMENTS Arslanoğlu, Şengül M.S., Department of Philosophy Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Erdinç SAYAN December 1999, 61 pages In this study, my objectives are to provide information on thought experiments, to identify their requirement and their functions in order to show that they are indispensable for both philosophy and science. This thesis also indicates that thought experiments are a useful link between imagination and reality. In connection to this, I shall try to show whether thought experiments have a mysterious aspect or not. Initially, I intend to give some famous examples of thought experiments from science and philosophy which would help to recognise what they are. Then I shall present some definitions and viewpoints which I think are iiiimportant in the understanding of the structure of thought experiments. Subsequently, I shall give a detailed classification of scientific thought experiments. In the third chapter, I shall try to present the viewpoints of two poles on this topic, namely, the empiricists and the rationalists. I shall point out the arguments of various authors in this field in the following chapter, and then make a comparison between thought experiments and ordinary experiments in order to show the need for thought experiments. In the final chapter, I give some functions and disadvantages of thought experiment before presenting my own classification. Afterwards, I shall try to explain why thought experiments seem mysterious to us and whether there is really a mysterious aspect of them.