Dijital çağ ve müzeler: Müzelerde dijital hikaye anlatımı
Digital age and museums: Digital storytelling in museums
  1. Tez No: 821083
  2. Yazar: ECE SU MERCANGÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BARIŞ GÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzecilik, Museology
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital Hikaye Anlatımı, Dijitalleşme, Müze Teknolojileri, Katılımcı Müze, İnteraktif Müze, Digital Storytelling, Digitalization, Museum Technologies, Participatory Museum, Interactive Museum
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzecilik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzecilik Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
İnsanlar yüzyıllardır içinde bulundukları dünyayı hikayeler aracılığıyla anlamlandırmıştır. Müzeler de tıpkı onları tasarlayıp yaratmış olan insanlar gibi koleksiyonlarında yer alan objeleri güçlü hikayelerle desteklemiş ve zenginleştirmişlerdir. Günümüzde gerek güncel müzeciliğin gerekse de pandemi döneminin etkileriyle, müzeler kendilerini bir dönüm noktasında bulmuşlardır. Uzun aylar boyunca pandemi sebebiyle toplumla fiziksel bağları kopan müzelerin çoğu, çözümü dijital uygulamalarla sağlamışlardır. Bu dijital uygulamalara verilebilecek başarılı örneklerden birisi de dijital hikaye anlatıcılığıdır. Bu çalışmayla, pandemi döneminin etkileri ve güncel müzecilik yaklaşımları göz önünde bulundurularak müzelerde dijital hikaye anlatıcılığına örnekler üzerinden genel bir bakış açısı sunulması; dijital hikaye anlatıcılığının etkileşim, katılım ve empati gibi başlıklar noktasında ne derece etkili olabileceğinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Tezin kapsamı dahilinde; ilk bölümde müzelerin tarihsel geçmişi ve güncel durumları üzerine bir anlatım gerçekleştirilmiştir. Sonraki bölümde müzelerde dijital hikaye anlatıcılığının kavramsal olarak değerlendirilmesi, uygulama aşamalarının ve güncel uygulama yöntemlerinin aktarılması söz konusu olmuştur. Tezin son bölümünde araştırmacı tarafından başarılı bulunan dört dijital hikaye anlatım örneği detaylı bir şekilde değerlendirilmiş ve son kısımda araştırmacının kendisi tarafından yaratılmış olan bir dijital hikaye anlatım örneğine yer verilmiştir.v Bu tez kapsamında alanyazın taraması, müzelerde bulunan dijital hikaye anlatım örneklerinin tespiti için gerçekleştirilen çevrim içi araştırmalar ve çeşitli kültür kuruluşlarının bu konu üzerine yapmış olduğu projelerin analizi tercih edilmiş olan yöntemler arasında yer almıştır. Son bölümde değerlendirmeye tabi tutulmuş ve çeşitli grafiklerle desteklenmiş olan dijital hikaye anlatım örnekleri araştırmacının imkanları dahilinde ulaşabildiği tüm başarılı örnekleri kapsamakta olup, bu verilerin ilerleyen yıllarda değişiklik göstermesi söz konusu olabilir. Tez konusunun incelenmesi sonucunda dijital hikaye anlatıcılığının katılım, empati ve etkileşim noktalarında müzeler tarafından halihazırda tercih edilmekte olan bir yöntem olduğu tespit edilmiştir. Bu durumu destekleyecek şekilde, belirtilen başlıklarla ilişkili örneklerin incelenmesi sonucunda, dijital hikaye anlatıcılığının bu kavramları aktarmak adına başarılı bir uygulama şekli olabileceğine karar kılınmıştır. Bu çalışma aracılığıyla, müzelerde dijital hikaye anlatıcılığının uygulanmasına ve ilkelerine ilişkin paylaşılmış olan bilgilerin alanyazına büyük katkısı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
For centuries, humans have made sense of the world through stories. Museums, just like the humans which designed and created them, have enriched and supported their collections with powerful stories. Nowadays, museums find themselves at a crossroad due to the effects of both contemporary museology practices and current pandemic. Most of the museums which couldn't have physical connections with the society due to the pandemic, have provided the solution with digital applications. One of the successful examples for such digital applications is digital storytelling. The aim of this study is providing an overview on digital storytelling examples with the consideration of the effects of the pandemic period and contemporary museological approaches, and also to evaluate how effective digital storytelling can be in terms of museum interaction, participation and empathy. Within the scope of this thesis; in the first part, the historical background and the current situation of museums was explained. In the next part, the conceptual evaluation of digital storytelling have taken place, also the application process and contemporary application ways have been presented. In the last part of this thesis, four successful examples according to the researcher were evaluated in detail and later a digital storytelling example which created by the researcher herself was included. Within the context of this thesis preferred methods were; literature review, online research to find digital storytelling examples in museums, and analysis of projects about the selected topic. In the last part, researcher sharedvii every successful digital storytelling example which that can be found within the limits, and these examples got evaluated and supported with various graphics. It is possible that, those datas may change in the coming years. As a result of the examination of the thesis topic, it has been determined that digital storytelling is a application way which is already preferred by museums in terms of participation, empathy and interaction. In behalf of this situation, as a result of examining examples of topics which are related to these concepts, it has been decided that digital storytelling can be a successful way to convey the selected concepts. Through this research, it is thought that the information shared about the application ways and the principles of digital storytelling in museums will make a great contribution to the museology field.